Monday, 28 May 2012

Merempan Secara Random

Banyak sangat isu yg saya nak kupas (perkataan diguna mesti ada sangkut paut dgn makanan) sejak dua menjak ni. Tapi sebab busy ganda dua, saya lupakan niat ini. Since saya tak menyentuh pun kerja on saturday and sunday, bolehla saya merempan dengan bahagianya.


#1 Sebab kami perempuankah?
Saya pelik walaupun di oversea, mentalitinya tetap sama. Seorang perempuan berbag packing ke Europe. Kalau orang luar yg mendengar pasti dikatakan perempuan itu sangat berani dan adventurous,good for her lah kan. Tetapi kalau Malaysian yg dengar "betol ke dia pegi sorang2? ntah-ntah...".  Balik ke Malaysia membawa teman se-lab dan kebetulan juga seorang lelaki omputis lalu macam-macam cerita pun keluar. Padahal teman se-lab yg berniat hendak melawat Malaysia, takkan lah sebagai seorang Malaysian, kita tak nak bawak pusing jalan-jalan di Malaysia dan setiap kali keluar ditemani adik serta keluarga, apa yg salahnya? Adakah ini bermaksud seorang perempuan tak buleh terlampau adventurous and bold, kerana pasti akan ada satu cerita tak baik akan mengekor? Ye, sesetengah mulut Malaysian di sini agak celaka #honest.


#2 Perasan Superior
Laki kau gaji besar, family kau kaya lah (that includes the extended ones), pangkat kau di opis pun boleh tahan la tinggi. Tetapi perlukah kau perasan superior all the time? Orang lain tak buleh lebih dari kau. Sentiasa nak carik point to make others feel down and bad about themselves. You kept on repeating about how rich you are, how many vacations you have in a year, your children attending private school, how genius your children are and bla bla. And after each time this person yapping about how green their grass is, they gave you advices and suggestions that may I say "dengar boleh, percaya tidak, ikut jangan sekali". Why? Because they have their own agenda. Yes, their agenda is to make you feel stupid, useless and helpless. Believe me, their grass is not greener than yours. It's just he/she knows how to make their life look immaculate. Once you dive into their world, you'll notice the flaws. 


#3 Selfish Snob
Whatever he/she does, he/she always make sure his/her life easy, smooth and according to plan. Other people's life : go to hell. He'll/She'll make you do his/her errands and at the same time, he/she is bragging about how precise he/she is in everything, bluek! The first thing that appear in his/her mind is to ask help from people (believe me in any sort of things that he/she must do) so that his/her plan is working perfectly, no matter how much trouble  other's must gone through. Takkan ada plan dia yg tak melibatkan manusia lain. No, people who help you are not stupid, people are helping you because of kononnya "tolong menolong amalan mulia".  Tapi kalau dah selalu kena buat mcm balaci, mmg nak kena la kan. And the best part is dah la selfish, berkira dan kurang adab pulak tu, ergh! Orang mcm ni, once you dah detect, jauh-jauhkan lah, memoningkan kepalo yo!


#4 Ikhlas
Aruah abah saya kata, dalam apa2 yg kita buat, kita mesti ikhlas. Pegi perjumpaan yg berteraskan agama adalah semestinya disebabkan ikhlas. Tetapi kalau pegi disebabkan takut org mengata tak pun satg kalau ada masalah, kita takut takdak org tolong, dimanakah ikhlas nya? Situasi yg sama, di kampung ke di bandar ke mahupun di oversea ni ha, sama aje.



Korang pernah jadi mangsa keadaan mcm gini?



Photobucket

10 comments:

bujal X said...

kak~merempan itu apa maksudnya?

Kazaztan Team said...

tak suka #2 & #3...dan saya pernah terkena...tah mcm mane...cite pasai banjir...tiba2 leh masuk citer anak ye masuk MRSM..ehehhhe...apekah tujuan...ehheehehhe...lalu saya hanya iyekan sahaja citer ye...

Nurrul Mohamad said...

sitok ada #3! malaysian lagi tu. annoyingggg

sarukman said...

kamek suka nombor #5!

DeLancrettLurpak said...

Bujal,

Kamu kena tambah kosa kata internet, kehkehkeh..

merempan tu membebel2.. hahahah

DeLancrettLurpak said...

Kak Kazaztan,

Yes, kalau dah terperangkap, iye kan aje and carik2 alasan utk lari.. bahaya org cenggini, boleh kasik hidup kita tonggang terbalik

DeLancrettLurpak said...

Oon,

Dkt sitok ada juak, eeeee,geram kmk koh!

DeLancrettLurpak said...

Sarukman,

#5 ya kelak2 oh

sarukman said...

yg no 1 tuh, agaknya kalau lelaki melayu bawak lelaki org putih/latin/black balik ke Malaysia, boleh jadi kontroversi tak? since they'll both definitely will be sleeping in the same room together, ahem.

DeLancrettLurpak said...

Abe Sarukman,

Adakah anda menyaksikan mereka tido in the same room together? Jangan nak propa boleh?

Related Posts with Thumbnails