Wednesday, 12 August 2015

Pelajar Zaman Sekarang dan Adab.

Tak semua ok, tak semua yang zero adab. Ada yang bagus. Ini bukan adab lalu depan kita kena tunduk, bukan. Ini adab komunikasi.


Saya salahkan social networking. Untuk sesetengah kursus, kami gunakan FB sebab memudahkan kita dan pelajar untuk berkomunikasi. Tapi kan, mudah sgt bagi pelajar berhubung sampaikan terlupa adab. Agaknya terlupa bagaimana nak teknik tulis surat kepada seorang yang lebih berumur kot.


Tu belum message masuk betubi2, tanya soalan2 yang bagi saya seorang pelajar universiti yang berumur 20 tahun boleh pikir sendiri kot. And the best part, pelajar expect kita dok reply msg secepat mungkin, bagaikan kita mengadap hal dia je sepanjang hari. Pastu dok complaint lecturer tak de kat bilik, err err err. Appointment la wehhh!


Dan belum lagi masuk msg dari anonymous (of course la student kelas kita sendiri khenn) mengutuk bagi soalan assignment yg ridiculous. Sebelum kami keluarkan soalan, haruslah kami sendiri dapat selesaikan soalan itu. Diorg ni bajet nak soalan2 yang senang, supaya masa senggang boleh guna untuk tengok cerita korea, lepak dkt cafe usha orang, khennnn.


CGPA tu mmg nak kena maintain lebih dari 3.0 gak dik oii, tapi adab tu kasik 3.85.


Photobucket

3 comments:

BaTiK_PiNk said...

Alhamdulillah la..untung Yani time belajar kat U dulu belum ada/kenal FB ke apa ke. Kalau nak bertanya dengan lecturer, memang nak tak nak kena pergi ke bilik lecturer. Beratur nak jumpa.

abdooss said...

Hahaha :D
Dulu masa merasa jadi Lecturer English di Kuantan pun saya dah merasa.
Ada ke dia (pelajar) mesej saya gini :
Dia : "Sir, why you gave me 'C' only for ABC paper?"
Saya : "Why? what's wrong with that?"
Dia : "Because my seniors said this paper can easily get 'A' !! "
Saya : "How come your seniors didn't tell me that??"
Terus dia diam... dsn mesej pun tak masuk dah.

Nurul Aqila said...

so rude. ada beza sebenarnya bercakap dgn kawan dan cikgu/lecturer. memang saya perhatikan zaman sekarang, budak2 memang cakap main lepas. kita bagi diorang bebas bagi pendapat, dan cara untuk answer the assignments, tapi instead kita diayamkannya. extend dateline, nak buat test/kuiz openbook sesaja. etc.

kalau dari awal semester sampai habis makan nak kena suap, bila nak belajar makan sendiri?

Related Posts with Thumbnails