Monday, 15 October 2012

Options for Breakfast: Chee Cheong Fun

Hari ahad yang boring, kami ikut T-Bag ke school dia. Kak Salwa and Seffry pun dtg school T-Bag jugak. Lepas T-Bag buat kerja dia, kami ke rumah Kak Salwa, saja melepak, maklumlah diorg pun dah nak balik for good jugak. The boys terus ke sana utk buat exercise jari (read: FIFA game le tuuuuu). Kami berdua pegi chinese shop yang boleh dikatakan baru bukak dengan city centre tu. Kak Salwa introduced the instant chee cheong fun to me dan saya introduced our favourite veggie spring rolls to her, 50 keping spring rolls = GBP2.10 jew uols!.


Dari dulu asik dgr je benda ni, tapi tak pernah nye makan. 


Beli yang instant tu, steam kan. Then bila dah lembut, hidangkan. Untuk sauce dia, just letak sambal crispy prawn chilli, light soy sauce, kicap kipas udang lemak masin, chilli oil and bawang goreng. Sedap sungguh la.

Sambal crispy prawn chilli tu mmg saya pun selalu guna, mcm gini rupanya.

Saya definitely akan cuba buat sendiri nanti, sebab taktau mana nak carik dkt Kuching nanti. Kak Salwa kata biasanya ada Chee Cheong Fun yg stuffed with chicken and sometimes prawn, and she definitely knows where to get it in Brunei, terpaksa la nanti di satu hari yang best, kami pi JJCM Brunei, hehe. Last time pegi Brunei, kami makan kepsi je wey, sebab taktau apa specialty diorg, even nasi katok pun tak sempat rasa, sedehh. 


Chee Cheong Fun is definitely akan menjadi pilihan utk breakfast kalau terjumpa waktu JJCM di malaya nanti. Tapi kalau dah dkt kedai yg sama ada serve nasi lemak daun pisang ke, mee jawa ke, confirm daku terpaksa lattalilatlailitamplum, hehehe. 

Photobucket

12 comments:

Mak Piah said...

Sambal udang yang terbaikkkkkkk! Ohhh nya pun kuah mee kari dan semua keluaran syarikat tok is bestest.:-)


makan mee jawa jak...*iskkk nelan aek liyor*

Daddy Ziyyad said...

tak pernah umur makan chee cheong fun ni..selalu baca kat internet aja...teringin juga nak rasa..

makcikkantin said...

agak agak, prawn cili tu jual kat sini tak?

liemaopurut a.k.a ana said...

DLL,

X penah plak makan Chee cheong fun gini. tapi teringin gak nak cuba. yang paling menjejes air liur biler tengok sambal crispy prawn cilli tu..pantang tengok makanan..bernafsu sokmo hahahha

owh...tadi br pegi tesco manjalara. tengah memerhati sambal crispy prawn chilli ni la. lama pandang..pastu pegang...sambil mikir nak makan ngan ape mende alah ni. last2 x amek....next time nak beli la...

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Mee jawa mmg pojaan hatikuuuu!!

Kmk sik pernah coba nok lain koh, tapi brand tok ada cop halal, sik lelah maca ingredients, dasar pemalas, hahaha

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad,

rasanya mesti makanan ni banyak dkt kedai cina, tu pasal kita tak berapa nak tau.

DeLancrettLurpak said...

MakcikKantin,

Tu Ana limaopurut kata dia jumpa dkt Tesco.. Cer McKantin cari, kalau guna as condiments utk mee kari pun sodap!

DeLancrettLurpak said...

Ana Liemaopurut,

tau dak, kalau buat nasi goreng cina, ala nasi goreng yg plain2 tu kan, pastu makan dengan sambal ni, mmg terangkat weyyy!!!

Nurrul Mohamad said...

oi samaaaaaaaaaaaa sambal udang kita. sik sah koh. ya kaz madah time nya d uk lok mun pokai sambal ya d makan ngan krekes ajak

Nurrul Mohamad said...

tp sitok sik jual. makanya time mak metua mk dtg ria nyoh nya mbak beberapa botol ekekek

DeLancrettLurpak said...

Oon,

Nyaman on sambal tok oh. Tapi mesti ditapok, mun sik, makan nasik bertambah2, ahahahha

Real Life in Malaysia said...

Dear DCL, Salam singgah...

... lattalilatlailitamplum ... this I like BEST... :)

Related Posts with Thumbnails