Monday, 13 May 2013

Tak Berapa Nak Rainbow

Mmg lah dari duduk kat Bristol last year, rainbow cake ni dah masuk dlm to do list saya. Huiihhh, rasa kegeraman bila tgk org show off rainbow cake masing2, memula tgk kaf blog Zarin, pastu Pe'jah @ ribboncircus and the latest saya tgk dkt instagram kenalan-maya ikirana. Gigih juga la nak buat, start nak berkuntau pukul 8.30mlm, siap masuk dlm fridge at 11.30mlm, okla kan. Saya buat 3 batter, so dpt 3 layers. Mula2 ingat nak pakai the same recipe yg Zarin pakai, tapi sbb pakai only white egg, letih pula saya nak pikir nak buat apa dgn the yolks kan, kalau tak pakai, membazir pula. So saya pakai recipe yg Pe'jah  pakai, a simple butter cake yg sodap!

6 layers tau, tapi nampak mcm 5 sbb colour yg no 4 dan 5 dari bwh tu mcm sama je. Next time beli je la warna biru terus, hahaha, gigih nak buat warna biru, tapi yg dapat hijau lumut, hehe.


Ni mmg recipe to keep ya, sbb sonang sgt. In fact, disebabkan saya buat tiga batter, makanya dah naik hapal pulak dgn recipe ni.


Byk lagi dlm to do list ni wehhh, persoalannya sapa nak mkn? 


Ingredients (Source: here)

1 cup all-purpose flour
3/4 cup sugar
1 1/2 tsp baking powder
pinch salt
3 tbsp butter
1/2 cup milk
1 egg
1 tsp vanilla extract

Method:

1. Put the flour, sugar, baking powder, salt and butter in a mixing bowl and beat on slow speed until everything is combined and you have a crumb mixture with a sandy consistency. 
2. Gradually pour in half the milk and beat just until the milk is incorporated.
3. Whisk together the remaining milk, egg and vanilla. Pour into the flour mixture and beat until all ingredients are just incorporated. Beat for another 30 seconds until batter is smooth. Do not overmix.
4. Divide batter amongst 2 8x8 baking pans and bake at 325F for about 15 to 20 minutes or until a skewer inserted in the centre comes out mostly clean. Cool before frosting.



9 comments:

makcikkantin said...

alahai, ini pelangi sudah dalam to-do list makcik laaaaama dah...tak terhasil lagi...

DeLancrettLurpak said...

makcikkantin,

sila la buat makcik, berbaloi-baloiiii.. hehehe

blu4sky said...

wahhhh masing-masing tunjuk kek pelangi.. emm bila i nak start baking.. jeles..jeles...

Amin A. R said...

Rumah nan hado mesen buat kek apatah lagi oven...terpaksa abaikan niat nk berainbow cake walau hati membetontak teringin..hoho

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

ingat tauu, destress=baking, moh le kiteee...

DeLancrettLurpak said...

Amin A. R,


Sebenarnya awak ni memberontak nak bakig ke, ke nak makan kek ? hehehehe

Kazaztan Team said...

saya...sila post ke semenanjung...terima kasih

Nur Hafiza Rahsid said...

silalah mdm bawa ke unimas. laju laju saya tuju untuk makankan. Ahaks

Ribbon Circus said...

syabas mere betti! he he ni kek rainbow yg xde flavor.. huhu slalu org buat ade flavor each layer kan? tah aku tak penah lg makan kek rainbow kedai he he tak jupe plak kedai kat sini yg jual..

Related Posts with Thumbnails