Friday, 28 March 2014

Life after PhD

Wahh, tetiba khennn. Apa la beza beno khennn life before and after, hihihi. Beza nye satu: busy giler kottt.


Masa buat PhD, saya hanya pikir "pulun hoiii pulun". Pulun buat research, tak dpt pikir solution sehebat Mark Zuckerberg, kita carik solution yg senang dan logic. Takda dah pikir benda lain kecuali sale bile (i really miss the moment jln2 dkt Cribs Causeway takpun Clark's Village or Swindon outlet pastu terjumpa benda best yg murahs) ekekeke.


Tapi dah abis PhD, ko masuk opis, wahhh bos kau pun suruh carik grant, takde grant =!KPI kau tak improve, beban mengajar (benda yg ko tak berapa gemor buat, ko panggil beban, hahahaha), keje2 admin dan ass-kissing lagi, hoiii byk kot keje. Tu lom perkara yg melibat supervision student, menulis papers utk capai target every year, gagagaga. Itu baru hal opis, hal keluarga lagi khennn, tak main la projek memikat suami, kita straight to the point, projek menambah zuriat, gituuewww. Lom lagi terpaksa the extended family matters like seriously kena hadap, ye la dok jauh, setakat dgr je la kann, ni kena hadap, bluerrghhhh.


Tapi satu benda yg ko belaja masa ko buat PhD: get organized, duduk dan pikir before ko act. Tapi ko nak act tu kadang2 mesti cepat, so otak mesti sentiasa cepat. Haaaa, ko kalau tak plan dan organize, experiments ko kena ulang byk kali wehh. Mcm gitu le dlm hidup ni, byk sgt yg perlu attention ko, so utk mengelakkan ada yg terlepas pandang, belajau la organized kan diri ittew.


Tak genius mana pun org dah abis buat PhD ni, contoh terdekat: yours truly. Tapi, rajin, organized, sanggup susah tu antara ciri2 yg kena ada, kalau manjang je nak melalak, tgk papers ko gelabah sebab tak paham, tgk coding ko rasa nak meraung, rasanya lom ready kot mental tu. Agak2 tak dpt buat something, do not blame others, ye la the easy way ko blame supervisor khenn takpun pakcik janitor yg suka benau borak dgn kite masa break, blame diri sendiri dulu, btw pakcik janitor, accent brummies pakcik tu haiyohhh, menderita otak saya nak kasik paham okehhh.


Kepada yg tgh buat PhD, tabahkan lah hati mu. 


P/s: ada gak org Bristol, Glasgow, loughborough baca kittew nye blog ehhh.

Kasik semangat sket khennnn





1 comment:

monstorious wife said...

Setuju Dr Mimah dr atas sampai bawah. Aku pon buat list what to achive in a week. Dalam masa seminggu mesti achieve. Lagipon sv rajin carik jd merasaaaa lah kau.
And jd lecturer mmg busy nak mampos ya. Lagi byk benda kena buat. Termasuk kebajikan student pon kena amek tau.

Related Posts with Thumbnails