Tuesday, 12 November 2013

Pensyarah Universiti

Guru sekolah selalu komplain dok kata orang ramai tak paham tugasan guru, mmg orang tak paham selagi dia tak jadik cikgu, hoii, kau ingat senang ke jadik cikgu? Susah hoii.


Orang pun dok kata pensyarah universiti mesti relax kalau semester break..
Ye, mmg boleh relax dari bebanan mengajar sebanyak 50%.
Tapi masa semester break la ko kena prepare utk next semester punya assessments and lecture plans..
Pastu masa tu la ada meeting management dan meeting yg lain2..
Pastu masa tu la ko nak sambung buat eksperimen, analysis and tulis paper..
Pastu kalau takde research grant lagi, ko pun kena start tulis research grant..
Dan ko ingat senang nak dpt grants? 
Belom lagi cerita nak monitor first degree thesis and student postgraduate..


Relax kah kami?
Eh, cer bagitau kerja mana yg relax..
Kalau ko keje tapi ko kata ko relax, itu maknanya ko tak berapa kerja la tu..


Eh btol la, sapa makan masak lemak cili api, dia la yg terasa pedasnyewww...


Photobucket

16 comments:

NenetPenne (NP) said...

my mum suruh i jadi lecturer, i cakap no way.. gila apa... tak nak ah berdepan degn students , pastu nak kena lecture lagi..hoiii mak is gabra... pastu kerja menimbun... erkkk

abdooss said...

Dulu saya merasa jadi lecturer di kolej.. tapi lepas tu resign lah. Kenapa?
Antara sebab :
1)Teen pregnancy (luar nikah ~ buat masa tunggu result SPM)
2)Student kena buang (kes di atas)
3)Frust sebab student tu antara best student & aktif dalam kelas

AGAS said...

Pernah jadi cikgu kat International School. Tapi ambo tak pening dgn keje. Ambo pening pala dengan keling yang gila nak pangkat dan asyik kipas tapi pada masa yang sama dia kipas api menyambar kat kitaorang yang tak pandai kipas. Kontrak habis ambo blah. Tak lama lepas tu dengar citer dia mamp**** dalam tido >> heart attaccked.

AiTotYati Mat said...

Ai rasa, selagi namanya pendidik tak kiralah guru ka pensyarah ka, yg org nampak ialah bila cuti/ takde student kau rilex.

padahal masa tu la nk buat kerja2 yg Dr mim sebutkan tu.

tp mcm Dr mim kata, mana ada kerja yg rilex? klu rilex tu maknanya die makan gaji buta.

huwahuwahuwa

Silver Fern said...

Semester break adalah masa utk membuat kerja2 setara, coppa, copia, mqa, slt, silibus dan sejuta mcm benda lain. Sampai paper sendiri xboleh nak buat.. Acanerr tu?

Daddy Ziyyad said...

Jadi cikgu tadika zaman sekarang ni pun dah stress...apatah lagi nak ngajar budak universiti!

monstorious wife said...

kannn?? lecturer busy ya.. lebih2 lagi mcm2 KPI nak kena achieve avery year. Pastu tugasan2 admin pun kena buat.

sarah said...

hmmm apa apa kerja pun ada tekanannya..sabar yer..

DeLancrettLurpak said...

NenetPenne (NP),

you kalau jadik lecturer confirm menjadi kegilaan students, hikhik

DeLancrettLurpak said...

abdooss,


ni mmg jenis semangat mengajar ni, hikhik

DeLancrettLurpak said...

AGAS,

erkk, dia mati dlm tdo, stress membawak ke tdo gamaknye, hikhik

DeLancrettLurpak said...

AiTotYati Mat,

kalau surirumah relax pun, maknanya dapur tak berasap, so makna kata, kalau pemalas lipas, mmg tak dpt apa la...

DeLancrettLurpak said...

Silver Fern,

kannn, pastu dah ujung tahun gelabah sebab takda paper pun dipublish, hahahaha

DeLancrettLurpak said...

Daddy Ziyyad,

cikgu tadika zaman sekarang lagi teruk KPI, anak tak pandai baca confirm mak bapak cerca

DeLancrettLurpak said...

monstorious wife,

pastu dpt colleague yg suka goyang kaki, aku adalah menyampahhh!

DeLancrettLurpak said...

Sarah,

kalau tak sabar, dah lama dah dah resign, hihihihi

Related Posts with Thumbnails