Wednesday, 23 May 2012

English is Fun uols

Saya bukak blog Izuan, dia cerita pasal Oh My English. Saya dah taip comment then saya rasa baik aku buat entry sebab dah panjang sgt, maklumlah naik sheikhhh.. hehehe

 Bagus la kan depa buat rancangan Oh My English cenggitu kan? At least boleh betolkan mana yang tak betol kan,  like "can you please open the light?" T___T.  Dulu zaman kita dulu (bunyi macam dah kertu sangat, padahal I masih muda uols!), mana la ada sgt pendedahan kan? Yang kita tahu grammar mesti betoi pastu composition mesti tip top. Tang speaking jek la tak berapa nak confident. Maklumlah mak abah saya bukan dari background yg speaking kan, cuma depa selalu encourage dengan membeli soratkabar bahasa omputih and bukak cerita omputih mcm , E.R, X-Files, McGyver or movies dkt tv la. Kami jarang tgk cerita melayu sebab abah saya mmg suka tgk cerita omputis. Tapi satu yg takda adalah baca buku cerita omputih, part baca buku cerita ini penting ya tuan puan, baru la anak tuan-puan dapat menulis atau bercakap dengan bahasa yg natural bukan mcm dalam skema jawapan. Saya start baca buku cerita omputih masa saya form 1 which I think agak terlambat di situ. T-Bag agak hebat dari saya sebab dia membaca buku cerita omputis sejak dia darjah lagi, lepas tu pulak hobby dia adalah pegi ke library, what?!

Anyway, masa masuk sekolah MARA Jelebu, kami mmg ada test utk menentukan kelas English mana yg kita akan pergi. Walaupun saya rasa saya ckp omputih mcm haram jadah, tapi maybe sebab saya pandai jawab soalan objektif dan pandai  buat karangan (pandai ke? hahaha, T-Bag sila jgn kutuk), maka saya masuk kelas A. Ini telah terbukti dengan paper IELTS yg saya ambik (sections lain adalah band 7.5, speaking = band 6.5). Begitu juga masa di Sekolah MARA Kuantan, saya masuk juga dalam kelas dimana ramai yg pandai ckp omputih. 

Tahukah anda, kami di  Sekolah MARA Kuantan itu di beri English badge. Bermula dari badge yg tertulis "Please Speak English To Me" yang berwarna kuning. Kalau tak silap saya, kawasan English adalah di kawasan koridor dan setiap hari rabu ada public speaking tapi saya tak pernah kena pun, hahaha. Kalau anda berada dikawasan koridor, automatically anda kena ckp omputis. Selepas beberapa bulan pakai badge kuning, akan ada speaking test. Kalau anda pass test itu, maka anda akan dapat badge biru yg tertulis "I Can Speak English". Lepas badge biru, ada badge merah yg tertulis " I Speak English Well". Dalam kelas English saya, almost everyone dpt pakai badge merah termasukla saya. Itu cara cikgu-cikgu kami didik utk cakap dalam bahasa English which I think saya sgt suka, tapi taktau la budak lain. I even joined English Theater Club for the sake of improving my oral skill tapi malangnya dalam club tu cikgu hanya ajar intonation, yawnnn!!!

Dan bila saya tahu yg gomen suruh adik-adik belaja Math and Science dalam English, saya rasa jeles! Sangat jeles sampai rasa nak masuk sekolah balik tapi of course bab masuk sekolah balik itu tipu je, hahaha. Tapi tiba-tiba sekerat jalan aje, cisss! Saya sebenarnya sgt menyokong Math and Science in English. Kerana apa? Kerana saya sudah merasa seksa nak belaja balik Math and Science term in English. Jangan pandang ringan ye, sebab dengan adanya halangan ini, kita (or at least saya) rasa tersekat dari segi penulisan dan percakapan. Rasa berchenta nak explain dkt supervisor pasal satu2 area of study tapi kita tak tau the right term. Apatah lagi nak buat technical writing. Dan masa saya di UTM, semua Maths paper diajar dalam bahasa Melayu (masa tu lah, tapi sekarang ni dah in English sebab dah banyak international students). Bayangkan masa tu saya belajar subject basic Math mcm Aljabar linear, Kalkulus, Diskrit Matematik, Statistik dan Kaedah Berangka dalam bahasa Melayu. Knowledge dari basic subjects ini lah saya pakai dlm study saya sekarang. Boleh kah anda imagine terseksanya saya? Tapi nasib baik la jugak saya pernah mengajar subjek Statistics, Discrete Math dan Linear Algebra di IPT di Sarawak itu, so sikit sebanyak adalah preparation sebelum membuat PhD.

