Thursday, 20 March 2014

SPM

Results SPM keluar hari ni uols. 11K+ students dpt grade A. Saya tak berapa paham sgt grade yg sistem sekarang pakai, ye la zaman dinosaur dulu kami guna sistem pangkat dan agregat.


Masa results SPM saya nak keluar dulu, kami dpt cuti khas. Masa tu saya dah masuk Program Express Mara dkt UTM. So balik lah saya ke rumah dan bila hari yg ditunggu, pergilah saya MRSM yg di dlm bandar ittew. Perasaan ketika itu adalah numb, hahaha.


Honestly, saya dulu haram tak kesah berapa byk A saya dpt, pada saya yg pentingnya aggregat is 9 or under and Add Maths A1, subjek lain jgn fail sudehhhh. Ye la, apa2 hal org kg tanya berapa agregat khennnn. Bila check results slip dan making sure target tercapai, baru le check subjek lain, hihi. Physics I hate u, gituewww!


SPM is everything? Idok le, tapi somehow ada la kesannya sikit kan. Sebab results tak elok,bye2 chances to oversea. Since saya takda cita2 nak buat first degree dkt overseas, so saya redho saya tak dpt byk 10A1, hahahaha. Tapi rasanya kalau zaman sekarang, sebab ramai sgt yg genius,selain dari g oversea,  the straight As students pun suka kot nak masuk Research Univ (RU), yg mana tak dpt straight As masuk la non-RU gitueww. Takpe dik, masuk je mana2 univ, kalau ko ohsem, ko tetap ohsem dik! Tgk akak ni haa, bertuah UTM tu tauuu *angkat bakul*. 


But seriously,results elok and extra curicullar yg outstanding, peluang utk dpt scholarship pun tinggi. Tapi kalau takda scholarship, PTPTN kannnn ada.  Bab scholarship ni kebykkannya mmg student pemalas nak carik betol2. Jgn dik, mana ada company yg offer tu, ko mintak je, so bukak2 la newspaper tu, bukak la website yg berkenaan selalu. 


Pada yg results elok tu,congrats ye, bukan congrates :P, hihihi. Pada yg results yg tidak mencapai target, redholah dan di kesempatan lain, tingkatkan usaha yawww.


Kalau kamu tanya, kalau ada chance, saya nak tak repeat balik certain paper SPM saya? Especially biology and physics? 


Kosser! Hihihihi

4 comments:

Daddy Ziyyad said...

saya takmau dah repeat paper SPM...malas dah nak study balik! hahahaha

blu4sky said...

congrats utk semua.. DLL zaman kita dah berlalu kan.. haha..I pun sama.. tak tgk brapa A dpt.. tgk no dulu.. janji no kena cun..

CikSengal said...

zaman dulu tak kisah berapa A kan.. kira berapa agregat..

temboktebal said...

Gred zaman skarang A+ sama dgn A1, A sama dgn A2, A- sama dgn C3. Mengikut pemahaman ceksu laa.

Jadi kalo dokter paling rendah gred pon c3 dulu. Kira dokter aadolah straight A student mengikut skala zaman baru nih.

Related Posts with Thumbnails