Monday, 16 December 2013

Golongan Pertengahan Boleh Menyimpan Kata Kauuu!!

Credit to theedgemalaysia


"The middle-income group is defined as individuals who earn between RM2,300 and RM7,000"


Table kat atas tu utk seorang yg bergaji RM6000 dan beranak dua ye. Menipu lah rasanya kalau children tu ko allocate RM300 je kannn, nursery mahal deknon hoii! Tu baru sorang anak tu, kalau 3? Lom campur fee taekwando la, swimming class la, kelas al-baghdadi lahhh, huiiiiii...Healthcare? Gi gomen sudehhh. Interest loan kereta kau bagi 2.4% je, aku punye 3.99%, tapi sebenonye bole je jimat, pakai viva forever sudeh, banyak cekadak pulak nak pakai Honda/Toyota/Nissan segala kheeennnn. Bil letrik pulak dah naik, merasalah berjimat nak bukak air-con ye senah ye.



Tapi akhirnya golongan pertengahan boleh menyimpan RM357 katanya. Setahun dah RM4284. Tapi tak yah la mimpi nak vacation tau dolahhh, tak payahhhhh.



Dok umah dendiam tgk asteruk, kalau hari hujan, pi mengait ehhh.
Photobucket

6 comments:

NenetPenne (NP) said...

ooo kiranya i ni middle income group laa yer...

tol naik, minyak naik, apa yang nak disimpannya?? hoihh...tak ada anak, duit pegi ke menda2 lain...samaaaa jerrrr sebenarnya... :(

CikSengal said...

kereta aku interest 4.3% lagi hazabedah..

blu4sky said...

bill api rumah i jer dah mencecah rm 300++ paling kurang.. sib baik ada wifi free bley maintain hp prepaid 30 henget sebln.. petrol 300 sbln...boleh lah kalau pegi blk keje je.. jgn pegi memana.. weekend duduk jgn kluar rumah.. anak 300 jer.. bayar tambang bas sekolah anak jer dah separuh dr tu..itu pun pagi kitorang hantar..blk je ikut van sekolah..blum masuk duit saku hari-hari..tu pun bg seringgit je sbb bawa bekal..

itu budget 15 years ago kot...

Kniedaz said...

tu tercapai dek akal..

Liyana Sohaime said...

Jadual kira2 itew sgt ganpang skali..gaji rm2.3k rasenye cam miskin tegar je skrg..dan lg, loan kete saga blm saya interest nye 4.5% ye, mana dpt 2.4% keciuali beli kete import yg mahal2, mgkn la leh dpt rate interest camtu..ini suma mengarot je..T_T

Min Aina Ila Aina said...

Semua tidak masuk akal..especially tang anak. Apa agaknya yg 300 dia letak tu ek?

Related Posts with Thumbnails