Monday, 1 October 2012

London Lagi

Hari jumaat lepas saya pegi ke London, terpaksa la memontengkan Yaya dari sekolah hehehe. Eh, kiteorang isi borang tau. We thought that the purpose of filling in the form was to inform the school. Sekali cikgu hantar surat katanya permohonan bercuti direject. Eh eh, lepas tu siap ugut nak bagi penalty. Tak puas hati ni, terus jumpa family officer school Yaya, dia kata the limit is 8 days of unauthorized absence, kalau lebih dari tu, akan kena penalty. And we heard the penalty is denda GBP50, dang! So ponteng je la kan, lagipun Yaya ada 8 weeks before balik Malaysia for good, hehehe. 


Pagi2 bangun, breakfast siap2 dirumah, then terus ke train station. Sapa2 yg suka naik train, macam saya, kalau berjalan ramai2, amik la Group Save price, berbaloi2 uols! GBP26 return ticket, woohoo!!! Kami pergi ke London dengan Kak Salwa and family, diorg adalah Bruneian. Sampai train station, train kiteorg di cancel, so amik the next train at 10.30am. Sampai2 terus naik bas dari Paddington ke Bayswater, nak lunch with jiran kami yg dah nak balik for good.  Kak Salwa ajar kiteorg naik bus di Kota London, maklumlah I kan duduk di desa Bristol yang indah permai, mana la nak tau, kehkehkeh. Kak Salwa and  husband pernah belajar dkt sini masa first degree, so diorg dah biasa dah jalan di London. Kami kalau dtg London, naik tube jew pandai, naik bus mmg tak pernah la kalau sendiri2.

Kami makan di Banana Tree Canteen, our favourite restaurant, hehe. Menu favourite semua orang Lemon Chicken. 

 Saya makan sweet sour chicken. Ish, salad dia sedap la sungguh heh!


Lepas tu kami balik ke apartment yang jiran duduk di Edgware Road. Lepak2 semayang bagai. Lepas semayang, buat adegan menangis2 for the first round, hehe.  Then, jiran naik kereta terus ke Heathrow, kami naik tube. Kebetulan kami sampai serentak dengan diorg di Heathrow. Kasik diorg check-in, orang pakai fast track mmg le senang, 40kg for luggage allowance per person, i is jeles! Ni yg rasa nak upgrade ni wey, hehe, mmg dasar. Kami amik2 gambar, nangis-nangis, then kasik chance la diorg masuk awal, kata nak melepak dalam Golden Lounge kann? Hehehe. 

The girls, anak jiran and anak Kak Salwa.
Aida, Hani, Anis and Sofea.

Yaya and Kakak Anis

Sempat lagis saya membincangkan masalah dunia, kehkehkeh.

Alamak, blur la pulak.

Me, jiran and Kak Salwa.

The men.
Sebenarnya nak tunjuk kasut suamiku yang berwarna hijau yg boleh nampak sebatu jauhnye, kehkehkeh.

Lepas tu, kami pegi dinner dkt Noodle Oodle di tempat favourite Makji Esah, Bayswater (again), wakakak! Sedap gila la the Seafood Hor Fun tu, next week turun London, saya nak makan situ lagi, hehehe. Alamak gambar takdala pulak, dah lapau sebenonye. Saya order Prawn fried rice and Pepper Squid utk Yaya, so sempat la saya mengepau, mmg terbaek! 

Lepas tu suami jiran yg tidak ikut pulang ke Malaysia dengan baik hatinya hantar kami ke Jury's Inn Heathrow. Tdo semalam. Memang terbongkang lah kami lepas solat, terus tdo, hehe. 

Esok nya pagi2, saya ada breakfast date dengan kawan masa saya undergrad, Putri namanya. Cik kak ni ada kerja di Canada, pastu singgah di London sebab ada kerja gak. So dia nak bertolak balik ke Malaysia la tghari tu. 

Tolong jangan hitung diameter muka saya, please! Putet adalah maintain, hebat sungguh!
Thanks la Putet sebab belanja student poket berlobang ni, hehe. Next dkt Tony Ramas kan? hehehe.

Lama gak tak jumpa cik kak ni, dah 9 tahun kot, maklumlah masa tu masing2 buta Friendster, hehe. Minum2 di Cafe Rouge sambil bertukar info mamarazzi, pastu cik kak ni pun masuk la departure hall katanya nak shopping lagi, mantappp!! Hehehe.

Balik hotel, siap-siap. Terus naik tube ke Willesden Green, untuk menikmati mutton briyani yang awesome di Kadiri's. The best briyani yg pernah saya makan di bumi UK, sila la coba. Kali ke-4 makan pun tetap sedap, nyums.

Lepas makan, kami ke Regent Street, hendak melawat toilet Burberry shop yg baru, yang katanya terbesar, ada 4 levels, gilo! New arrivals adalah mengancam jiwa, birthday daku tak lama lagi ni wey, hehehe.


Anak Kak Salwa, Hani yg excited di dalam toilet, hehe.

Lepas tu sempat singgah ke M&M's world utk beli cenderahati.

Lepas tu, kami terus ke Paddington Station and berlari2 secara berjemaah mengejar train at 6pm. Sampai Bristol, carik cab, sampai rumah, terbongkang, hehehe.


Rasa pelik la pulak bila jiran dah balik Malaysia, sobs sobs.
Photobucket

8 comments:

blu4sky said...

DLL,
suruh yaya amik EL je..hihihi.. the british ni kaki memonteng kerr sampai ada rules kena penalty after 8th times x dtg sekolah.. emm klu implement kat sekolah2 mesia bagus gak.. boleh menambahkan tabung sekolah.. budget sekolah laa ni kena cut down sampai kertas A4 pun budak yg kena bagi sekolah..

kucingorengemok said...

aik? isi borang kena penalti, ponteng free? dah le baru budak tadika

Fazira said...

Kak Wan sudahhh balik yerrr??.

Ermmm.. tak adalah nak makan tiap2 minggu dah yerrk... .huhuhu..

Yaya always comel in frog sweater!. :)

suhana azlin said...

can karut je sekolah anak ko ni?? tadika je pun kan bukannya dah P1. sekolah anak aku relek je, asalkan inform and kalau uninform x leh more than 2 weeks.

sana sini org beradios amigos ek huhu..bertambah dup dap hati gundah gulanaku ini...

DeLancrettLurpak said...

Blu4Sky,

Primary school Yaya ni mmg sekolah yg diugut utk ditutup, sebab performance teruk sgt with bad attendance pulak tu. Tapi nursery dia mmg tip top, since dah nak balik, kami malas nak carik sekolah yg best sikit, haha, dari nursery terus transfer jek masuk sekolah, hehehe.

DeLancrettLurpak said...

KOG,

Ponteng pun dikira unauthorised absent jugak. Yaya dah masuk Reception, so kira dah masuk Primary school la.

DeLancrettLurpak said...

Fazira,

Weekends kmk dipenuhi dengan acara mempacking barang, hehehe.

DeLancrettLurpak said...

Suhana,

Anak ko dah masuk Reception ke? Masa Yaya nursery dulu, the management tak kisah pun kalau tak dtg sekolah, asalkan inform sebab membazir food yg diorg dah prepare. Bila masuk Reception ni, diorg mmg concern school performance, dah la school tu performance tu boleh tahan teruk jugak.

Related Posts with Thumbnails