Thursday, 1 November 2012

Ceritanya


Ye, semalam, lagi sebulan sebelum saya turn to 31 tahun, saya telah pun selamat melahirkan, eh salah, menjalani the hardest exam ever. 

Pagi nya bangun, lepas subuh, mandi siap2, dan turun breakfast dkt hotel near to EECE, school saya. Lepas tu bersiap2lah saya. Pukul 9am, saya pun terpacak la dkt lobby school saya. 

Nervous gilo uols!

Duduk disatu sudut, saya nampak la external examiner lalu, boss saya pun lalu dan last sekali internal examiner. 9.25am, saya naik jumpa boss saya. Dia ajak borak2, dia tau saya nervous tahap mega punya sebab saya senyap, ye, sila percaya, saya sgt senyap. 9.45am, kerani postgrad dah carik saya, dan hantar saya ke bilik viva. Tunggulah saya di tempat menunggu di luar tu, lama gak lah. 10.20am, barulah chairperson majlis panggil saya utk masuk bilik keramat, phew!


Saya buat presentation for about 20 minutes. Then, lepas present, mulalah activity "membelasah". Macam standard viva di Malaysia dan di UK (taktau la negara lain), the examiners akan grill you over the contentious statements in your thesis. Saya jawab2 la kan. Dah la tambah dengan nervous, mmg berpusing2 je la ayat aku khennn. Dan mcm biasa, dia akan attack dari pelbagai sudut, terkena la pulak sudut yg mmg saya tak prepare, amekkkauuu! Masa dia tanya soalan tu, saya nak pull a stunt je, dlm hati dah pikir,"ok, let's buat-buat pengsan", takpun nangis and jerit kuat2 "Alaaaaa Kasssimmm, ampunnnkan mak Kassimmm". Tapi oleh kerana alter ego saya telah berjaya menampar saya secara telepathy, saya pun tersedar, lalu saya kata "I don't have the answer for that question", matiklah khennnn.


Pukul 1.05pm, the examiners saya suruh tunggu kat luar. Saya pun keluar dan dah rasa nak mcm hempok je diri sendiri, tapi saya buat2 macho. 5 minutes kemudian, diorg panggil masuk balik, dan the external examiner pun announce lah yg saya dah pass the viva, dan mereka pun panggil saya sebagai Dr. Begitulah kesahnya. Lepas tu jumpa boss kejap, bagitau dia the result, saya pun berdiri tepi tangga and terus call T-Bag. 

Apakah perasaan saya? Lepas call T-Bag, saya pun nangislah. Sebab apa nangis, sebab rasa kosong sgt otak, rasa taktau apa2, ye lah tadi soalan tak terjangkau otak yg keluar kan. Kalau soalan paper-based, ko bolehla mengarang ayat sambil pikir kan. Ni oral-based, ada 3 orang depan ko tgh menunggu jawapan kpd soalan yg ko taktau nak jawap mcmana. Definitely, that's the hardest and worst exam in my whole life, perhh!


Sementara nak tunggu boss balik lunch dengan examiners, saya pi lunch dengan Shaharil, kami makan dkt Guild of Student. Umang aiii, makanan kat situ, over tau portion dia, murah laks tuuu!

Ni shaharil punya lunch, ricotta and spinach canneloni with garlic bread. Sedap gila ok the garlic bread. Next time pi sini, nak makan yang ini ok!

Lepas makan dan gossip sedas dua, saya pun balik ke school utk jumpa boss, nak tau apa kata examiners over the lunch gituh. Boss kata diorg nak saya siapkan corrections sekali dgn hardbound before saya balik for good, aaaaa. Lepas pung pang dengan boss selama 10minutes, saya pun tunggu la T-Bag, Abg Sabri and Yaya amik saya. Then, kami lunch makan nasik goreng sedap, tak jadik pegi Tinseltown sebab semua org sebenarnya penat gilo. Then kami balik naik train ke Bristol. 


Dengan ini, saya nak mengucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada ucapan2 good luck dan doa2 korang yg dikirim melalui SMS, email, twitter dan juga entry blog khas utk saya (Thanks Dr Notts and RLiM:)). Kepada yg tolong buat solat hajat utk saya, terima kasih banyak2, tak dpt saya nak balas jasa korang. Anyway, terima kasih kepada semua sekali lagi dan saya berdoa semoga urusan korang dipermudahkan olehNya. 


