Wednesday, 29 October 2014

Subsidi

Kecoh gak la pasal petrol subsidi tu kan, tak sabau pulak nak tau mcmna nanti kekdah implementasinya. 


Tapi mcmana hebat all the think tanks pikio nak bagi subsidi tu dedicated to org kurang kemampuan, lagi byk "think tanks" kat luar ni yg pikio mcmana nak perdajalkan sistem tanpa dikesan, eh wait, kalau dah dikesan ada ke org pi tangkap, gituuuuuu. 


Mcm masa zaman MRSM dulu, kalau korang dari family yg berkemampuan, korang takkan dpt duit saku dari MARA RM30 dan mesti pulak tu byr yuran. Kalau sederhana, dptlah diFOC yuran itu tapi still tak dpt duit saku dari MARA. Tapi kalau mmg tak mampu, yuran FOC dan dpt duit saku. So slip gaji parents mestilah dihantar utk pengesahan. Untuk yg ada kerja tetap, mmg la tak dpt nak menipu. Tapi yg mak bapak yg bukak company sendiri, kena la mintak cop ketua kampung takpun DO.


Maybe ada sesetengah parents tu, ketua kampung tu boleh kaw tim, boleh pulak bagi pengakuan palsu gaji diterima adalah rendah. Tapi logikkah gaji rendah, si bapak boleh gi oversea, siap beli perfume mahal utk anak dia. Dan anak kepada org mcm gini yurannya diFOC kan, malahan duit saku pun dpt, kisah benar ye uols, melainkan si anak tipu aku la kannn.


The same way akan berlaku gak kot utk petrol subsidi. Orang2 yg tak sepatutnya terima subsidi mungkin boleh:

1) daftar kenderaan atas nama penerima subsidi (anak yg baru lepas SPM, takda keja mmg sesuai khennn)
2) mintak penerima subsidi jual minyak 
3) tipu payslips



Entahlah.
Korang nak menipu? Sukatilahh.
Tepuk dada tanya iman (heyy, bukan tepuk dada perempuan bernama Imanina lahhhhh, ish ish)



Mungkin semua orang dah takut nak kerja rajin2, takut naik pangkat, naik gaji, lalu zero subsidi.


Tak gitu?

3 comments:

Rafhani said...

Saya pun baru terpikir camtu sbb masa sekolah dulu,penerima biasiswa tulis bapak keje kampung padahal sebenarnya bapak org kaya ada kedai runcit dan tauke borong ikan...ini bkn nak mempersoalkan rezeki tapi inilah yg mungkin berlaku.
Semoga Allah memberkati rezeki kita..Amin

kesian org yg ada slip gaji :)

Liasari said...

Mengambil hak org lain dah tu kiranya. Atas mukabumi ni boleh lah menipu... akhirat esok tayangan perdana depan mata. Enjoy while u can lah kekdahnya?

Nauzubillahhiminzalik... jgnlah termasuk dlm golongan yg zalim lagi menzalimi.

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Related Posts with Thumbnails