Monday, 8 July 2013

Blackout, bau hazabedah dan maggi perisa ubat gegat

Mmg habit kebykan org, sebelum tinggalkan rumah berhari2, kena pastikan       rumah bersih dan kemas, mcm tu jugaklah kami. Tapi satu benda yg kami lupa, clearkan freezer. 

Masa kami di England, Kuching blackout few times. Sbb kami terover excited di sana lalu kami lupa nak suruh org check rumah kami sekali sekala. Dan kami pikir biasanya kalu blackout, dan lepas electric ada balik, fridge+freezer akan automatic start sendiri.

Dlm keadaan yg penat sbb masih jet lag, hidung kami agak terkejut sbb bila buka pintu rumah, bau adalah hazabedahhhh sgt. Tercari2 apa lah yg mati ni, kot tikus ke hapa kan. Bila tgk tepi peti ais, ada air  warna coklat coming out from the fridge. Dan ketahuilah, bila bukak pintu freezer, ada maggots berumur 5-6hari, hat ni forensic ckp la, hihi.

T-Bag la tlg clearkan all the things, baling semua masuk dlm bin. Dah jadik satu kerja pulak nak clearkan dan bersihkan fridge + freezer. Habis stok makanan kami. Tapi bau dia melekat okehhh!

Kami panggil uncle jiran sebelah, dia electrician. Suruh check electric rumah kami sbb all sockets takleh guna, abis acane nak pasang aircon kipas bagai kan.  Uncle ckp rumah ni punya wiring mmg haram, kena buat complaint, dah jadi kerja pulak. Developer rumah saya mmg mintak kena maki kali ke-2 gamaknya.

Dan sekarang kami dah letak arang jelly yg beli dkt kedai tu sbb nak buang bau hazabedah tu. Soda bicarb pun dah tabur. Dah kurang sikit bau freezer tu. Dah boleh bernapas walaupun tingkap rumah tak bukak.

Selagi tak ilang bau, acane nak beli brg basah ni, tak sanggup nak letak brg dlm freezer ni wehhh. 

Dan rumah ni ada byk semut,saya letak ubat gegat utk halau semut dlm robok mknan sblum pi cuti. Tadi  masa nak masak maggi pukul 5 pagi, jetlag kannn, masa mkn maggi mmg terasa mcm telan maggi kari berperisa ubat gegat, aiyakkkk!


Nasib ada milo, so semua org hanya minum milo sahaja. Sobsss.


Gua nak beli sotong dgn ikan, nak buat sambal sotong dan goreng ikan garing2, nasik panas2, perhhh perhh perhhhh!


Acane ni, kena beli fridge baru kah? Huwaaaaa!



3 comments:

linda said...

Gagagaaga soba ye mim... acer letak roti keping2 brand muroh tu dia serap bau gop. Mcm aku sll letak dlm kete kalo nk bg ilang bau doyan. Btw rumah aku pun wiring letrik pun mcm gamps. And most of my jiran tetangga pun inform benda sama and weols bear the repairing cost...

Ribbon Circus said...

letak roti boleh..

or amik vinegar, ko letak lam mangkuk.. biar dia serap bau2 tu.. letak la byk2 so dia serap bau tu cepat..

bawak2 lah bersabar eh he he aku penah kena gak, blackout, freezer cair..x sempat lah nak ada maggot sbb i x pegi hengland kak he he

AiTotYati Mat said...

Buh arang ketul yg ori tu insyaallah cpt hilang baunye

Related Posts with Thumbnails