Sunday, 13 January 2013

Yaya dan Bahasa Melayu

Dkt sekolah Yaya, majoritynya adalah Chinese dan mereka dilarang bertutur dalam Chinese, mesti in English  or Malay. Tapi diorg ada kelas bahasa mandarin, english and malay dan homework juga adalah merangkumi tiga2 bahasa. Mmg la mak dia takkan ajar mandarin, sebab maknya pun tak pernah belajau, hehe.



Selepas 8 hari ke sekolah, Yaya pun dah tau a few perkataan melayu, yeay! Of course la yang "makan", "minum" and "tidur" tu kami yg ajar. Tapi balik je sekolah, bila kita ajak dia mandi and he still watching cartoon network *what else lah kan*, dia tetiba je ckp "sikit lagi". Tapi accentnya sungguh la mengada lah haiii, kalau org dgr mesti kata "mengadanye budak tu, lempang kanggg", nasib lah kau nak oi!

Anyway, gewamp-gewamp tu maksudnya "geram-geram". Bila tanya what does it mean by "gewamp-gewamp", dia kata being naughty, errrr..

Video tu stop sebab maknye dah blur apa yg Yaya cakap, hahaha.

Photobucket

15 comments:

suriana mdsaad said...

salam Dll,

Punya la lama i tak bukak blog, sekali tengok u dah balik malaysia...welcome back!!

oh my oh my..cute nye si yaya ni. geram nye ade dengo dia punye slang.

blu4sky said...

DLL,
guna google translator..siap ada pronounciation yg dipanggil pinyin
Kitorang mmg fully utilise the google translator bila nak buat homework chinese..klu x tau sebut, dgr je dr situ

abdooss said...

Pergh.. berasap dia rupanya.. "BOOKkk".. huhu :)

Nashays said...

DLL,
Sudah balik ke bumi Malaysia ye..
Serius lama x singgah

Oh sleng Yaya
Silap rambut ko x blonde

AiTotYati Mat said...

so cute la yaya.

tetiba Ai rasa mcm tgk harry potter. heeeee

monstorious wife said...

Kelas yaya!

Real Life in Malaysia said...

hmm what is wake up again ... i like that ... macam pengerusi majlis bunyi dia bertanya ... :) assalamualaikum :)

Fina said...

i truly adore his accent..pekat dan mengancam!

makcikkantin said...

Amboi amboiiiii kelessss dngaq yaya punya accent.

kapitan said...

hah mmg gu Acik Esah la yaya....*tahan bus 111* hehehe

Cik Kiah said...

Eiii geramnya aku budak yaya ni! Gomol kang!

nuriL said...

i love this yaya harry porter hehehe

Izuan Kunang-Kunang said...

Comelnyaaaaaa!!!

Nurrul Mohamad said...

eEEEEE ngegeh lok nya madah "what was it wake up again?" eeeeeeeeeeeeee gramatikuuu

Liasari said...

so comelllll!!! gewamp-gewamp bila dia cakap "what was wake up again?"
oh yes i can tell that yaya's mother pun dah blur kat hujung tu... hihihi

Related Posts with Thumbnails