Friday, 10 June 2016

Exam-based Assessment



Ada gak few times jumpa artikel orang dok kata exam-based assessment untuk pelajar adalah tidak bagus. Disebabkan exam, pelajar pulun menghafal. Dan disebabkan dok terer sangat menghafal, ramai yg dpt straights As.


Well, acik ni tak dpt straight As ye. 
Pangkat 1 Aggregat 9 je ye. 
Idok le hevat giler.
Tapi acik percaya exam-based ni mmg mengajar nilai-nilai yang tertentu.
Seperti..

Perseverance/ ketabahan
Kau dah tau nak ambik SPM bulan november, tahun 2016.
Sudah tentu ko kena dah start prepare mental dan fizikal bulan januari tahun 2015.
Bukan lah, lagi sebulan dua nak exam, kau baru tanya cikgu buku latih tubi apa yang best.

Lepas tu, kau sanggup berkorban ye.
Bila adik2 tgh tengok tv atau nak mak bapak nak bawak adik2 pegi cinema, and you know cikgu nak buat test minggu depan, berkorbanlah, pegi belajar, takyah tgk tv/pegi cinema.

Dan exam biasanya 2-3 hours per paper.
People who can think fast during that critical time is needed in real life.
Kalau ko jadik doctor medic, bukan doctor falsampah mcm iols ni ye, kalau ada emergency, takde la kau ter "kejap eh, saya refer buku kalau bleeding cenggini nak buat ape", ape kejadahhh!

Memang la assessment dalam bentuk yang lain mmg perlu, tapi ianya sesuai utk certain course sahaja seperti menjahit, bertukang.
Kalau maths, science semua tu, semuanya mesti ada exam-based.


Bila dah masuk universiti, kita dapat tgk beza budak yg giler menghafal dengan budak yang belajar cara yang lain. 


Especially bila kau baca thesis dia. 
Macam ............
Photobucket

No comments:

Related Posts with Thumbnails