Wednesday, 6 June 2012

Tauladan

Saya baca blog Makji tadi, dia cerita pasal penjagaan orang tua.

Sejujurnya saya mmg tabik spring pada mereka yg sgt sabar dgn orang tua. Bukan senang nak jaga orang tua oi. Mmg le seorang omak buleh menjago sepuluh anak dalam satu maso tapi bolum tontu sepuluh anak eh dpt menjago omak yg sorang. Bukan apa, masa kecik, mak kau suruh kau tdo sebab mak kau nak layan twitter, kau tdo lah, kalau kau tak tdo, mak kau titik kau pulak kann. Tapi masa dah besar ni ha, kau pulak nak layan marathon Breaking Bad, tapi mak kau asik la suruh kau buat bubur jagung, takkan kau nak suruh mak kau tdo mcm mak kau buat masa kau kecik, takkan kau nak titik pulak mak kau kalau dia taknak tdo, apekah kau gila wahai melah? Of course kau akan stress kecil-kecilan. Lama-kelamaan, stress kecil-kecil membawa kepada sakit hati lalu terjadikla cerita si Tanggang and omak eh pulak goes "Batu belah batu bertangkup, telanlah dakuuuuu", tak ke haru?!


Betol la tu, orang yg baru kehilangan suaminya, mesti la sensitive. Masa period yg baru kehilangan, mak kita tgh sedih, mesti la kita kata, meh la duduk umah saya mak, meh la saya jaga mak. Tapi jaga bukan bermaksud makan pakai sahaja. Feeling orang tua tu pun kena jaga. Stress mcmana pun, kita mesti kawal daripada keluar ayat-ayat yg mengguris jiwa. Kena coba letak diri kita dalam kasut mak pak kita. Sapa tak sedih hoi, kasih sayang anak tak samo do dengan kasih sayang pasangan kito. 


Anyway, kita semua sayang mak pak kita. Mulut mesti jaga, tak bermaksud ko tak buleh tego mak kau  kalau dia buat salah, bulehhh, tapi ada caranya. Jangan la ikut mood kau sahaja ye dak? Yang pentingnya berterus terang la kalau busy ke, stress ke, tak payah la moody2 kann?


Akhir kata, kalau ada nursing home yg ada jacuzzi, karaoke and spa sila bagi tau saya. Saya nak sign up utk diri saya dan T-Bag, dah tuo nanti balik umah Yaya weekends je, kehkehkeh, hari lain kita partayyyyy *matik la tak sedar diri, kubur kata mari, nursing home kata pergi kannn?*


Photobucket

26 comments:

Tijah said...

saya setuju tu. lagi pun saya dah tua nanti tidak bercadang utk menjaga cucu. biarlah anak2 rasa pulak. saya nak backpacking bersama partner ketika itu.

errr...larat ke ko time tu jah?

terms & condition apply

Mak Piah said...

sila berkongsikan nursing home yang mempunyai ciri ciri yang disebutkan. Nanti boleh lah kita layan main gin rummy atau mengadakan pesta liar di usia senja. Kamek check in dolok, kelak mek nge-chop tempat untuk kitak..:P

mwah*

linda said...

Korang nnt sy buka bisnes rumah rehat utk oldies mauuu? Bgtau ape ciri2 uols nak okayyy :)

DeLancrettLurpak said...

Tijah,

Insya-Allah. Marilah kita doa2kan cita2 Kak Jah termakbul. Hehehe. Kak Jah nak jalan2 poie mano? Nak ikut buleh?

DeLancrettLurpak said...

MakPiah,

Buleh buleh. Tlg cop bilit with beach view boleh? Heheh.. Ibuh lupak ngumpul dah millionaire, scrabbles apa indah, ya lah kerja kita kelak, hahaha

DeLancrettLurpak said...

Linda,

Ingat, spa mesti ada tauuuuu.. makan mesti sedapp and variety.. tok se la makan nasik setiap hari, heheh

CS said...

DLL
I adik beradik takde anak ramai n some takde anak langsong. Tulah kadang2 bila kita berkumpul,
terkeluar ayat 'kita ramai2 duduk rumah orang tua..hari nih you picit I, besok I picit you pulak' .. masih boleh gelak2 lagi. Tapi kalau ditakdirkan terpaksa duduk rumah orang tua, redha ajelah. I ada aunty umur almost 89 thn. Memang kena sabar bila bersamanya sebab soklan yg sama akan diulang2 8.5 kali, keh3. Kita layankan aje. Tu belum lagi part dia merajuk, terkucil dan sesi pakai 'pampers' semua .. Yg bestnya dia masih boleh membaca ie masih kenal huruf. Solat pun masih berupaya.