Syukur, mimpi ngeri dah berakhir, hehehe.

Photobucket

58 comments:

blu4sky said...

alhamdulillah.. i am very happy for you dr.DLL

seronok dengar kekawan dapat DR. two of my lufbra geng dah convo PhD last 2 weeks..

Tijah said...

Kongrets awak. Jgn lupa seblm balik lambai ratu dekat queen.

DeLancrettLurpak said...

Blu4Sky,


Thanks dear. With the new title, bertambahla kerja, hahahaa

DeLancrettLurpak said...

Kak Tijah yang dirindui,

Bukan kan setakat lambai ratu kek Queen, kalu dpt, den nak cium yo nenek tuo tu, kehkehkeh.


Thanks Kak Jah :)

Arena said...

Tahniah Dr!

Been silent reader for a while, hr ni kena gak ckp congrats. Bestnya....congrats again. Kena jadik pembakar semangatku yg dah 2 sem defer study nih hehe.

Makji Esah said...

Joget oppa jahanam style utk mu....congrats. Dah gi buek karipap..minggu dopan den datang.

linda said...

Tahniah Dr Mim... usaha telah membuahkan hasil. Ptt la ko senyap dr tuiter...

Izuan Kunang-Kunang said...

Tahniah Dr Hamimah!! Tu diah nama penuh!!

lemongrass said...

Alhamdulillah....
Tahniah Dr Lurpak ;-). Setelah bertahun2 berhempas pulas makan tak lalu tidur tak puas mandi tak basah, akhirnya dapat jugak title yang dikejar itu!

norh said...

Tahniah :)

suhana azlin said...

wah bestnyerrr...babe, sape pun sure akan nangis lepas dah berhempas pulas bertahun2 kan..syukur alhamdulillah..

seronoknyeee weeee...kita tumpang happy kawan2 je la, mak nak blaja balik adalah tidak la kannn :P

Fina said...

Congrats.....ternangis indah kmk baca..hahaha...

kucingorengemok said...

dr lurpak...? nice ring to that :) tahniah, awak!

Nor Azlina Yusof said...

Congrats..dr hamimah..

Kazaztan Team said...

tahniah dr. lurpak...ehehhehe.. lepas nie station kat mane lak...

Lady D said...

Congrats Dr.DLL.Semangat nk study! =)

Cik Kiah said...

Dr Lurpak,
I is so jelessss! Tp sungguh membakar semangatku. Sila bagitau. ETA...nak tunggu ketibaan dgn sepanduk. Congratssss!

DeLancrettLurpak said...

Arena,

Insya-ALLAH boleh. Disiplin tangga kejayaan. Thanks bebeh.

DeLancrettLurpak said...

Makji Esah,

Hehehe. Org dah start packing secara serious uols, periuk kuali semua dah bungkus, kita makan calzone omputis jew laa.. hahahahah.

Thanks Makji :)

DeLancrettLurpak said...

Linda,

Thanks dear. Bila aku nervous, mulut ataupun social networking mmg akan "senyap" automatically, hehe.

DeLancrettLurpak said...

Izuan,

Thanks uols!!

DeLancrettLurpak said...

Kak Lemongrass,

Thanks Kak LB. Bab makan tak lalu tak berapa betol sgt la.. sbb berat badan bertambah selari dengan masa yg digunakan utk complete the phd ni, hahaha.

DeLancrettLurpak said...

Norh,

Thanks :)

DeLancrettLurpak said...

Suhana,

Aku hanyalah mengikut arahan kerajaan, kalau ikut diri sendiri, tak kuasa mak noks!!

Thanks dear :)

DeLancrettLurpak said...

Fina,

Thanks. Ibuh nangis deng, hehe.

Pink Mama said...

Hope it's not to congratulate you Dr DLL =)

DeLancrettLurpak said...

KOG,

Thanks KOG, hehe. Bunyi Dr Lurpak tu pelik la pulak kan.. mcm doctor mentega, wakaka!

DeLancrettLurpak said...

Azlina,


Thanks dear :)

DeLancrettLurpak said...

