Tuesday, 24 July 2012

Hidup di Perantauan

Title adalah sedikit sedih, hehe. 

Eh eh, best ke dok oversea? Kalau orang tanya cenggitu, saya akan automatically jawab "No comment" (masa sebut no comment tu, kena pakai sunglasses, pastu tunjuk tapak tangan, retis sgt tauu!). Kalau nak tanya betol2, kena face to face gitu, sebab kalau letak pendapatku yg sgt over ini diblog ini, tak pasal2 kena bambu. 


Anyway, adatlah hidup di negara yg penduduknya yg majoritinya bukan Muslim, confirm takda bazar ramadhan. Nak tak nak, kau kena masak, atau tunggu je la jemputan berbuka takpun tunggu je la mana2 Malaysian yg berjual.


So tadi, nak tak nak kena masak. Tapi disebabkan otak saya sgt bergeliga bab menyenangkan kerja di dapur, saya masak lamb rogan josh. Saya guna ready made sauce aje, kehkehkeh.



Makan dengan nasi kosong jeww. Sayur pun takda sebab mmg takda sayur dalam fridge, hahaha.
Sulam dengan air teh tarik, jadiklah.
Nasib baik ada buah kurma sedap, kalau tak, lagi sadis.

Mula-mula posa hari tu saya takda stock buah kurma lagi.
So saya bukak puasa dengan mango yoghurt, hehe.
Kuih? Mmg takda.
So untuk mengadap kerja di depan laptop ni saya makan je la


Tapi sedih ke berbuka mcm ni?
Tak lah. 
Daripada kau berbuka gigit jari makan hati, baik berbuka dengan kambing, hehehe.



Photobucket

21 comments:

makcikkantin said...

Selamat berpuasa cik lurpak,

Adat la kan, org di rantau rindu kampung laman org dok kampong teringiiiiin nak merayau.

DeLancrettLurpak said...

MakcikKantin,

Selamat berpuasa makcik..

kann? grass is always greener on the other side, kannn?

blu4sky said...

Salam Ramadhan DLL,

biasalah tu..janji ada makanan masa berbuka.. i kat sini pun jarang beli kat pasar ramadhan..masak sendiri gak untuk berbuka sbb dah kena few times beli ayam golek..sekali masa buka..ayam tu dah busuk..isi ayam tu dah berlubang2..mmg xle makan..
beli sayur campur..sekali basi..
beli ayam percik..sekali masih berdarah lagi..
kes2 mcm ni lah yang dinamakan berbuka gigit jari makan hati...heheheheh

doc said...

raya balik muor tak..?

( nak bagi lagi deep rasa sedeh tu..)

Kazaztan Team said...

tetiba jadi insap..semlm berbuka, ayam rendang, siakap masak tempoyak, sayur campur, bubur pulut itam, kuih muih....insap....insap..

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

saya kalu balik Malaysia, balik rumah mak, mmg jarang pi pasar ramadhan, so jarang ada pengalaman mcm gitu... dan saya tahu, saya mmg susah nak beli lauk dkt pasar ramadhan, kalau dkt kuching, saya biasa pegi tapau lauk dkt kedai yg biasa saya makan, sebab confirm sedap, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Ibusinga,

Tak sempat nak raya pun tahun ni.. sbb dateline thesis betol2 lepas raya, hahaha

DeLancrettLurpak said...

Kak Kazaztan,


ciss!!! saja lettew....
kalau makan sedap2, ingatlah dkt saya ye.. hehehe

Ribbon Clown said...

MIm, kitaorg bukak pose takde kuih2 sgt pun..sekali skala je.. kenapa nak makan lebih2 time ramadhan kan? patut sama je lah macam bulan2 lain..

ni ayat nak sedapkan ati ko.. gambate babe! sket je lagi tu nak bagi org jasin vangga ng ko.. :)

CS said...

DLL
Salam Ramadhan..
Nanti bila kita dah pindah Jasin, jemputlah dtg bersama keluarga. Ribbon & Clown juga dijemput sama.

Duduk diperantauan memang best tapi part kena belajar tu tak berapa best, errrk.. :-)

Nor Azlina Yusof said...

pengalaman di tempat orang buat kita akan hargai apa yg ada kt tempat kita..dan kita akan hargai apa yg ada kat tempat orang yang takde kat tempat kita..

btw, saya masak...tk pg bazar pun lagi...pernah ja buka puasa dgn nasi n telor goreng taruk kicap...pasal buka sorang...masak beria..kdg2 penat nak kemas ja kang..

suhana azlin said...

pada aku x sedih pon..kut hang tadah tgn baca doa makan sorg2 haa tu lagi sedih, kan?

janji family ada sama2 ok la teww...kut dpt buka megi goreng je pun ok apa =)

kucingorengemok said...

tak sedih lah, pengalaman (ye-ye jek jawabkan)

eh bila awak nak balik? sambil berpikir² nak mintak kirim apa walaupun orang tak tanya ;)

Nashays said...

aku pon duk tengok saje kengkawan taruk barang rampasan dari bazar ramadhan kat fb..menitik2 air lio..
salam ramadhan nok..

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah,

Sikit sgt tu la yg payah nak mengabihkan, boring dah aku ni weyyy

DeLancrettLurpak said...

CS,

Betol! Part berjalan je la yg sedap, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Azlina,

Sebenarnya saya dibesarkan oleh parents yg lagi suka makan dkt rumah, so I guess saya pun dah biasa kalau puasa, makan je dkt rumah, kuih muih je la kot kalau nak beli

DeLancrettLurpak said...

Suhana,

Kan? Kalau makan sorang2, lauk briyani gam pun, tetap tak berapa nak nikmat, hehehe

DeLancrettLurpak said...

KOG,

Saya balik end Nov ni kalau duit banyak lagi,hahaha. Kalau duit tinggal seciput, balik awal dari tu la.. heheh

DeLancrettLurpak said...

Nashays,


Ko balik Raya kannn? Benci tauuuu!

DeLancrettLurpak said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts with Thumbnails