Ehhh...nih blog I ke blog you? ekekeke... mahap, terlebih sudah!

DeLancrettLurpak said...

CikSom dear,

Takpe CikSom, I suke je kalau you komen panjang2.. terubat rindu gituuu...

tu lah, I ni mmg spesis kurang sabar dan penggeli. I dah kata dkt T-Bag, kalau you sakit, I hire maid to look after you, tapi the maid must be lot less pretty than me, kejam tak I? Kahkahkahkah..

Tijah said...

ai cadang nak panjat great wall. yu nak ikut boleh tapi make sure nanti takde sakit lutut ehhh.

eh ehhh main jawab2 pulak kat sini.

DeLancrettLurpak said...

Kak Jah,

Setakat ni ai takdak sakit lutut, tapi ai sakit tumit kalau jalan banyak, ai rasa kalau upgrade dari kasut Clarks ke kasut Bally, confirm kaki I ok, kahkahkah *alasan*..

Mamma Olyn ♥ said...

btol2... klu de umah org tua alaf baru tu i pon nak join larr.. hahaaa

linda said...

Kalo xde spa pun, kita anto ke spa no worry. Food kita akan amik order mcm dok kt spital gitu, u choose wat u want to eat trow. Kelas agama will be arranged utk rohani, bilik aku readykan ala2 otel ye, deluxe till VIP room sume ado. Siapkan duit ajorrrr :D

n said...

Salam.saya silent reader disini dah lama.post ni buat saya sgt nak komen coz i pun nakkk join itu nursing home.eh takdak sape ke blh propose kat gomen buat stail komuniti livong foer elderly.mcm an apartment area with a few blocks.sape nak dk sorang sewa le satu apartment tu sapa nak share share le.tapi area tu specific utk above pension age.org gomen shj.kkat bwh block ada klick with 24 hr service. ada kedai spa ngan jacuzi ada restoran wat food delivery ada laundry shop ada grocry shop ada service nursing facilitu..hehe dpt org wat ni sgt best so cik linda n lurpak tlg usahakan le..saya pencen dulu sblm lurpak ni 15 yrs je lai

n said...

Klick-klinik.ps lurpak sori over but this is sth i kinda think of every other day.

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn,

Nanti kita calling2 la kalau terjumpa nursing home mcm gitu, matikla bloggers duduk satu rumah yg sama, hahaha

DeLancrettLurpak said...

Linda,

ni sebulan budget berapa ni wey? Ni kena menyimpan dari sekarang ni weyy.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

N,

dkt oversea ni berlambak2 dah nursing home.. kebanyakkannya cantek2 je rumah dia, pastu pulak ada je van nursing home ambik and antar diorg pegi shopping, senang gila.. Yg saya tau dkt Melaka ada day care for org tua.. tapi taktau la nursing home ada ke tidak, wish ada satu kann?

DeLancrettLurpak said...

N,

same here. I've been discussing this with T-Bag, sebab dah tua nanti sapa pun taknak layan kita ckp, of course kita ckp benda yg kita tau and kita takkan up to date with the new things and anak cucu jadik annoyed pulak dgn kita, so buat something for future, kann?

a said...

saat tua kelak saya nak bela kucing. in case mati terjelepuk dlm rumah, bolehlah kucing itu makan-makan corpse saya, jimat duit waris, tak perlu hulur 500rm kat imam nak upah mandikan/kapankan mayat, upah gali kubur lagi, nak buat kepuk lagi, jimat jimat

a said...

bela phython pun bagus

PUTUBAMBU said...

kalau ada nursing home idaman hati cenggitu.. akak putu pun nak jugak..

meh le khabor yek..

kita nak pre-register siap2!
kehkeh

DeLancrettLurpak said...

A,

astagfirullahalazimmmmmm *betolkan selendang*

DeLancrettLurpak said...

A,

Bela je la rimau, agak2 nak mati masuk jek la dlm mulut rimau, menyerah diri gituu

DeLancrettLurpak said...

Kak Putu,

Nanti Kak Putu jangan lupa berhigh tea dgn saya masa di nursing home, hehe. Insya-ALLAH.

man said...

anak laki tanggung jawaB paling besar sbb kena jaga mak ayah..heheheh

DeLancrettLurpak said...

Man,

Jangan lupa yg lelaki kena make sure bini nya rasa senang hati dgn kehadiran mak paknya, kalau tidak nanti mcm2 pulak jadik... besar tanggungjawab tuuuuu

Related Posts with Thumbnails