Friday, 20 July 2012

Whale Steak

Kann? Asik-asik makan ikan bilis, upgrade la sekali sekala, wakaka!

Bulan enam hari tu adik saya dari Norway datang sini. Kami bergurau senda le suruh dia bawak daging ikan paus. Sekali dia bawak betol-betol, hehehe.

Saya takde kesempatan nak masak benda tu, kebetulan hari ni saya buat-buat free kan, hehe. 

Mari membuka balutan ikan paus itu.
230.44 NOK = 121.79 MYR
Humang aiii! Tu baru sekilo lebih je kot.

Rupanya begini.

Saya ingat nak buat whale steak aje, so saya potong la ala2 steak. So, saya letak blackpepper and garam sikit, dan saya fry atas pan aje. Recipe kata 1minute each side, tapi saya biarkan lama dalam 5minutes each side. Tetap jugak la masih merah-merah, eeee. Then, mahu senang, saya campak aje dlm oven lepas tu, hahahaha.

Stuffed Portobello Mushrooms, Buttered Asparagus and Whale Steak

Berani nak makan? First time saya rasa takut2 nak makan, isk! Dah la rasa tak berapa sedap badan kan. Tapi saya habis lah sepinggan di atas. Rasanya? Hemm, first bite makan rasa macam rasa hati lembu. Lama2 kasik adjust, eh eh, rasa macam daging biasa. Tapi rasa daging yang sgt  tough, kau mampu makan daging tough, wakakak! Anyway, masa nak slice daging tu pun dah nampak banyak urat-urat, so tau la daging agak keras. 


Anyway, jangan kau tanya macamana akak buat mushrooms tu deknon! Beli yg ready made aje kemudian cempak dlm oven, kehkehkeh.



Tapi sebenarnya masa makan tu saya rasa sedih pulak.
Teringat cerita Free Willy, kahkahkah!



Selamat Berpuasa to all Muslim baik yang makan paus ataupun tidak, hehe.
Orang Hengland start puasa 20July hari Jemaat uols!

Photobucket

16 comments:

sarukman said...

dugong boleh dimakan sik?

Ayu said...

Wah rupa mmg xmcm isi ikan. Satu pencapaian hebatt :D

Fazira said...

samapiii hatiii..
saya pencinta haiwan2 pupus...

kena buat mogok depan rumahh kak mimahh.. (macam ala2 depan harrods tu) heheheh..

puasakahhh ?? hehehe
selamat berpuasa..

CPI said...

ooo dia tak rasa ikan eh?

book seller said...

kelass sis!..ingatkan mushroom tu buat sendirik..haha.. :p

paus?..huhu...takut nak makan.... :(

aliaaroslan said...

selamat berpuasa, kak. kami puasa esok...

blu4sky said...

DLL,
patutnya whale steak tu mkn time sahur baru perut tahan sementara nak tunggu berbuka pkl 9mlm tu..hihihi

selamat mengerjakan ibadah puasa..
sgt rindu dgn bln ramadhan kat UK..buka puasa ramai2 kat surau uni..tarawih ngan iman pak arab yg mendayu2..bisa gugur jantung gue :-p

sAyA said...

orang Henglen raya awal lah gitu???

DeLancrettLurpak said...

Sarukman,

Mun boleh dimakan, ktk maok kah?

DeLancrettLurpak said...

Ayu,

a'ah, mcm rupa daging hehe.. ni pengikut zimmern version halal, hahaha

DeLancrettLurpak said...

Fazira,

nanti tak leh akak bawak Fazira makan telur penyu laaa, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

CPI,

amazingly tak rasa ikan, dan tak hanyir mcm ikan..

DeLancrettLurpak said...

Book seller,

saya punya semangat mencoba tu mmg tinggi sejak azali, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Aliaa,

mama tak balik Malaysia ker berpuasa dgn korang? Kesian dia sorang2..

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

hish, tak kuasa nak mensteakkan diri di pagi2 buta, hehehe..

tak best la puasa summer, seksa!

DeLancrettLurpak said...

sAyA,

ntahlah, kalau ikut kiraan patutnya mcm gitu lah kan?

Related Posts with Thumbnails