Wednesday, 29 May 2013

Mak Bapak Sekalian...


Setakat mana kamu kata yang anak kamu sudah berjaya?


Adakah setelah dia dpt bergolong2 ijazah?
Adakah setelah dia bergelar Menteri Sukan (hello KJ, woot woot!)?
Adakah setelah dia berjaya mengumpul reta dgn jayanya, kereta menjalar2, rumah 18 bilik (exxagerate ok!)?
Adakah setelah dia berjaya membawak mak paknya berulang dari rumah-mekah umpama mcm jb-melaka-jb-melaka-sekarang jalan (imagine senario dkt Larkin, hehehe).
Adakah setelah dia dpt bercakap dengan 54 bahasa?
Adakah setelah dia menjadi PR di Hengland takpun Amareka?
Adakah setelah dia berjaya menjadi tahfiz?
Adakah setelah dia menjadi host American Idol?
Adakah jika anak itu tidak terlibat dengan masalah dadah/judi/rasuah pun dah cukup bagus?
Atau adakah setelah dia tidak lagi menyusahkan mak paknya dari semua segi, baik jaga cucu, baik tlg masak, baik dari segi kewangan?


Lepas jawab soklan tu, 
baru kome perasan 
tinggi juga cita-cita aku pada anak aku.
Tapi maghilah kita sensama

take it easy..
kita pun tak lah sehebat mana..

Mak yang tetiba mcm  bingung sebab anaknya dpt C in Maths, kehkehkeh.
Photobucket

7 comments:

fika79 said...

hahhahah...mak relaxx mak..apakata ko ajar anak ko shopping..sure terror math.

blu4sky said...

hahahaha.. don't worry lah DLL...education system kita ni still exam oriented.. soalan exam hatta untuk budak tadika pun dah level soalan maut...

sabby said...

yaya sj2 bg mommy dia terkejut sket tu. im confident he's just at an adjustment phase. he's smart. dont worry, just give him some time. nanti2 semua akan ok :)

Amin A. R said...

untuk tahap yaya mungkin c bukan apa2...relaxxxxx......yaya saje je tu bagi dapat c..hehe
~~eh,nak yaya dok hengland sampai dapat PR ker?heheh

T said...

As an average-C student, I can say he'll be fine. Yang penting dia happy. Maybe those stuff makes no sense to him & he cannot relate to it; so he'd prefer to do occupy his mind with something else ;) Dah lama habis sekolah pun, I still hated my school year yang sangat sangat exam-oriented. The only time I ever got a lot of A's were during UPSR, PMR, and SPM.Tapi sampai sekarang I'm still traumatic with standardized and time-based exam. So, just make sure he learns and understand how to apply those knowledge rather than menghafal for the sake of getting an A.

Noni said...

hehehehehehe...ajar anak org pandai, eh? hehehehehe... budak kecik lagi lah kak. Take it easy la. Dia baru nak adapt tu. ~sambil fikirkan anak sendiri~

PUTUBAMBU said...

eleh...baru C
anak aku dapat D lagik..

kahkah..!
sabor ye mak-mak sumer..
kita doakan yg terbaik utk anak2 kita

Related Posts with Thumbnails