Monday, 6 August 2012

Imaginasi yang Tinggi


Kalau korang dah lama baca blog saya, korang mesti tau saya ada anak dua dan tengah pregnant kann? Saya juga amik part time newscaster utk TV3x6=18. 


Ye, itu imiginasi korang je, bukan imaginasi saya, kahkahkah.


Saya suka la dengan orang yg berimaginasi tinggi. Contohnya adalah orang yg saya kenal ni masa zaman muda mudi dulu. Dia claim katanya dia tak amik PTPTN ni semua, sebab scholarship yg dia dpt adalah dari PDRM. Bila ditanya mcmana dpt, dia kata dia pernah tolong polis membanteras rompakan di bank. Bila kita tanya lagi dgn detail, dia cerita, kebetulan dia lalu sebelah satu bank ni, dia nampak ada perompak tgk merampok bank tu. Dia dah agak - agak perompak tu nak keluar dari bank, dia pun berdiri tepi pintu dan letak kaki dia menjulur, lalu perompak tersadung dan polis pun tangkap. Bestkan cerita ala-ala Nancy Drew dia, kehkehkeh. Tapi kami tau dia tak salah, imaginasi dia yg salah, dan dia amik PTPTN, T___T.



Satu lagi cerita imaginasi yg gila hebat adalah kesah kawan saya (yang ni mmg kawan sebantal, sepinggan ni).  Dia claim dia anak seorang bisnesman yang tinggal di Terengganu. Tapi kami tak pernah jumpa parents dia walaupun parents dia katanya pernah melawat masa weekends. Sebab parents dia selalu melawat waktu odd hours, masa org tgh sibuk nak prepare utk Maghrib baru dia dtg. Anyway, dia kata parents dia selalu pergi oversea dan bapak dia drive merc mata belalang. Dan kami sebagai kawan tidak banyak soal sebab masa weekends dia keluar sorang-sorang tiba-tiba balik ada beli jeans, baju dan juga earring la, rantai la, siap tapau makanan sedap. Pastu dia claim adik beradik dia ada 3 sahaja dan pakwe nya adalah manusia yg seiras-iras Azhar Sulaiman (1997, zaman ni Azhar Sulaiman adalah cute ok!) dan pakwe dia juga bawak motobike besau. Bila satu hari yg tak disangka, rahsia adalah terbongkar setelah kawan saya yg sorang lagi pegi melawat dia dirumah secara surprise, ternyata itu semua imaginasi belaka. Adik beradik dia ada enam, mereka tinggal di dalam Felda dan dia tak berasa bersalah langsung share imaginasi dia dengan kami, maka saya yakin imaginasi dia yang salah, T_______T.


Ada juga yang suka juga menggunakan imaginasi utk counter cerita orang lain supaya life dia nampak lagi hebat. Contohnya ada rumah orang kena pecah masuk, rumah dia pun kena jugak, tapi lagi best sebab dia sempat belasah perampok itu. Isk! Hebat! Tapi malang, cerita dia selalu takde alibi.



Saya rasa mereka ini terbawa - bawa imaginasi mereka dalam kehidupan sebenar.
Kasihan.


Update: lupak ku nak madah, org mcm tok ada special term nya juak, SMK = sik mok kalah.. 


Photobucket

22 comments:

sarukman said...

kamek best gik ..... (sila sambung), ayat biasa org kuching ya, SMK eh!

fika79 said...

Hahaha...best la coter ko arini..

ati_emylia said...

salam,
sukala citer rini.....sy jumpa org yg imiginasinya kata semua lelaki suka kat dia....bf dia so n so last2 mamat tu kawin org lain....hehe n ade gak yg gunakn imiginasi utk buat citer dan adu domba sana sini...

P/s tp org mcm ni selamat je plak

Emy

DeLancrettLurpak said...

Sarukman,


Ya ku malas, kelak balit, mesti jumpa ramei org SMK kedak tok...eeee

DeLancrettLurpak said...

Fika79,

Cerita sebenar uols!

DeLancrettLurpak said...

Ati emylia,

Org tu bukan setakat ada imaginasi tinggi malah dia juga turut perahsantan gamaknya.. heheh..

Kita nampak org ni selamat, tapi apakah rasa dihati kalau hidup selalu in denial, btol tak?

book seller said...

Ya, dia tak salah, tapi imaginasi dia yang salah, sekaligus membuat masyarakat terus menyalahkan dia..haha..

Suka sis, entri ni...salam dari penang.. :)

kucingorengemok said...

kita anak 3 dan pregnen baby kembor. sila kalah. sekian counter-imagination saya pagi ini :)

doc said...

azhar suleman adalah cute kannnnnnnnnnnnn !!!!!!!!!!!!

bukankosong said...

dan dan imiginasi

sebelum tersadung perompak tuh, dia dah kena tembak

bukan setakat xdpt biasiswa, ptptn pun belum tentu

Mak Piah said...

DLL:
kamek suka berimijinasi nok pelik pelik...* blush* tapi nang sik apat lawan kah nya pun in=mijinasi yang nya menewaskan perompak dgn menjulurkan kaki jak.

PUTUBAMBU said...

dedulu..
zaman kecik2-tak paham ape..
kita selalu berimaginasi
yg besor nanti nak kahwin ngan mat salleh...
supaya dapat anak lawo..

tapi sudahnya.. mat salleh taknak kat kita kot..
pasal kita itam kot.. kehkeh..

sekian..kesian kan imaginasi kita tu?

Effa Ash said...

macam ada jak mutual fren yang smk..larikkk

DeLancrettLurpak said...

Bookseller,

kan? imaginasi dia je lagi hebat dari imaginasi kita... hebat sungguh! tapi malang, ia tidak reflect in real life.. kasihan

DeLancrettLurpak said...

KOG,


perhhh!! mmg hebat counter-imagination KOG.. nasib tak quadruple twins, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Ibusinga,

Mmg cute gila dulu. suara dengan muka dia mmg cute abiss!

DeLancrettLurpak said...

Bukankosong,

Dia perasan dia adalah Nancy Drew.. Masa tu umur dah 19tahun, takkan la kami nak percaya, kahkahkah

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Ya lah kmk padah, lewat juak perompak ya alu sik pat bangun, alu ditangkap orang.. pelik gila ceritanya ehh

DeLancrettLurpak said...

Kak Putu,

Bukan sebab kita hitam lah, sebab kita tak banyak kwn dengan omputihs, kalau kwn omputihs ramai, confirm ada sangkut sorang dua, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Effa,


Ahaksss!! Pahamkah kitak maksud cerita tok fa? heheheh

zdiana said...

Kagum ngan daya imaginasi mereka2 itu...

DeLancrettLurpak said...

zdiana,

melampau-lampau sampai tak logik kenkadang.. hehe..

Related Posts with Thumbnails