Saturday, 15 June 2013

Final Year Project


Kalu dkt UTM dulu, kami panggil PSM (Projek Sarjana Muda).. The students kena come out with a project  to do, and of course kena buat thesis ye uols. Bila dah buat projek (hoiii, tu projek lain) berilmiah ini, haruslah ada presentation kan. 


It takes a year minimum to complete a project. First semester you buat proposal. The first step is to find project apakah, projek mengelim karipap tak termasuk okeh, lepas tu carikla supervisor yang sanggup nak supervise kan. Ada jugak yg carik supervisor dulu, lepas tu buat apa sahaja projek yg supervisor dia suruh, redho kekdahnye.


Apa-apa pun lepas tu ko kena defend proposal ko tu. Dah nak kena tulis proposal dah tentu le kena membaca, sebab takkan la nak Ctrl-C and Ctrl-V je kan.. Sebab kalau ko tak baca, confirm habis la ko kena grill masa proposal presentation.  


Kalau proposal approved, the development begins. Kalau asik buang masa, bertenet aje kejenye, confirm la last minute type of development la ko dpt, takpun extend, gitulah seadanya. Belum kata hal tesis lagi, korang tahu mcmana tesis yg ditulis secara kelam kabut? Hoiii pening mak limah baca ko tauu.. rambut dah tegak2 masa baca tu.. sebab kegeraman.. Dah la format  tesis ke laut kann.. boleh bertukar menjadi raksasa gorgon okeh!

Tu belum masa presentation lagi. Asik buat coding and  buat proposal, students lupa nak brush up presentation skill. Ada ke examiner tanya soalan, dan ko taktau jawap, ko boleh gelak dkt depan, aku dah naik konpius, aku buat lawak ke tadi, erk!  Tapi yang paling hebat, kalau students tu buleh pusing2 jawapan mcm gasing lalu examiner give up, hahaha.. Jawapan paling senang kalau dia dah tak de jawapaan adalah "my supervisor asked me to do it", kejadahnya nye heyyyy! 


So far belum lagi saya menyaksikan student pengsan sebab takut sangat nak present FYP. Dkt UTM dulu mcm2 kes dah saya dgr, menangis lah sambil menjawab, pengsan lah.. 


Apa- apa pun, ko ingat senang nak bagi markah dkt projek budak? Bagi sikit, alahai, rosaklah transcript budak ittew.. 


Yg pastinya, mlm  sebelum fyp, student berpeluh sakan tak buleh tdo, examiner pi tgk wyg, awesommmme!

Photobucket

2 comments:

Amin A. R said...

hihihi...sekarang kawan2 saya yg buat degree dah mula bz dengan PSM sambil mengutuk SV memasing secara berjemaah...

Noni said...

Sometimes, terpikir jugak, what if kalau nanti nak kena supervise student, and dpt student yg mengharapkan SV tu bg tajuk. Mano den nak korek? hehehehehe... By the way, who was your SV back then? ;P

Related Posts with Thumbnails