Saturday, 12 January 2013

Sewa Menyewa

Saya agak terkujat melihat gambar dkt blog tokey handbags, salam takziah dari kami. 
Apakah kegilaannya mengconteng rumah orang sebegitu rupa?
Itu namanya meroyan secara besar-besaran, erk!
Semoga Huda dan keluarga dikurniakan kesabaran serta ketabahan menempuhi dugaan mcm gini ye.
Jgn lupa update dgn kami apa yg terjadi selepas itu tau. 



Anyway, parents saya pun pernah terkena juga. Kitchen kabinet tercabut bagaikan baru lepas ribut topan dan rupa dapur adalah hazab! Ada juga pintu toilet berlubang dan juga pintu sliding door tercabut. Kejadah apakah yg kau buat sampai sliding door tercabut?


Sesedap hati orang menjahanamkan reta manusia lain. Macam takde rasa bersalah. Kekadang kan penyewa ni kan tak sedor diorg ni menyewa harta org, tak pandai nak cermat. Kalau kena kat batang hidung sendiri, apakah perasaannya? Dalam saat mcm gini lah, MoU diperlukan, kasik saman sama penyewa sengal. Sepatutnya mcmana kau masuk rumah tu, macam tu la jugak ko tinggalkan rumah tu. Ambik le gambar masa saat2 first time move in, gituh.


Mmg gitulah adat ada harta ni kan, ada je dugaannya.
Umpama chanel flap yg dah ketumpahan kari, tak tdo malam gituhhh.
Huda, kasik saman!!


yang benar, 
mari menyaman *mode batu api*.



Photobucket

5 comments:

blu4sky said...

agree with you DLL..my parents sll ingatkan kitorang..klu pinjam brg org kena jaga baik2..same goes with renting ppl place..just because u pay the rent..doesn't mean that harta benda dlm rumah tu ko boleh rosakkan sesuka hati..
Tgk gambo huda tu..i sokong kasi saman sama itu orang..tuntut ganti rugi..dah dia pun mengaku kan..lg senang cerita...bawa masuk court..

Madam Sooyaree said...

Hi laling!
Memang nak saman, tapi macam tak harap dapat duit pasal nak bayar sewa takde duit, ni nak bayar kerosakan. Yang tak boleh blah, dia siap offer nak cuci tu. Nampak sangat takde perasaan berslaah. Hati dah keras macam rambut keras karat dia tu, hehe..

monstorious wife said...

Oh no. X kira ada duit ke xde saman je biar dia rasa. I pon pernah kena dgn budak poli. Nasib baik akak iols kerja kerani p3jabat peguam. Dia yg uruskan sampai budak tu bayar kerosakan. Rasainnn

Faye said...

Saman aje - kalau x boleh bayar biar masuk lokap .. benda2 macam ni mmg tak boleh di biarkan .. Biar jadi pegajaran kepada semua .. i pun dah terkena, terpaksa repair sampai nak dekat RM20K .. dah la sewa semua tertunggak .. Lagi la kenalan my dad yg sewa, org pencen .. dah tua tapi takde budi bahasa langsung!!!

Noni said...

Sebab itu harta org, tu yang depa xrasa apa-apa tu. Cuba kalu harta sendiri, berani ke nak buat cmtu?

Related Posts with Thumbnails