Monday, 12 November 2012

Panggilan Sesuai

Saya selalu serba salah.
Nak panggil seseorang dengan "pangkat" apa, kakak ke, makcik ke, nenek ke or direct je nama.


Contoh 1:
Kadang2 ada "kakak" tu dah nak masuk 50++ tahun dan saya pulak taktau umurnya berapa, tapi sebab dia nampak muda, saya panggil la dia kakak. Tapi bila kwn sebayanya yg nampak tak berapa nak muda sgt dtg hangout sama2, saya panggil kwn dia makcik, lalu jadikla awkward situation.



Contoh 2:
A completely different situation bila kita address someone dengan nama dia, sebab kita ingat kita lagi kertu dari dia. Sekali bila korek sana sini, rupanya dia adalah agak berumur dari kita. Kita rasa "alamak, kang dia kata kita kurang asam pulak".


Tapi sometimes, walaupun saya tau someone tu tua 3-4 tahun dari saya, sebab saya dah diperkenalkan dengan memanggil nama (tanpa panggilan kakak), saya selamba je panggil nama dia.



Kalau umur someone tu tua 20 years dari kita, patut kita panggil apa? Makcik ke? Ke boleh je maintain panggil kakak?


Tu yg senang, panggil Datin je khennn.


Yang benar, 
BikMim (Kipas Susah Mati BikMama, fanatik ok! wakakaka!)
Photobucket

16 comments:

blu4sky said...

Dr BikMim,
hihihi..i would prefer ppl to call me by my name..unless budak kecil..of course panggil aunty..but sometime ada gak yg panggil aunty or even worst panggil nenek eventho few years tua dr i..ini kes2 panggilan ikut pangkat in the family..ciss x psl2 jadi nenek..

fika79 said...

Aku salu jer berlagak adik, bila org perasan kakak..sbb aku nak muda sentiasa..kahkah

hafiztajudin said...

Aku rs depend on situation..most of the time pggl akak....makcik & pakcik only apply to my mom & dad's friend...but since most of them r teachers...aku pggl "cikgu" jer...

bukankosong said...

dh tak tau, xkan nak marah kot

dah tau karang , ubah rr

Mak Piah said...

adek manisssssssssssssss.....

azieazah said...

Try panggey Nona!

T said...

Tak payah panggil apa-apa. Avoid it at all cost ;-) In my case, after being married for almost 4 years, and known my MIL for almost 7 years, I tak pernah try to panggil her anything. Sekarang, I don't even know what to call her. hahaha.

Dengan orang lain lagi la. SInce I have no kids, I just assume people with kids are older, (sangat perasan muda). Some of those "kakak" turned out to be only a couple years older, and some even youngers. Gulp! Personally, I don't call anyone makcik, unless they are my parents' friends, or they introduce themselves as such.

Real Life in Malaysia said...

Dear DLL, Kalau order Pizza Hut take-away kat sini, cashier yang ambil order minta nama etc dari kita kan ... my favourite response nama puan? jawab... Puan Sri ... bila lagikan ... nak mengarut ...:)

Senangkan ...

Kalau di Brunei where i used to be ... sume nya panggil Haji or Hajjah or kalau formal or nampak elder sikit Tn Haji and Pn Hajjah ... I love this because i am terrible at remembering names ... so you ll never be wrong addressing people as such ... my best friend in brunei panggil saya hajjah and saya pun panggil kawan yang dah macam adik tu pun hajjah ... gitulah he he he ... okay je tak berkurangan kasih sayang ...

... yang lain-lain tu awang/dayang/nama lah

... sini senang sayang je macam oghang hingland sumenya love ... hi love, thank you love ... :) kan ...

salam ...

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

kan? it's just not fair kalau ikut pangkat.. dah la kite ni banyak sgt extended family.. tak pasal2, umur 40++ dah jadik onyang, hahahaha

DeLancrettLurpak said...

Fika79,

Hehehe, ko kecik la wey, bolehla.. aku ni, mesti org assume dah 30++, benci!

DeLancrettLurpak said...

Apak,

Budak skang suka meng-bro dan meng-sis kan semua org.. aku menyampahs!

DeLancrettLurpak said...

Bukankosong,

we never know, mana tau dia ingat kita tau, lalu dia kesentapan sorang2, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Kalau dgr "adik manis" je, confirm yg panggil adalah macha jual cendol, hahahaha

DeLancrettLurpak said...

kak Azie,

a'ah kan, panggil Nona pun bagus juga.. mcm comey je

DeLancrettLurpak said...

T,

kadang2 to be on the safe side, saya panggil "Acik" je dkt women yg nampak mcm tua banyak dr saya, hehehe

DeLancrettLurpak said...

RLiM,

eh bestnya, panggil semua org haji dan hajah, nampak sgt respect kan?

a'ah, saya suka driver bus and jiran sebelah panggil saya "love", hahaha

Related Posts with Thumbnails