Tapi english bukan sahaja pasal grammar. Tapi kena paham konteksnya. Janganlah datang ke UK tetiba salesgirl datang kat kita and tanya "Are you alright?" lalu kita pikir, concernnya minah ni tanya aku ni sehat ke tak. Dan ada juga student malaysia kat sini yg perasan ckp omputih lalu tetiba bercakap dengan slang tapi sebenarnya bunyi nya mcm tipu dan yg pentingnya nampak sangat kau trying hard to be British. Please. Jangan perasan. Tak percaya, try steering the conversation into something that she/he doesn't familiar, confirm keluar slang English seorang malaysian, ehehehe. 

Apa yg saya dapat apabila belajar di Hengland adalah confident. Bolehla bercakap tanpa kena susun ayat sejam sebelum bercakap, hahahha. Dan satu yg tak dpt lagi adalah fluent (and sgt expressive) like Yaya, isk! Ada juga moment saya terpaksa "errr, let me think of the right word for it", gituuu...

Kesimpulannya, eh takde kesimpulan. Saya hanya suka cerita2 kenapa English itu penting. Tapi jangan kata saya tak ajar anak saya ckp bahasa melayu, saya ajar sikit supaya dia tak confuse. Lagipun, budak2 kejap je, balik Malaysia hari tu kejap pun dia dah pandai mintak "Air", kann?

Photobucket

26 comments:

somuffins said...

DLL
I like this entry very much :-)

blu4sky said...

DLurpark,
i pernah dlm exam tulis essay marketing campur ngan BM sbb takle nak recall the term tu tak masuk lah ada blank space... sure lah my lecturer tu sakit kepala bila marking my paper.. dah lerr zaman tu google translator blum ada lagi.. sib baik haku pass... heheheh

T said...

Hi DLL (terpengaruh CS :-P),

Growing up I used to speak English a lot. My sister nak muntah everytime I cakap hahaha. At the same time, people always corrected my grammar. Padan muka perasan bagus sangat. hahahaha. Fast forward twenty years, I am married to man who likes to correct my grammar too. Bila dia terbaca tah zaman bila punya blogpost, mula la nak tersibuk point out my grammatical error. Sabo je la.

p.s. As I remember it, zaman I kanak-kanak dulu kartun english & english sitcoms after 10pm takde subtitles. Pandai-pandai je la nak paham dia cakap apa. Sekarang kartun pun ada subtitles melayu. I just find that funny.
p.p,s. I do watch movies with subtitles though, or as we called it here "closed captioned", sebab pekak rumah sebelah railway track punya pasal.

NenetPenne (NP) said...

topic yang best untuk beri input

i dulu tidaklah pandai english so sekarang pun sama lah jugak kan tapi better than dari dulu2 punya... bila nak tulis in english, kemain laa susahnya nak tulis... tapi yelah kalau tak pandai english, cubalah dengar radio english, baca suratkhabar english and have a conversation in english...

dah tu kalau grammar salah ke, kawan2 jangan lah ketawa dekah2 guling2... apasalahnya kalau tolong perbetulkan dengan cara yang sopan.. kdg2 i tengok bangsa lain, main cakap je english walaupun tunggang langgang..

my anak sedara walhal dok kampung je pun, tapi english terror gila..mau tak, asyik tengok tv astro english jer... mcm astro buat oh my english tu memang bagus...

can u chop my paper..haaahhh amik kau dikaratenya paper tu...supposenya can u stamp my paper...

eh sorry terpanjang pulak komen...

liemaopurut a.k.a ana said...

wahahha....x menahan tu. 'kene susun ayat sejam sebelum bercakap' adesss... lebey kurang aje kite. memang paham dan boley cakap omputih tp kengkadang kite ni rasa x kompiden dengan ayat yg kite buat. risau nanti susunan ayat tu tunggang langgang.

tp kini sejak bekerja, walaupun x fluent cam orang laen cakap omputih, at least kite bole cakap dengan kompiden nya. janji apa yg nk di sampaikan di fahami.

bobotnear said...

