Monday, 28 January 2013

Tlg Jgn Berlagak Please


Dah lama nak merapu pasal benda ni, pasal yg keje makan gaji dgn kedai2 di shopping complex. 


Saya ada kenalan katanya dia ke booth penjagaan kecantikan, ada la satu brand yg agak mahal la jugak. Katanya bila dia berniat nak beli lalu bertanya pada org2 jaga booth ni, dia selalu tak dilayan, kenalan saya ni adalah student  postgraduate di IPTA, adakah sebab kenalan saya nampak  mcm muda remaja yg tak pegang duit sendiri lagi lalu jwpnnya begitu?

Saya juga ada kwn yg dahulunya pernah ke satu kedai omeh yg famous ittew, dia bertanya pada si pemakan gaji di kedai ittew pasal brg omeh itu, si pemakan gaji balas "ada duit ke nak beli?", hanya kerana kwn saya ni dressingnya biasa2 aje, jawapan kena mcm gituh ke?

Dan satu lagi dkt kedai2 imported clothing mcm Topshop, Zara, Dorothy Perkins dkt JB/KL tuhh. Humang aiii, muka sorang2, tobat mcm hebat gila la kot kau keje dkt kedai cenggitu. Macam kan best benauuu ek. 

Sedarilah diri itu adalah rakyat marhaen sahajo. Kalau customer menyampah tgk kau, taknak beli dkt kedai kau, apakah nasib kedai BOSS kau ituuu?


Mmg dah kerja kau nak melayan customers, so layan sahajo lah. Kalau ko rasa darjat ko tinggi sgt, tak payah la kerja cenggitu, sila jadik boss. Kalau taknak layan, tulis je la depan kedai tu


"KALAU DAH MASUK, KENA BELI"

takpun

"KEDAI INI UNTUK ORANG BANYAK DUIT SAHAJA, KALAU MISKIN SILA BLAH".


kan senang kerja kauuuuu.

Photobucket

24 comments:

Chik Att said...

Ca pernah kena ...pegi kedai letrik pakai selipar getah. Nak beli peti srjuk. Dlm poket bawa cash ...
Tp ...mungkin yg datang ni rupa mcm tak ada duit ....tal layan lngsung ....

Aku bawa keluar duit...buat2 kira depan tu ... sibuk datang ...melayan ...
Dgn muka selamba ....blah .... sambil kata ...tak nak beli...korang belagak aku nak pegi kedai hujung ...

Amin A. R said...

Sakit ati kan...nak masuk kedai cenggitu kena tunjuk dulu bank statement kat "penjaga kedai" tu baru nak dilayannya kita. Kalau dia gaji riban2 takper lah jugak. Padahal basic pun 900 sajork! Lagi kerek dengan customer..

AiTotYati Mat said...

hahahha sejak Ai lost weight ni suka kuar g shopping complex pakai seluar trek n tshirt saje. teringat satu cite ni.

ms tu g outlet samsung kt aeon melaka sbb nak blikan hadiah ayah s3. tanya harga pd salesman tu. nak taknak je jawab. so Ai g kedai sebelah. layanan bagussss. so bli kt situ. dah bli saje masuk outlet samsung tu semula. salesman tu tanya u dah bli ke? Ai jwb iye beli di sebelah, cash lagi. pueh hati aku. bukan niat nak berlagak tapi...

don't judge a person by it's attire.

ceeewahhh

blu4sky said...

DLL,
I teringat kisah masa I ngan my friend apply phone line utk rumah sewa kitorang dulu..and she was a system analyst.. I know lah kitorang dressing alah-alah sempoi je...boleh orang tu kata nak apply phone line kena ada tandatangan ibu bapak...bodoh ke apa.. I kat UK apply air api takda pun minta parents signature...kat mesia pulak payah betul suka bebnor jugde kita based on our dressing...

Mak Piah said...

Coba polah adegan lakonan semula Pretty Woman... beli di kedey lain kak ya balit sia lagik lalu polah muka Julia Roberts madah * BIG MISTAKE! BIG MISTAKE!* sambil mengoncang goncang beg. ---ati panas tek nak...heheh. * psssst dolok mek molah kedak ya masa nok meli ikan terubok masin di Satok. Nya tek sombong..mek tek nok meli kirum urang... so cam banyaklah tek meli nok owh! Lu ngeso lah mek tek. LOL

:-)

Mak Piah said...

nok nambah gik..mun di KCH sia...mun gi kedey njual sowa dalam baju dalam..lu datang lah amoi ya lu nanyak..."wat sai??wat sai?? : caken juak...maka tek dah sah sah kamek kedak guni baja bediri di sia. Mun dah espert gilak sik buh nok nanyak wat sai lagik nak...LOL alu panjang komen mek tek.Meroyan di blog kitak...LOL>

Ngeeeeeeeeeeee...

