Friday, 12 October 2012

Perkara Kurang Cerdik yang Pernah Dibuat #2

Masa kecik-kecik kan, orang selalu tanya nak jadik apa bila dah besar.
Sebok je nak tau kan.
Oleh sebab saya selalu berangan, banyak la jugak cita-cita yang tersemat di dalam hati.
Antaranya, saya nak jadik penulis lirik *matiklahhh*.
Agak-agak umur saya 9-10 tahun kot.
Masa tu zaman muzik-muzik, hoi dah terbayang dah nama ni tulis dkt kaca tv ni:

Lagu : Azmeer
Lirik : Hamimah 

Perhhhh, mantap!
Berbekalkan semangat jitu, di satu hari yg best, lepas balik sekolah, saya pun start la menulis lirik.
Dpt satu lirik. Bangga gila.
Siap ada melody tu, siap humming sendiri-sendiri.
Tapi kejap-kejap ada bunyi cam lagu Kak Melah.
Kejap-kejap melody dah jadik mcm lagu Laksamana.
Sambil tulis lirik tu, sambil tiup rekorder (tu je mak ada kat rumah nyah heiii)
Kekonon la kan, feeling tu mesti ada.


Mak dan abah pun balik dari kerja.
Mak masak makan malam dan kami semua siap-siap la mandi petang.
Lepas maghrib, kami nak makan malam.
Cakap dkt abah, nak nyanyi lagu ciptaan saya tadi.
Abah kata nyanyilah.
Tangga rumah kami (ke tingkat atas) mengadap meja makan.
So, saya berdiri atas ke anak tangga ke 4 gituh.
Satu keluarga dah duduk bersedia di meja makan, mengadap saya yang muka tersengih2 atas tangga.
Saya pun nak nyanyi lah ni.


Saya cuba.
Saya cuba lagi.


Tapi akhirnya saya tak nyanyi.
Sebab saya tak ingat mcmana melody bagi lirik yg saya dah buat.
Alih-alih melody dah macam lagu negaraku T_____T.
Kesian.




Fafandai je kannnnn, nak buat lirik lagu kononnnnnnn!



Photobucket

13 comments:

Aim Mizie said...

Kelakar.

Mak Piah said...

DLL:

Lagu Azmeer. Lirik: Hamimah..keh keh keh...

kamek adalah peminat siri entry tok.

x MP

- G C - said...

ok lah tu kak, sy nak jadi penyanyi. ntah hapa2 punya cita2.

Nor Azlina Yusof said...

Kelas ko cik lurpak..kita dulu cita2 nak jadi pensyarah n engineer..engineer tu sebab pengaruh drama..dah kija btl2 jadi engineer..mana ada eng pg site pakai kot n gulung2 drawaing ja..org pakai tshirt n jeans n safety but yg berat tu..kak jemah tertipu rupanya..huhuhu

Uncle Lee said...

Hi, I was at MakcikKantin's pondok nak check out noticed your very nice callsign and busybody over.
Bahasa saya suda la out of tune, sebelum Merdeka, but I enjoyed reading your this posting.

Glad to read you enjoy singing. I love those oldies by P. Ranli, Saloma, Siput Sarawak, Kartina Dahari.
You have a pleasant weekend, and keep a song in your heart.
Lee.

DeLancrettLurpak said...

Aim Mizie,

Impian tak kesampaian seorang budak, hahaha.

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Tq MP sebab memberi kepercayaan terhadap blog yg dah nak mati tok, hehehhe.

DeLancrettLurpak said...

GC,

sile mendaftar ke pusat karaoke yg berhampiran, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Azlina,

Kannn? Rasa cool abis dpt pakai coat bagai visit site sambil bawak plan, perhh!! hakikatnyaa....jauh sekali kannn

DeLancrettLurpak said...

Uncle Lee,

Maafkan saya bahasa saya wahai Uncle Lee, macam rojak mamak terlebih isi aje, hahaha. Anyway, welcome to my blog :)

Lizzie Yasmin said...

Waktu nak nyanyi tue, ada pegang recoder tak? hahaha..

Aku lagi teruk, cikgu tanya besar nak jadi apa, dengan bangga nya cakap, nak jadi perdana menteri. Sampai sekolah menengah kawan2 aku bahan, panggil aku PM. Huhu.. sadis betul. hahaha.. Ok lar kan, terus pemes aku zaman skolah. haha

DeLancrettLurpak said...

PM Lizzie,

Masa nak nyanyi mane der pegang rekoder, focus wey focus, hehehe.

PM skang buat apa? bawak bik mama jalan2 kewww?

Effa Ash said...

hahahahahhaa berair mata mek baca entry kitak tok,..harus dibukukan jadi majalah ujang

Related Posts with Thumbnails