Thursday, 26 September 2013

Dermamu Ittew

Sana sini ada peluang buat baik especially tang part menderma. Dah byk dah kot kita tgk bukti rakyat Malaysia menderma sampai dpt tlg pesakit2 yg perlukan surgery, ada yg derma sampai dpt buat rumah yg elok utk org yg memerlukan tmpt berteduh dan byk lah cth yg lain.

Kalau kita tahu ke mana duit derma yg kita dermakan itu dan siapa yg menerimanya, baguslah. Tapi ada certain orang pulak, dia tak kesah, katanya asalkan niat dia menderma, cukuplah, tak kisahlah kalu duit tu end up di tangan manusia yg suka mengambil kesempatan meminta wang dgn cerita2 yg sedih (especially cerita anak yatim) yg kemudiannya guna duit tu utk berjoli sakan sambil ketawa berdekah dekah. 

Heyyy, korang tak sedar ke korang telah menggalakkan penipuan berleluasa ssmpai boleh jadik 2nd job tauuu, siang kerja yg halal utk bagi anak bini mkn, mlm pulak kerja mengikis duit org lain thru facebook utk enjoy. Sampai bila lah nak abis kitaran org ditipu kalu cenggini, so marilah menggalakkan derma yg baik utk org yg mmg sepatutnya ditolong, bukanlah derma untuk si mail berahim yg nak beli ipong5s tuu okehhh.

Check la weh, buat research sikit, sekolah ni wujud tak, rumah tu kat mana, takkan la takde persoalan kat hati korang, telepon la kalau buleh kpd sekolah tu, lagi hebat kalau gi buat lawatan tapak, tgk sendiri, baru pueh hati.. tapi tu la ada gak yg nak menderma ke rumah anak yatim dkt filipina tu haaa... ke jadahnya.. rumah anak yatim dkt malaysia ni berlambak ok nak ditolong, dah tentu la ko tak nampak rumah kat sana tu mcmana.. haishhh!! kang dah kena scam, dah tersopak* pulakk sbb nampak beno ke-ehem-bang-ehem-angannyewww



Pastu, dah menderma, senyap yo la, takyah la kompang ke gendang ke khennnnn.... eh rekoder pun tak payah laaa.. hihihihi


*tersopak = malu tahap cipan

1 comment:

Khamsi Abdullah said...

betul jugak tu... hmm..

Related Posts with Thumbnails