Tuesday, 8 January 2013

Kerja Sekolah


Ini ialah kerja sekolah Yaya. Mmg Yaya agak terkejut, dia membaca pun tak pandai lagi, tetiba cikgu suruh mengeja, gilos. Umpama algebra tak belajar lagi, tapi disuruh menyelesaikan pengkamiran *matiklahhh mak dia suka exxagerate khennn*.

Yaya tak suka sekolah kat sini, sebab dia kata takda toys. Last week masa minggu orientasi, dia nangis sebab dia kata makanan tak sedap. Ye lah sekolah dulu mkn sodap2 dan mengikut selera bebudak tapi berkhasiat, siap ada dessert lagi (puding, ice-cream, custard, you name it lahh). Sekolah yg ni bg nasi goreng, ada sekali tu bagi kueh cha, of course anakku taknak, hemmm.

Semalam dia ckp "Mommy I cried a little bit today because it was too boring. We learn bahasa and it was too boring". Hai lah anakkkk! Saya just ckp "learning is always boring, you have to make it fun". Saya taktau la dia paham ke tidak apa maksud saya, jgn dia belasah main2 dlm kelas sudeyhhhh.

Baru balik dari fantasyland lah katakannnn.

12 comments:

sharin said...

nang konsep skul kat Msia 'learning is not fun' la kmk rasa...

kmk dah rasa dah time Iman sekolah last year.. Iman mengamuk xmaok sekolah coz pressure lepas exam... boleh tadika 4thn ada exam tgh tahun??

tasekM said...

anak buah aku yg sekolah kat UK pun balik malaysia kata sekolah kt sini boring.
mula2 dulu la.
la ni dh ok.

Kniedaz said...

Ada sekolah yang fun and the same time diorang belajar...ikut cikgu dan silabus tadika tu..lama-lama nanti dia biasa la tu.. ^_^

blu4sky said...

DLL,
kalau kena macam tadika my children...homework dah ler berlambak..spelling everyday and everyweek.. mati meroyan mak dia sebab overstress

Faye said...

DLL - cuba try montessori system. They don't really focus on reading etc but on skill ..

makcikkantin said...

dll, kot ada skolah lain yang lain sikit approachnya...tapi pun dah baliknya dari fantasyland kan....nak adapt alamnyata ni ambik masa la sikit...

tabika kemas ada kot kepelbagaian...

DeLancrettLurpak said...

K.Sharin,

Ya lah, angol juak nyawa kmk ngenang Yaya tok.. just mok make sure Yaya is OK and go with the flow ajak la.. sik pat mok paksa nya gilak..

DeLancrettLurpak said...

tasekM,

saya rasa dia lagi more frustrated sebab asik2 belajar kot, mmg takda toys langsung tadika tu..sobs

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

lucky us, spelling and ejaan yaya is twice per week.. but then ada homework Chinese gak la, which saya tak buleh nak tlg langsung la, hahaha

DeLancrettLurpak said...

Kniedaz,

Hopefully dia boleh cope dgn cepat and yg pentingnya dia dpt hakikat, no more toys at school, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Faye,

The thing is susah nak carik montessori school dkt sini, we have to consider the location as well.. hai la pening diriku ini..

DeLancrettLurpak said...

makcikkantin,

Kalau ikut hati saya, mmg saya hantorakt je Tadika Kemas, heheh. Tapi kesian la pulak dia, sepatah haram bahasa melayu pun dia tak tau.. hemmm

Related Posts with Thumbnails