DeLancrettLurpak said...

Chik Att,

haaa kannn, padan muka dia.. eksyen sgt..

DeLancrettLurpak said...

Amin A. R,

Semua customers kena bawak sepanduk, tulis gaji masing2 atas sepanduk tu, grrr!

DeLancrettLurpak said...

AiTotYati Mat,

baru puas hati kannn, diorg selalu tgk customers mcm gitu, yg aku pulak selalu kesiankan diorg ni sebab perasan hebat agaknya diorg ni, hahahah

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

fuhh, peliknya..apa ingat kita tak leh byr bil keww? hish!

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Terserlah kedivaan mu disitu, high five lokkkk, hhahahaha

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Aok eh, kotan nya sik mok kita pegang bra and carik size dimpun, terkiak kaung nanyak "wat sai wat sai", hahahahhahaha

Nor Azlina Yusof said...

Saya pnh kena. Kt restoran.order ketam tiga ekor..siap org ambil order tu duk ulang byk kali mahal ni kak...ya la..saya dtg pakai track suit ja..

monstorious wife said...

Kalau kat uk kau pakai la cemana pon elok je diorg layan. Tapi jgn la pakai mcm homeless pulak.
Kat malaysia ko jalan2 org tester perfume pon haram tak tegur kau padahal kau datang nak beli cream delamer. Matilaaa..

~CN2S~ said...

my brother ada similar experience gak. pg booth citibank nak apply credit card. depa tak layan even tak bagi form pun sbb adik cuma pakai t-shirt dan seluar katok dgn selipar jepun.

kalau pikir2, entah apa2 orang yang ada mentaliti cenggini. sedangkan gaji depa tu pun tak cukup nak beli barang kat kedai yangdepa keja..haih...

Kazaztan Team said...

aaaaaaaa..pernah kena cm nie...menyampah iolss

kucingorengemok said...

yang keje kedai makan western akan rajin betulkan pronounciation orang... yang kesiannya kadang orang sebut betul, dia yang salah

Noni said...

Macam2 perangai orang ni, kan? Semua nak perasan bagus jek. Biar rupa tak semenggah, janji poket tebal. Cewahhh... Hehehehehe

Kniedaz said...

tu baru jadi penjaga kedai dah eksyen kemain..hoho...

T said...

I am not a big fan of customer service in Malaysia. Macam tak nak customer je sometimes. Once in Jusco, I asked this two pekerja yang tengah berborak where something was, they we annoyed and naikkan suara and cakap macam cakap dengan budak 3 tahun. Terkedu time tu.

My husband pulak, pernah kena judge based on his appearance here. I thought it was funny. It was a cold day and he discovered that there is a new gas station not far from our place, dia pergi masuk tanya whether the kedai (at the gas station) bukak 24 hours, sebab kalau ada emergency nak beli cough drops ke apa ada la tempat. The lady jaga cashier jawab “That’ws creepy. We are two ladies working here. we don’t want any trouble.” And she refused to tell my husband whether they open 24 hours . My husband tanya who can he ask, and the lady gave a phone number. Lo and behold, bila call, she picked it up. Lepas tu she called my husband a creep and said she would call a police. My husband was so offended by it and complained to Shell customer survey. I thought that was funny. I can just imagine my husband dengan tak shave nya pakai dark coat. Tapi he didn’t think it was funny.

Yeah, people in service industry, even pak guard/security should really be nice and friendly to people. They are out there being the face of the company.

I pulak suka pergi this one local jewelry store and try semua benda all the time. Tapi tak pernah beli apa-apa. One day I will. Bila cekup duit. His store would be my default store simply because he is so nice. And has fancy jeweleries.

NenetPenne (NP) said...

oooh belum lagi yang kerja kat butik LV, burberry kat KLCC nun..haaa tu lagi menyombong... alahaiiii SA je pun....

Tia said...

kmk dah kenak juak.... gi kedai Discount Store jak ya.... makei jeans ngan tshirt lusuh yang confortable tak boleh blah and selipar.... muka cashier melayan cam sial.... dalam hati ku madah gaji kau sik terbeli tayar keta ku sigek...hehehehe.. pakei nyejuk hati..

kapitan said...

Yessaaaaaaa.....sangat sangat sangat........dulu pempeuan kedai Ampang point panini sana pernah kena laharrrrrrrrrrr secara rawak...haaa terse gin kau!!

makcikkantin said...

Itu lah cara org judge orang...:))

Related Posts with Thumbnails