Saturday, 30 March 2013

Dear Kak Sri Santan

Dear Kak Sri Santan,


Saya mempunyai konflik dapur, sikit hari lagi perang juga saya dgn pots and pans ittew. Tiap kali saya masak nasik guna rice cooker ni, mesti nasik tu tak tahan sampai ke ptg, kalu taktahan tu sebab habis takpelah jugak tapi tak, nasi nya cepat basi, heran saya kak santan.

Saya ingatkan kalu pakai rice cooker mahal, nasik yg dimasak tahan sebulan "exxagerate sgt khennn". Bukanlah saya berlagak yg saya beli rice cooker mahal, sebab yg ni pun hasil redeem point credit card ye kak sri, hehe.

Tlg lah kak sri, susah btol permasalahan saya ni, kalau masak sepot lebih, mmg takkan abis jwpnye, kang dah ptg, basi pulak. Kalau masak less than a pot, jwbnye mkn kerak la kami, kering bebeno.

Saya akhiri luahan hati saya dgn serangkap pantun:

Pisang white gold dibawa belayar,
Masak sebiji di atas peti,
Kemain rasa nak mkn nasi goreng siap beracar,
Naharom betol bile nasi pulak dah basi, eeeee.







21 comments:

makcikkantin said...

Oh marahkan lkalau mcm tu....mck pernah jd mcm tu tp not always..reason tak tau...nak kata basuh beras cincai...tak kot. Periuk mck pun bukan cap tefal..

Madam Sooyaree said...

Dear adik mim,
Kak sri rasa, adik kena beli periuk celur mahal lepas ni. Mungkin rezeki adik untuk menjafi Italiano, makan pasta hari2.

monstorious wife said...

Mmg mcm tu uolls... Aku siap masukkan nasik yg x abes tu dlm fridge. Kang nak makan panaskan balik. Esp time cuaca panas. Kalau sejuk mcm uk harus letak semggu kat luar pon x basi khennnnn?

Miss Nangada said...

Cuba try masak beras basmathi?i dedolu masak nasik biasa cepat jek basi.basmathi tahan sampai dua hari.agaknya kanji tu buat cepat basi?

AiTotYati Mat said...

Dilu2 Ai pn gtu tp nak bg tip:

Simpan nasi bwh tudung saji je biar ade air flow sbb klu simpan dlm periuk nasi bertutup wap air tu akn menyebabkn nasi basi.

Alhamdulillah msk pg sampe mlm pn tahan

AiTotYati Mat said...

Sorry typo:
*dulu2
*mak

DeLancrettLurpak said...

makcikkantin,

susahkan masalah ni, ia melibatkan decision financial keluarga, hehehe..

DeLancrettLurpak said...

Madam Sooyaree,

terima kasih atas nasihat, tapi tekak adik adalah tekak belacan lewww.. heheheh

DeLancrettLurpak said...

monstorious wife,

maksud dirimu tiada kaitan dengan jenis beras atau rice cooker kah?

DeLancrettLurpak said...

Miss Nangada,

I pun guna beras basmathi sebab tekak kami sgt mengada, hehehe.. tapi tetaplah basi, how mehhh

DeLancrettLurpak said...

AiTotYati Mat,

Makna kata, kalau nak makan kena panaskan nasik balik la khen. So esok aku beli la microwave, wakakka! *alasan nak membeli* heheheheh

Nashays said...

mak aku kata, periuk jgn biasakan simpan nasik sampai basi
Memang simpan tak tahan..
Tapi kes ko ni..aku salahkan cuaca..
aku duk negara kering berdengung, 2 hr pon nasik ok lagi..
Tp rsnya tips monstorious wife tu bole pakai jugak kot
Masok dalam fridge, nnt ble nak makan spray air sket2 atas nasik pastu masok microwave..
Macam nasik baru basak wa cakap lu...
Ehhh terus rs nak masak nasik mkn dengan telur mata n kicap...dem

blu4sky said...

DLL,
cuba jemur rice cooker tu..yg bekas tu jer bkn satu rice cooker tu di jemur..hehehe... itu my besan sepupu yang bagitau sbb dia pun dulu sll menghadapi masalah yg sama..

melin melinda said...

hmmm...i rasa rice cooker jenis mcm ni mmg nasik yang dimasak cepat basi...sebabnya i rasa, air wap yang bertakung kat penutup dan container ciput kat tepi tu yang buatkan nasi basi. kalau periuk nasik jenis yang lama tu (ala yg macam brang national yang mana penutup boleh bukak terus tu) mmg nasik payah nak basi...biarkan overnight pun still ok.

Ini based on my own experience.

I guess, you kena beli periuk nasik old school. hihihi...

Noni said...

Kak Lurpak, i think periuk jenis tu mmg tak tahan. Saya pernah pakai periuk cenggitu,(periuk murah jele) manjang basi nasik.

DeLancrettLurpak said...

Nashays,

Ye lah, one of the reason gak la kan. Aku pakai rice cooker mcm gini dkt Hengland Ok je kan, siap tahan 3hari lagi..

kicap, telur mata, cili api, perhhh perhhh

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

tenkiu bebeh, akan ku jemur rice cooker tu this weekends

DeLancrettLurpak said...

melin melinda,

Hehe, rasanya mmg nak kena beli periuk old school la. biar nampak classic sikit, heheh

DeLancrettLurpak said...

Noni,

Kan, dah canggih sgt lalu basi, apekeheynye kannnn

nuriL said...

Ade yg cakap nk bg nasi tahan.. masak beras dengan air yg dah masak

Mazura Zulkifli said...

Salam kak mim... Periuk tu adalah punca sebab sy dh beli dua dua jenis.. Yg mcm gambar n yg old school punyer.. Gune beras sama n memang yg canggih itu basi nasinya.. Lagi satu petua, kalau mls jemur... Periuk tu kasi terbalik atas stove... Mcm kita bakar ruang dlm periuk dlm beberapa minit.. Dh sejok kalu baru guna.... Torai tau jgan tak torai

Related Posts with Thumbnails