Monday, 10 September 2012

Intonasi dan Punctuation

Tajuk kita pada hari ni adalah intonasi ye kawan-kawan. Seperti yg sedia maklum, saya selalu juga menebeng dkt twitter especially bila saya suka berfinger karaoke (mulut malas nak bukak) takpun nak membebel tanpa sekatan, hahaha. Cik Kiah, Mak Piah, bukak la akaun twitter, boleh la kita bergossip secara berjemaah, hehe.


The thing about twitter and facebook ni, kita boleh update status kita 24/7 gituuhh. Tapi yg tak bestnya dia tak dtg dengan intonasi mcm real life conversation. Selalunya mis-interpreted sebab ye lah, penulisan tak berapa nak pass, so selalu lupa exclamation mark la takpun terlebih exclamation mark.  Pastu, ada suka guna huruf besar, beza ok statement "SAYA NAK MAKAN NASIK" dengan "Saya nak makan nasik". Kau boleh bayangkan tak, yang "SAYA NAK MAKAN NASIK" tu sambil cakap sambil tepuk2 meja, marah + tak sabar la konon.


Satu lagi kalau everytime dia up status or reply my sms, mesti disudahi dengan "huhuhu". I really can not tell whether the person on the other line tgh sedih ke, takpun menyengih. Kalau "hewhewhew" tu, I imagine the person tgh kembang kempis hidung for whatever reason, hahahaha. Yes, "hahahaha", "hehehe", adalah gelak secara normal for me. Tapi kalau dah "Kahkahkah", mmg gelak besar sambil keluar bunyi dari hidung, can you imagine it? Kalau tak leh imagine, meh jumpa saya, saya bagi demo, wakakaka. And that "wakaka" adalah gelak bila mana bukaan mulut adalah sangat besar, wakakakaka-->gelak sendiri. 


Intonasi tu mmg takda la kalau conversation thru text ni kan. Tapi sebenarnya penggunaan punctuation tu membantu dalam menafsir ayat. 


Sebab tu, kalau anda marah atau terlampau emosi, elakkan dari menaip email/up status FB/ sms pada saat itu. Sebabnya, kalau anda buat jugak, anda akan mengecikkan hati orang takpun anda akan membuka pekung di dada. Lagipun, kalau anda baca balik apa anda tulis masa tgh emosi, confirm anda rasa nak sepak diri sendiri sebab anda akan berkata "alahai, apa ke bangang aku tulis mcm gini". Kalau emosi, ada baiknya cakap face to face takpun at least bercakap thru phone. Tapi thru phone pun tak puas sebab tak dpt nak tgk expression muka. Tapi kalau dpt tgk muka pun, ada sesetengah orang dpt buat poker face. Eh, lantak la, kau nak conceal your feeling, it's up to you, don't go emotional kalau orang tak paham mung, ok now back to square one T________T.


Anyway, kalau membaca status FB/ tweet/ entry blog/ email /SMS yang takde punctuation elok, assume aje la yg terbaik. Kalau penulis tu nak emosi, lantak la, sapa suruh takde punctuation kannn?


I don't want to start on words like "dye", "aq". Saya dah tua and tak kuasa nak master the new trend of texting.


psst, wahai emak tlg guna tanda noktah dan koma dalam SMS, anakmu juling bijik mata baca SMS. Contoh SMS emak : "Salam esok nak g raya muar along ambil nanti tadi dah abis posa syawal brapa harga beg mak ngah berapa bijik".*pitammmmmm*.
Photobucket

28 comments:

anakdara said...

Wakakaka tok nang tetak tengangak2 la..nang pitam mun kmk dpt sms mcm cara mak ktk ya mims..angol palak miker stakat brp egek ayat dlm cgek sms w/out . Or ,

lemongrass said...

wahkahkahkah...gelak sambl nganga mulut and sikit lagi nak jatuh kerusi bila baca sms Mak you.
Dia nak make sure sms dia tak lebih huruf dr yg dibenarkan, tu yg tak pakai any punctuation :-).

Mak Piah said...

