Tuesday, 20 November 2012

Feeling Superior

Ni mmg sifat manusia. Ia terjadik dkt sapa2 je. 

Perhubungan adik beradik. Yelah abang kakak mesti rasa dia ada higher ranking dari adik. Kalau buleh, apa abang kakak buat, mestilah adiknya mengekor sahaja.

Majikan-Pekerja. Of course la mesti feeling superior, dah nama jawatan lagi tinggi, yang bawah mestilah mengiyakan apa yg atas ckp, ye dak?

Tapi yang tak buleh tahan, kalau si pemberi service yang feeling superior. Malas nak cakap agency ke company lain, cakap pasal gomen sudah. Kita ni membuat permohonan dan kita menggunakan channel yg betol. Takde pun string yang ditarik, mmg takde. Kita ikut procedure. 


Tapi pegawai yang bertugas buat apa?
Buat taktau le.
Kalau dia tau dan dia bijaksana serta otak mmg letak dkt tempat yg sepatutnya, dia akan bagi response. Kalau permohonan ditolak, dia bagitau secara rasmi.
Kalau permohonan diterima, dia bagitau secara rasmi. 


Email rasmi?
Kau ingat dia nak balas?
Harammmm!
Baik la check FB.
Leh tengok gambar ngeri, kesan nuclear la, gambar accident la.
Ye dak?
Dia mmg jawab call?
Macam nak mati kau tunggu phone yg berdering, haram takde org angkat.
Kalau nasib kau baik, ada org angkat.
Tapi katanya org yg bertugas tu bercuti, takpun berkursus 6 bulan, takpun ada meeting.
Yang tukang jawab, takde info apa2 langsung.
Jawapan standard : "Puan kena call balik pegawai ni, sebab saya taktau berkenaan perkara ni".
Fine, fail meja kau tak sama dengan fail meja org tu.
Kau taktau apa yg dia buat.
Ko amik la email org yg call tu, ko tulis email proper, address la pada pegawai yg bertanggungjawab, report la si pemanggil dah call dan bertanya pasal hal sekian-sekian, cc pada si pemanggil.


Baik pangkat 27 ke, 41 ke, 44 ke, semua sama je.
Bila dicall, kita nak mintak penjelasan.
Tapi dia siap provoke kita lagi "Puan marah kami ke?"
Bukan setakat marah, aku rasa kau mmg dah makan 40 kali sumpahan dah pun. 
Bukan dari sorang je, ramai lagi kot.
Kalau ko buat kerja, takda orang marah la dol.


Dah abis marah, kita report la kan.
Kita bukak website utk aduan, kita taip panjang2.
Kau pikir si tukang process aduan akan get back to you?
Harammmmm!


Kalau jabatan nan satu ni dpt ISO ke whatever award ke, mmg kena revoke balik.
Ni lah jadiknya kalau feeling superior tak kena tempat.
Eeeeee.

Photobucket

24 comments:

Real Life in Malaysia said...

Sayang (Just like my love in the midlands tu ye ...),assalamulaikum ...

ini dah banyak kali ... infinite kali kena.

saya buat macam ni ... for each situation ... saya timed every call waiting ... noted every person/department that i was passed to ... then bila i am passed on to the next person ... i will narrate the history of time/department and persons i have had conversations ... then i said ... I ve been passed to (insert no of officers/units/departments) since (insert time start).... ini call saya yang ke ... (insert no calls) since last (insert no of days/no of weeks/months) ...

Part yang ini penting ... bila narrate all these ... bikinlah tone semanis madu khaula ... walau dalam jiwa ... bara sepanas karakatua ...

it works most of the time for me ... because after while Allah SWT jumpakan kita dgn orang yang malu mendengar narration kita tu dan akan cuba pula bantu sedaya upaya ... insyaAllah ...

Cara saya lah tu ... especially ... kadang-kadang tu bila nak lepas hot dgn orang rumah bila dia insist cuba lagi ...cuba lagi ... then kita bagi lah evidence kannn ... baru scientific marah kita... he he ...

wassalamualaikum ... mudahan Allah SWT permudahkan segala langkah dan urusan ...


blu4sky said...

jabatan mana tu...jabatan mana.. nak gak membusybody..hahaha..
sabo DLL.. ada pegawai yg ok..tapi masih banyak yang bengap..takut bebenor nak buat keje lebih sket..

Pink Mama said...

Ni kes macam my dad tulis surat kat JPA nak claim duit ubat dia bagi resit rasmi sekali. Sampai laaa ni tak ada dapat surat balas pun eventhough dah berapa kali orang tua tu hantar surat. Have the courtesylah balas surat orang....ni main senyap jer. (Time bonus nak banyak jer...ehh...sorry ya orang gomen)

NenetPenne (NP) said...

kadang2 sorang dua buat perangai habis satu department dan satu agency terkena..

bab2 citer tak elok tentang gomen memang byk terdengar di mana2...