Kak Kazaztan,

Saya berstation di UNIMAS, Sarawak. Thanks Kak.

DeLancrettLurpak said...

Lady D,

Thanks. Semangat tu yg penting, kalau ada semangat, semua benda kasik redah je, hehehe.

Real Life in Malaysia said...

Salam and tahniah Dr Hamimah aka DrLurpak ... AlhamduLILLAH.

sorry ketinggalan keretapi pula, tak sempat visit blog ...

... tumpang gembira dengan kejayaan mu :)

DeLancrettLurpak said...

Cik Kiah,

ETA saya adalah 30nov = birthday saya, so paham2 aje lah khennnn. Thanks Dr Cik Kiah. Nanti kang, kalau Cik Kiah dah settle PhD, double DR lettew kannnn, hehe.

DeLancrettLurpak said...

Pink Mama,

Thanks dear.

DeLancrettLurpak said...

Real Life in Malaysia,

Thanks. Takpe, life di real world lagi penting dari dunia blogging ni. :)

zdiana said...

Tahniah dr dll... Bestnya bila dh selesai... Tp nk boleh ke selesai... Hehehe

DeLancrettLurpak said...

Zdiana,

Thanks. Kalau focus, insya-ALLAH boleh :)

Ribbon Clown said...

mimmmmmm, aku lambat tahu news ni... tahniah DR Hamimah ;D ;D nagis jap.. takde internet la tempat aku ni.. anyway, bila t bag nye turn? congrats lagi.. :D

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah.

Thanks babe.
T-Bag tgh berjuang dengan ganas sekarang, hehehe.

Mak Piah said...

CONGRATULATIONNNNNNNNNNNNNNNNN Dr MakYaya

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah dear,


Thank you :)

fika79 said...

congrats!jeles bangat but happy for you.pasni apakah azam tahun baru?haha

aNiSFaHiMi said...

Tahniahh....:)

DeLancrettLurpak said...

Fika79,

Azam tahun baru aku adalah relax tanpa ada research, wakaka!

Thanks babe. Insya-ALLAH next turn ko pulak, aku doakan tau.

DeLancrettLurpak said...

AnisFahimi,

Thanks :)

hOtMaMa said...

congrats DR! :)

monstorious wife said...

Salam i'm your silent reader. Congratss!!

eh, shaharil from birm ka? uthm?

Nurrul Mohamad said...

mim. mek baca tok pande imejin kmk dimpun indah klak. mahwaku, dah la viva open to any students yg mok nangga @.@ anyways, im sooo happy for you, alhamdulillah, lepas sekali viva (kedak maca nikah)ahahha

pastok hal resepi jak lah lam blog tok bila smp malaysia lak~

captainlukman said...

Happy birthday in advance dan TAHNIAH diatas segala usaha penat lelah*sorry deh lambat wish sbb jadi bangla angkat kotak sekarang uols* hehehe..

p/s:skima nya la wish aku kan?heheh

DeLancrettLurpak said...

Hotmama,

Thanks, cheesecake satuuu!!!
Hehehe

DeLancrettLurpak said...

Monstorious wife,

Thanks.

A'ah, Shaharil dari UTHM, kenal kew?

DeLancrettLurpak said...

O'on.

Lagik ganas mun sapa2 jak buleh tanggar viva kita, mun kmk, alu sik berbunyi lah.. hehehe..

Thanks On.


Balit Kuching kelak, sik sure masak ka sik.. alu isik blog tok adalah hasil ngrepak kmk di opis, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Captain Lukman,

Saya adalah hendak makan nasi dagang, belanja pleaseee!!! Hehehe.

Thanks kapitan.

monstorious wife said...

my god! what a small world! Kenal la sangatssss! I'll ask him about you nanti.

DeLancrettLurpak said...

Monstorious wife,

Kerja dkt UTHM ke? Shaharil vavavoom, matiklah aku kena cerca kalau dia baca ni, kehkehkeh

Tia said...

Congratulations!!

terlambat sikit...:)

DeLancrettLurpak said...

Kak Tia,


Thanks Kak Tia.





CikSengal said...

congrats mim~!! ^____^

DeLancrettLurpak said...

CikSengal @ Yatt,

Thanks babe!

Related Posts with Thumbnails