Sunday, 14 July 2013

Tips Berhari Raya #1

Dah 5 hari dah posa, kira aci la nak cerita pasal raya, kedai pakaian Hari-Hari dah start pasang lagu raya khennn, so in the mood sgt.


Tahun2 lepas kita ckp pasal mulut yg takde insurans, tak kira tok ke, nenek ke, makcik ke, walaupun anda tua, anda tiada lesen utk menghanjengkan org sesuka suki anda taww, tambah2 lagi didepan sedara mara yg lain. Dah la org kita ni, pantang ada org buat lawak hanjeng, dia pun sebok nak join, dah rasa mcm sesi berbalas pantun je karang.


Beginilah, org yg mcm ni dia mmg cepat amused dgn benda yg dia nampak, cthnya cantek/buruk, kurus/gemok etc. Kalau dah mcm tu, moh le kita mainkan sama2 apa yg kita nampak. Kalau tak nampak kat dia, moh tgk kat laki dia. Bila dia start kata "Gemok sungguh ko ni, mcm tak posa je aku tgk", jom balas "eh, aku dgn laki ko dah boleh high5, sama je naik, ko tu je feeling anak dara sgt".

Org mcm ni dlm bahasa Sarawak nya wajar diberi "mintak pantul", sbb kadang2 dia nak promote benda yg dia jual, ye la, org skang obses gile kot nak jadik putih, kurus, kulit anjal, dara kembali etc. 



Perh, nasib baik masker jenis sapu2 ni, kalu jenis peeling? Meraung la kau kat situ Temah hoiii, feeling sgt nak buang kentut vagina kannn.


So, bila dah start ckp "eh, hitamnye ko, berkilat". Dlm bahasa sarawak, boleh la kita balas "mintak pantul kah?" Maksudnya "ko sama je mcm aku". Ini hanya apply dlm case org yg menegur tu sama je dgn org yg ditegur, dgn harapan dia tak payah feeling sgt nak menhanjengkan org ye.  


Org mcm ni jgn kita bagi muka, dia gurau kasar, balas je dgn gurau kasar. Fair.

Jwpn paling bernas setiap kali kena bahan: eh aku gemok, tapi aku kelas dari kauu, kau tu alahai, kesiaaaaaaaannnnnn!




Next tips: bragging people, how to make fun of them.















5 comments:

Amin A. R said...

Ni sama la kesahnya dengan sorang makcik yg berani mati offer susu pemecah lemak kat saya walaupun pinggang makcik itu sendiri lebih kurang macam pinggang saya.. Ada hati tu. Hihi. Tapi sebagai orang melayu yang bersopan santun lagi bertatasusila, idok la berani nak menjawab, "saya gojes, tapi lemak makcik lagi sedeeeyyyyyhhhhhhhhh, tahu!" :D

blu4sky said...

Hahaha..sib baik masker tu takde iklan gambo pompuan buat muka ghairah..

Tijah said...

Betul la. Raya dah jd event yg mengerikan skang ni.

Izuan Kunang-Kunang said...

Vagina boleh kentut ke?? Aiyohhhhh!!

abdooss said...

Lawak lah .. haha :D

Related Posts with Thumbnails