Saturday, 8 September 2012

Tabahkanlah Hatiku...

Yaya started his Reception class on last Wednesday. Memang takde masalah nak hantar dia masuk kelas ke apa, sebab dia dah biasa pergi nursery class before this. Tapi untuk menggalakkan dia ke sekolah, kami bagi dia scooting ke sekolah. 

Mamat ni dah laju la pulak berscooting. Bergegar lemak perut mak dia kejor dia dari belakang, aisehmen.

Last week was introductory classes. So this coming Monday baru start sekolah betol-betol and cikgu pun dah siap pesan P.E class will start this Monday. Last week classes hanya sampai pukul 12pm. So balik tu anak teruna saya mmg kelaparan tahap dewa. Lepas lunch, saya bukak kelas tadika kat anak saya. 

Saya ajar counting and A,B,C.Kalau counting tu tahan la sikit sebab dia memang suka. Tapi kalau bab ABC tu, mmg keluar tanduk la saya, mmg tak sabar betol saya, hahahhaa. Saya bukan apa, saya nak tengok dia concentrate tak kalau kena ajar, nasib baik concentrate, kalau tak mmg bertambah menyinga la saya, hehe. Satu lagi, mmg susah agaknya nak tulis ABC eh, especially small letters, aiyak! 

Sesungguhnya tabahkan lah hatiku mengajar anak ini belajar. Tak dapat la saya nak imagine kalau nak kena ajar dia membaca, mungkin saya akan serahkan tugas itu kepada T-Bag, haha. Tapi dulu saya start membaca umur 7 tahun++, so takde paksaan utk membaca dengan cepat, cumanya kalau nak senang main game on PS3/Ipad, haruslah kamu cepat pandai membaca wahai Yaya oiii.

Ini Mushroom Pappardelle yang saya makan masa dkt Joe's Kitchen, Gatwick Airport masa hantar Sarah balik Grenoble. 

Memang tabah je la saya makan, walaupun saya tahu kandungan calorie yg sangat tinggi, tapi sedap gila tahuuuu. Hoi mcmana la nak report duty dengan lelemaks yg bersepah ni hoii. 


Dah lama tak naik scale ni, takutttttt.. lepas tu measurement tape pulak pandai2 M.I.A, hahahaha.
Photobucket

10 comments:

blu4sky said...

hahahaha.. mengajar anak can contribute towards darah tinggi pada mak2...

azieazah said...

Mushroom Papardelle? Ohhhh nak jugakkkkk!!!

DeLancrettLurpak said...

Blu4Sky,

Kadang2 saya ingin nak duduk dan observe mcmana parents lain ajar anak2 diorg, adakah garang mcm saya, hahahahha.

DeLancrettLurpak said...

Kak Azie,

Meh le dtg sini, kite dating makan benda ni, hehehe

suhana azlin said...

budak2 ni mmg, kalau mengira tu ok sket tp bab nak ajar tulis alphabet dia larikk =P

Madre said...

pendapat saya pun sama dgn Blu4sky. Ajar anak orang satu kelas ok jer. Anak sndiri ajar 1 to 1 sekejap je my blood go upstairs! hahaha!

good luck to yaya and maknya:) anak saya pun baru start reception seminggu. ari2 menangis...stressss!!!

DeLancrettLurpak said...

Suhana,

Stress aku hoi! Aku mmg give up la ajar dia tulis small letters, susah beno gamaknye heh!

DeLancrettLurpak said...

Madre,

Heheh, kena umpan la kot dkt budak2 utk rasa seronok pi school. Tapi susahla hati kita tgk anak nangis mcm gitu, mcm2 je dalam otak ni pikir , isk!

Ribbon Clown said...

hahaha.. samalah ..aku pun tak sabar time suh dia buat tracing ke counting ke.. dia x leh concentrate tu yg geram tu.. alif ba ta pun sama..tak sapai separuh dia dah tak duk diam.. aku pun garang gak.. 2x5 tak sabar ng ko huhu..

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah,

Ala Adam baru 3 tahun kan? 3 tahun mmg tak leh concentrate lama2, 15mins tu kira cukup panjang dah kot.. Yaya mmg aku dera utk concentrate at least 25mins, hahahaha

Related Posts with Thumbnails