Friday, 5 October 2012

Logbook PhD Student

First year (Fasa Excited + Blur)
Masuk opis/lab kul 10am, paling awal pukul 9am itupun sebab boss nak jumpa, so kena prepare bits and bops. 
Lunch baaaaaikkkk punya panjang.
Balik pukul 5pm, itupun kalau boss ada, hahaha.
Malam balik rumah, tgk TV, cantekkk!!!
Tdo awal, paling lambat 11pm, I need my beauty sleep gituh.
Kadang2 tu escape jugak sehari dua seminggu, berfoya2, maklumlah boss pi panjat gunung.
Bila nak dkt proposal defend, baru lah kerja bersungguh2 kot.
Abis proposal defend,  terus recce sightseeing places*matiklah*.
Weekends = jolly katak!


Second year (Fasa Slap Me!)
Berusaha datang awal.
Kadang-kadang lunch panjaaaaang, kadang2 pendek.
Lambat la sikit balik kannn.
Macam biasa, still lagi last minute kerja, procrastinate is my middle name.
Malam kadang2 je buat kerja, tak kuasa mak nyah heyyy, rosak sel otakku!
Weekends = jolly gak tapi dah tone down sikit.


Third year (Fasa Panic Time)
Apa? lunch?! Nak kena sepak?
Pakai headphone, pasang lagu kuat2, jangan ckp dgn org sekeliling, focus!
Balik lambat sikit, malam lepas anak tdo, sambung berkerja. Paling awal tdo at 12am.
Email boss pukul 3.15am (tunjuk rajin mehhh, aku lettew)
One of the weekends mestilah dihabiskan utk berkerja sambil menjaga anak.


Extension Time (Fasa Sprinting)
Lari weyyyy, larriiiii!!!
Buat keje sambil marah2 gomen, sebab kenapa tak bagi 4 tahun terus T______T
Paksa anak tdo awal, like 7.30pm kalau buleh dah tdo, hahahah.
No weekends, everyday is Monday.



Ini logbook saya, korang mesti rajin khennn?
Bagi yg tak extend, abiskan on time, kudos!
Tapi kalau RA yg tolong run kerja kau, tak payah nak berkudos bagai, main jauh2.
Ye kawan2, marilah berjuang!

Photobucket

16 comments:

Nurrul Mohamad said...

Omg mim this is so me!!!! Wakakakakkaka
Lainlah mun want sooner nak o. Melawan dean abis before 2 taun

blu4sky said...

keje last minute lerr baru otak ni function..ligat gitu.. klu awal2 tu manjang blur kan..hahaha..

Cik Kiah said...

Eh aku sungguh tak sedar diri. Fasa sprinting pun masih lari2 anak lagi. Moral of the story? Sebab tu yg buat phd local ada tergelincir masa sikit..hehe.

norh said...

ayuh..kuatkan semangat ;)

Daddy Ziyyad said...

ramai kawan2 saya mmg RA yg buat Phd sebenarnya, bukan mereka! hahaha

Min Aina Ila Aina said...

Saya di tahun kedua semester ke-4. Huhu.Dah rasa bahangnya, tapi masih lagi menjaga tido dan makan.

Saya RA yang juga calon Phd + PA kepada SV untuk 3sem, pastu dah retired...melarikan diri sebab tak sempat nak buat kerja sendiri.

Good luck ye kak!

Mak Piah said...



sight seeing ya perlu tauk...untuk menenangkan minda...hiks.

DeLancrettLurpak said...

Oon,

Aok eh, kita tok nang standard biasa2 jak on, nya hebat, nya sooner rather than later, wakakak!

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

kannn? masa last minute tu la idea mencurah2, padahal sebenonye desperate, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Cik Kiah,

PhD ni dugaan dia lain macam sikit.. semuanya sebab ego, betol dak?

DeLancrettLurpak said...

Norh,

Bertabahlahhhh

DeLancrettLurpak said...

DaddyZiyyad,

Kalau suruh RA buat, lepas tu dok diam2 sajalah, lantaklah kan.. tapi ni dok canang plus siap kutuk orang lain lagi yg lambat siap, ntahhapahapa

DeLancrettLurpak said...

Min Aina,

Good luck utk awak juga.. bertabahla ye..

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Terlebih sight seeing kakya bila balit kerja, alu sikda mood, hahahah

t.o.p.a.z said...

like like this post

DeLancrettLurpak said...

T.O.P.A.Z,

true story ni dik, hehehe

Related Posts with Thumbnails