Friday, 2 August 2013

Rotan Tak Siap Kerja Sekolah

Eh itu biasa la tu rotan kan. Yang kau tak buat keje sekolah tu kenapa? Lupa ke dik nonnnn?

Dulu masa sekolah rendah, masa saya sekolah rendah dkt Kuching, saya tak pernah la kena rotan ke hapa. So bile dah pindah masuk sekolah dkt Pekan, alih2 kena pelempang dari cikgu. Puncanya adalah kalau congak tu kan ada 10 soalan, tetiap pagi ada congak, kau salah satu soklan, kau dpt pelempang satu. Mmg le kena pandai congak, sebab otak ko bengap, abis pipi ko jadi mangsa, gituhhhhh. 

Saya mmg tak pernah kena lempang dgn parents saya, bagi saya melempang di muka tu adalah over, rotan/tali pinggang atas badan tu biasa lahh. So saya adalah trauma, ko kena tampar dpn satu kelas, dahla masa tu umur 12tahun, ko dah tahu malu, trauma yg saya lalu tu menyebabkan saya selalu sakit kepala. Omak den pun complaint dkt cikgu besau, cikgu besau panggil cikgu yg melempang suruh dia stop aktiviti melempang. Ok, cikgu tu stop la lempang melempang tapi mulut cikgu tu mmg hazabedahh, dia main perli2 dalam kelas, gila kauuu trauma. Naik lemak btol cikgu tu, eeee.Anyway, saya survived la darjah enam dengan 4A dlm UPSR (UPSR jek pun, wakakakkaa!), dgn cikgu yg suka perli, bestfriend cikgu tu pun sama naik gak wehh. Cikgu tu pelik wehh, katakan ko diberi masa sejam utk jawab paper BM, dah setengah jam berlalu, pastu dia tanya "sapa dah siap, angkat tgn." Kalau ko angkat tgn, dia ambik nama kau, lepas tu kalau ko tak dpt A, merasa la kau kena rotan/lempang, ntah hapa hapa motifnya. 

Apa-apa pun, tidak la mak saya buat report polis ye. Kalu baca dkt news, katanya budak tu kena halau dari sekolah. Kalu betol tu, kira over la cikgu, kot ye pun kannnn. Feeling la cikgu ni, takyah la main halau-halau, mesti cikgu ni berangan nak berlakon nak jadik Nyonya Mansur keewww?

Saya rasa nak jadik pendidik ni kena banyak kesabaran kann dan kena pikir panjang kalau nak buat apa2. Macam saya, saya pun kira golongan pendidik tapi utk budak2 dah besau panjang.Walaupun dah besau panjang, tapi sebab diorg adalah teenagers, kadang2 tu rasional takda, adab pun kurang, so banyakkan sabar. Paling tak tahan student ber"kamu-kamu" dgn kita, ewah ewahhh, banyak cantek muka kauuuuu! Dah la orang kira nak saman menyaman je, apa2 pun tak leh jerit or guna perkataan pelik2, supervisor saya tak pernah jerit dkt saya, ayat baik je tapi makan dalammmmm, hihihihi. 

Udahla pakcik hoi, takyah la report polis, anak ko pun dah darjah enam, buat complaint rasmi kepada sekolah dan kementerian pendidikan udah lew..Mangsanya anak ko nanti, ko tgk la, orang ingat sampai budak tu masuk tingkatan okeh, udah udah lewww..


3 comments:

Amin A. R said...

ishhh...saya dulu jangan kata pelempang, tampar belakang sampei tersedak2, cubit tetek sampei lebam, stalat atas dahi sampei biru, nan hado lah nak mereport kat mak pak bagai..sekolah rendah tu.. cumanya, bab halau menghalau tu, memang over lah cikgu tu..kot yer pun, jangan halau, soh dia dok senyap2 kat pusat sumber sudeyhhh :D

captainlukman said...

Lemang je kot!!! Aku dulu kena makan kapur ok kalau tak dapat jawab matematik...stakat math Darjah 4 tu lembab dan lambat Serra tak siap kerja sekolah adalah naya ok!!!! Ada aku nak report kat bapak aku yg cikgu time tu jadi Pegawai pelajaran?????nehi he.......mampussss aku kena katok balik rumah..tengs

Liyana Sohaime said...

Bdk2 skrg ni mmg dimanjekan sgt gamaknye, time aku dulu kene rotan sbb tak siap keje skolah mmg tak mgkn akan report kat parent, sbbnye klu report, kompom kene lg skali ngan parent plak..Ingat lagi dulu,masa parent hantar masuk skolah, diorg dah ckp siap2 kat cikgu, 'Cikgu, klu anak saya ni nakal, rotan je die'..:D

Related Posts with Thumbnails