DLL:
adoiyai kamek buta it sik pandey makey tweeter kelak nunggu mek makey telifon mak kitak kenaklah funny gilak pia he he he

Nashays said...

cute nye mak ko nok..tetiba baru dpt macam pulih ingatan yg aku ponggg ade gak twitter...(nak jugak bgtau kan..)

tp mmg laa nok, cakap dengan tulis tak sama..kadang bila cakap bunyi macam sopan tp bila tulis cam huanghajo pon ader...ikut laa level kesensitipan seseorang ittewwww..

blu4sky said...

har har har kan aq dah gelak besar klu dpt msg mcm ni kena pelempang x..hu hu hu :p

bukankosong said...

huhuhu tu

sbg beralasla, dh busan kot

:P

Kazaztan Team said...

kite meghadapi masalah mak yg sama...wakakakakka..sila gelak dgn beso...

sarukman said...

let's eat, grandpa!
let's eat grandpa!

Fatimah said...

satu lagi pesen gelak kui!kui!kui!...camne nak inteprasi nye...?

m.u.l.a.n said...

bab sms dari mak tu, rasa nya ramai yg punya pengalaman yg hampir sama... puas nak faham.. alih2 kena call mak to confirm...

DeLancrettLurpak said...

K.Su @ Anakdara,

ktk imejin gine perasaan kmk maca SMS ya, serba salah maok tetak or maok marah, hahahahha...

DeLancrettLurpak said...

Kak LG,

Saya tanya dia why, dia kata dia taktau mcmana nak tulis comma and fullstop. hahahahha..

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Hehehe... mun ktk ada twitter leh kita meroyan bersama2, hahaha

DeLancrettLurpak said...

Nashays,

Itulah, tapi seharusnya kalau menulis kita mestilah cuba mengurangkan potensi utk menyakitkan hati orang, gituuuu..

kecuali kalau dah mmg niat nak troll orang, hahahahaha

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

mmg mintak kena lenyek dgn steam roll, :p

DeLancrettLurpak said...

BukanKosong,

a'ah ek.. betol gak, kadang2 dia taktau nak sambung apa, dia letak "huhuhu"..

DeLancrettLurpak said...

Kak Kazaztan,

Akak pakai tepon apa? Mak saya pakai tepon cap ayam, tapi semalam dia dah beli tepon baru, harap2 dia tau taip heheheh

DeLancrettLurpak said...

Sarukman,


P.O.N.D.A.N


Sombongggg!!
wakakakkakaka...

DeLancrettLurpak said...

Fatimah,

Tu gelak bajet comelllll sangatt tak tahaannnn...

DeLancrettLurpak said...

Mulan,

Amazingly saya paham apa yg mak saya tulis tapi kena baca dalam satu napas, wakakakak!

Cik Kiah said...

Kita set set burung bisu...tak reti nak tweet2 la..!

Adi Solikin said...

Aku punya "hewhewhew" tu ialah mcm gelak/sengih cheeky, especially lepas buat statement gatal/nakal. Kembang kempis hidung is not involved at all

PUTUBAMBU said...

kalau pasal mak tak tau.. takpelah.. dia org tua.. mungkin tak biasa nak cari function kat henpon..

tapi tulah..ni bahasa budak2 sekarang.. main shortform kan je semua perkataan..

naik tergeliat jugak lidah bila nak bacanya..!

Ribbon Clown said...

tu sms style mak ko tu sama ng bapak aku nye.. laju macam train aku baca..kena baca ulang2 nak pahamkan he he

DeLancrettLurpak said...

Cik Kiah,

Oooo.. korang set2 pakai sign language eh, hehe.. hebat!

DeLancrettLurpak said...

Adi Solikin,

Coba ko tampal ko sengih cheeky sikit dlm blog ko, leh gak aku imejin, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Kak Putu,

Tu lah kan, budak2 zaman sekarang, kalau taip dkt facebook tu kemain shortform segala, pening ok masa baca..last2 give up aje la, tak kuasa nak paham

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah,

Tu lah, kalau baca sekali je kang, tersilap paham pulak, kadang2 aku baca sekali, pastu sejam kemudian, baca balik, supaya tak pening, hahaha

Related Posts with Thumbnails