Tuesday, 25 September 2012

Culture Shock

Culture Shock
The feeling of disorientation experienced by someone who is suddenly subjected to an unfamiliar culture, way of life, or set of attitudes.



Gituh definition nye uols. Masa baru belajau nak hidup dkt Sekolah Dewasa di Skudai, katanya ramai budak yg culture shock. Ye lah, bagi semua lepasan sekolah asmara, tetiba takdak org bgtau lepas ni kena buat apa, perlu dak pegi prep, makan malam pun sukati je belasah pukul berapa. Pastu ada pulak session makan malam membawak sampai pukul 10pm, cer bgtau celah mana ko nak study weyyy, tu yg results alahaiiii, sebabnya takdak masa pun diuntukkan utk study, assignments jauh sekali la nak buat sendiri, kalau buleh mesin xerox tu ko nak invest kannn? *mood mentor sudah mari*


Saya dulu pun terkezut jugak. Saya bercampur dengan ramai orang, tak kira background. Tapi saya rasa experience tu mengajar saya banyak perkara dan yang paling penting mengenal banyak jenis manusia. Dari housemates saya baik di JB atau KL, dari taiko (dia mengaku dia ketua gengster di JB) yg saya tumpang kereta Nissan Celica dia dengan selamba sbb taktau masa mula2, dari datok PJK yang tinggal dkt tingkat 3Kondo Fajar Ria Jalan Pantai Baru (matiklaahhh), dari lecturer GMM, dari abg attendant hospital pantai yg desperate (bang, kalau buat lagu asik sebut F*CK aje, baik takyah. Btw, nama group diorg The Fungus, nak tiru The Dead Mushroom lettew), dari kenalan saya yg boleh tahan kaki gillette, dari kakak-abang company Keluangman (mcmlah diorg baca blog ni, wakaka!), dari kwn2 UTM, dari kenalan mIRC (yg ni kalau list ni, sehari semalam belum tentu abis ni). Semua saya belajar pasal life, saya bersyukur walaupun disebalik banyak benda negative yg berlaku disekeliling, saya tidak lah terpengaruh sampai menjejaskan hidup diri sendiri. 


Tapi saya datang Hengland ni, saya terkezut. Saya terkezut sebab banyak sangat orang cerdik pandai, especially dari Iran, Thailand and India yg saya tak mampu nak tandingi. Sejujurnya, dengan adanya mereka yg cerdik pandai ini, saya mmg rasa tak layak nak buat PhD, ye lah, kalau ilmu coding and maths hanya panjang sejengkal, jangan berangan nak terjun ke lautan research in computer vision, gituuhhh. Saya  bercakap mengenai area study saya, so kalau korang ada pendapat yg bercanggah dengan saya sementalah area study korang lain, pi buh dkt blog korang eh.


Apa yg saya dpt bila saya belajar disini adalah slap on my face dengan bunyinya "hang ingat hang teraaaa?"


*kalau terjumpa Datok PJK tu balik, boleh saya main laga perut, dah sama naik dah perut kita tok oiii. PJK=Perut Jauh Kedepan.


Yang benar, 
Jagoan yang tak berapa nak kampung sgt la.
Photobucket

12 comments:

blu4sky said...

DLL, ok lerr tu at least you dah dekat penghujung..dah nak wrap up pun...

by the way..kat my uni dulu ada one guy paki born british..terer nak mampus.. dah ler budak EEE..muda2 dah buat masters.. muka hensem..bercahaya keimanan.. seriously.. muka dia bersih bercahaya.. bila jadi imam kat surau uni..wah wah dgr suara dia je bisa gugur jantung...complete package.. :p

fika79 said...

samalah babe, masa dulu aku rasa terror bebeno kat jepun nu, pastu bila p german..hamik ko..tahap kebangangan terserla..Ya Allah gini gaya buduhnya..semua benda diorang sebut aku ala2 tak tahu gituh..but we learned something..dont worry!

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

budak EEE tu apa? electric, electronic? heheh..

DeLancrettLurpak said...

Fika79,

Aku paling blur bila SV aku guna term mathematics pelik2, rasa nak hentak je kepala aku dpn dia, hahahah

Mak Piah said...


Pandey kita, duhal ada gik urang pandey. Berganda gik ya. Hehehe.

The good thing is, it teaches us to be humble. * alu belagu tepi tingkap berlagu, ku hanya insan biasa....*

sarukman said...

pandey-pandey jak kitak tok tuduh orang memandey-mandey

blu4sky said...

iyo lerr budak electrical electronic... dah lerr pandai, hensem..muka bercahaya...calon laki pilihan...hahahah..

captainlukman said...

pokcik dok pernoh rasa pandai, sbb mmg tahu takat2 tu je tapi bila jumpa dgn set2 genious rasa nak belah2 je otak diaorg dgn nada tanya " korang ni otak apa ah???"*ops* sungguh rendah diri ku walaupun aku tak setinggi mokaji esah hahah

i believe in you!!

DeLancrettLurpak said...

MakPiah,

Rumah kmk sikda tingkap daun, so sikpat berlagu sambil feeling2, hehehe.

Kmk nang berdoa sentiasa agar kmk sik sombong... :)

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

aku pun student school of EEE, tapi bab cahaya tu kurang la, heheheh

DeLancrettLurpak said...

Captainlukman,

tq wahai kapitan.
coretan ini sebenarnya nak bagi tau kepada rakyat malaysia, tok sah dok perasang hebat la weyy, hahaha

DeLancrettLurpak said...

Sarukman,

I know I'm genius, *flips hair...*

Related Posts with Thumbnails