Zoe said...

yang paling bengang tu nanti bila kita nak jumpa pihak yang bertanggungjawab,dia kan refer ke A.Pastu si A refer ke B.B pulak refer ke C.Last-last tak setel pun masalah tu.Buang karan je.Choiii!!!

Mak Piah said...

Bomohkannnn yang jawab tefon, santaukan pegawai itu.

DeLancrettLurpak said...

Real Life in Malaysia,

I dah naik malas nak call. Just tak sabar nak mengadu dengan org2 besar di jabatan sendiri, mana la tau kot la boss yg berpangkat prof boleh tlg brainwash sikit org di Putrajaya tu, hahaha

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

Mana lagi kalau Kementerian Pengajian Tinggi. Mentang2 dia bagi biasiswa, dia boleh buat kita mcm hapa je, stress tau!! Tapi dia nak kita belajar, tapi support yg dibagi macam naharommm!

DeLancrettLurpak said...

Pink Mama,

Kan? At least, reply la surat. Penat ok menunggu. Cuba dia ditempat kita, apa rasanya kan? mesti la marah...

DeLancrettLurpak said...

NenetPenne (NP),

Saya pun kerja gomen, saya mencoba utk jadik lebih baik, bukan utk org lain, tapi untuk kepuasan berkerja. Yg herannya diorg ni, org complaint, tapi tak nak amik pot, eeeee

DeLancrettLurpak said...

Zoe,

Kan? Buang masa betol. Menyampehss

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

hahaha, tak pasal2 tgh cakap dlm phone, si pegawai muntah darah, lalu postpone kerja kita, hahahhaha

mamamya said...

vavavaaa...marah nampak? hehe..saya selaku salah seorang pegawai gomen pun mmg mengakui perkara tersebut puan lurpak, memang BIG challenge nak ubah stigma orang kt public service, dah realiti byk yang macam taik nak buat cmne kan? sabor ye...buat je aduan terus kt upper mgmt.

kadang tu maaflah bukan nak pandang rendah, jawatan rendah je pun pandai kuang ajo, sombong heessshhhh...susah sangat ke nak cakap elok2 sopan2?

dah aku lak yg hangin kenapa miahahaha...

kapitan said...

dik non punya surat habis bayor duit MARA sampai sudoh tak terima, so mana bukti aku dah habis bayor kan? Kan tiba time nak jalan2 obersea kena tahan kat immigration? mmg aku bommmmmmmmmmmm laaaaaaaaaaa bangunan raja laut tu

blu4sky said...

Ohhh tell me abt it..they like to treat us as if we are a 6 yrs old child.. Ingatkan zaman millenium dah berubah..too bad..mentaliti masih di tampuk lama..
Sllnya yg mcm tu set2 yg dah jd tukun tiruan kat situ x pernah gi jab lain..klu bdk br byk yg suka guna pendekatan "org dulu buat mcm tu"..
Sorry i plak terikut emo but i mmg menyampah
ngan set2 mcm tu.

Tijah said...

Heran. Apa dia buat dr pagi sampai petang, 5 hr seminggu tu ek?

Makji Esah said...

Mengaittt Cik Tijah oiiiii...buek sokup palo cucu wan lang kek sonangi tu haaaaahhh...

Makji Esah said...

Ehh salah kampung lak..kek Sonanti tu...

DeLancrettLurpak said...

mamamya @ Suhana,

Diorg ni kan telah membuktikan teori aku yg manusia ni suka dipuja-puja, suka dikipas-kipas. Baik pegawai atas atau pegawai bawah. Makna kata, kalau ko nak urusan ko run smoothly, jadiklah ass kisser yg berjaya, hish!

DeLancrettLurpak said...

kapitan,

hoihh, kalau agak2 otak dah sampai Phuket, tapi kat imegresen ko kena tahan, bukan setakat bom, sebelum bom, pastikan mengamuk dengan pedang samurai didepan bangunan ma-ra, wakaka!

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

sebenarnya diorg ni malas nak ubah procedure. kalau ubah procedure, kerja kena lebih la sikit. Tang kerja lebih tu la yg malas bebeno. Tapi cer suruh buat lawatan gi oversea, perhhh, laju je volunteer nak handle, naharom sungguh!

DeLancrettLurpak said...

Kak Jah,

Menganyam ketupat, walaupun bukanlah waktu hendak menyambut raya.. kehkehkeh

Satu lagi, berlawan2 henpon sapa paling canggih, wakakaa

DeLancrettLurpak said...

Makji Esah,

Complicated bonar raso eh nak buek sokup palo, sampai tak buleh la nak bonti buek kojo kojap jawap tepon.. cheh!

blu4sky said...

DLL,
Statement xle blah yg sll diorang guna.."org dulu buat mcm tu"..bkn yg level 17 yg ckp mcm tu tp sett2 pegawai..gamaknya sbb dah jd tukun tiruan kat dlm jab tu psl ssh nak buat pembaharuan..kadang nak je ckp klu org lama tu mkn taik ko pun nak ikut sama ke..sib bk dpt ku tahan mulut dr melazer..stress ohh working in that kind of environment..

Related Posts with Thumbnails