Mimah, saya sangat bersetuju dengan coretan awak ni...hehehe...and nasihat saya awak speak fully English ngan Yaya kat rumah, sebab definitely bila awak balik, Yaya akan cakap bahasa melayu since kat sekolah mmg bahasa melayu...macam anak2 saya...dlm masa sebulan je terer ckp melayu walaupun celaru cam English saya...hehehe

Noir HA said...

This entry reminded me of a mom yang katanya takut anak dia akan lupa bertutur in Malay. Yalah, 2nd marriage dengan omputih dan di latih anak tadi to speak with accent. The funny thing is, dia sendiri tak dapat membedakan slang dengan accent atau affect dengan effect.

My kids grew up speaking Malay only with their grandmother. Okay aja performance Bahasa Ibunda disekolah.

I guess it's about our approach pada ilmu, tak kira lah Languange atau lain2 subjects.

PUTUBAMBU said...

betullah tu..
kita lack of confidence..
pasal tu lah jadi gagap+gugup=gitu bila nak speaking English..

dulu2 time sekolah menengah tu.. tgk budak2 India speaking cam best jek...
walhal grammar lintang-pukang..

tapi sebab depa confidence..tak macam kita..pasal tu depa boleh speaking laju2...

DeLancrettLurpak said...

CikSom,

Thanks CikSom.. Asik cerita pasal makan, bile cerita pasal benda lain, syiok juge

DeLancrettLurpak said...

blu4sky,

asalkan sampai maksudnya sudah, kann? Itu dulu la kan, la ni mesti dah ok kan?

DeLancrettLurpak said...

T,

Kat sini sometimes we do watch the telly with subtitle on, sebab u know UK ni kan banyak slang.. kalau u suruh i pi scotland, confirm first two days, I ternganga everytime the scottish talk to me, tu belum lagi yg sebelah liverpool, isk!

DeLancrettLurpak said...

NenetPenne,

Yup. Yg pentingnya practice. Tapi tu lah, biasanya mak pak kena main peranan la, encourage budak2 ckp dkt rumah.Tapi kalau jiran dgr, janganlah jiran duk mengata mengutuk, kann?

DeLancrettLurpak said...

Liemaopurut,

Alah, sejam tu exaggeration sahaja, just to make it dramatic, hehehe... Yup, asalkan maksud itu sampai dan tak takut salah, it's better than nothing, kann?

DeLancrettLurpak said...

Bobotnear @ Mileen,

Err Mileen, awak tak perasan ke, selama ni saya mmg cakap omputih dgn Yaya? and that's why Yaya tak cakap melayu.. But now, we introduced bahasa melayu sikit2, just to make sure he can understand some words bila balik Malaysia nanti

DeLancrettLurpak said...

Uncle Noir,

The approach to the knowledge is important, I definitely agree with you. And encouragement from parents pun penting juga :)

DeLancrettLurpak said...

Kak Putu,

Yes, sebab dia dah biasa dgr parents dia ckp. Lantak la grammar mcm haram, tapi asalkan confident.Tapi tu la, kena tahan la kalau kena gelak,hahaha

Mamma Olyn ♥ said...

itu la, suke bab org kita ckp slang Brits xhengat dunia, uweek.,. hahaa, i pon riso blk tgk si aqil ni ckp english, BM sepatah pe xfaham, tp dorg ckp, bdk2 senang pickup semu tu, ....mudah mudhan

Mak Piah said...

DLL:

My english is finished.

Sekian timakasih.

X MP

ayam said...

c'est la vie

captainlukman said...

ermmmmmmmm nak nangis je kalau baca entry lama2, confident ni tulis homputih tpi kau grammar tak payah cakap la mmg lebih dari kelaut dah siap ke angakasaraya salah dia*malunya*...

NenetPenne (NP) said...

jiran bab2 mengata tu memang biasalah u!

mcm kata, eleh, muka melayu pekat ada hati nak speaking2...biasa tu... dah lali dah...kalau i, lagi i speaking kuat2...ha haha...

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn,

Sakit telinga saya kalau terjumpa org mcm gini tauu..

DeLancrettLurpak said...

Ayam,

c'est la vie-bewitched?

DeLancrettLurpak said...

captainlukman

sila la jangan telek entry lama2 saya, ngeri membacanya, rasa nak makan suicide makan muffin aje, isk!

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Not finish yet, to be continue, hehehe

DeLancrettLurpak said...

NenetPenne,

Pedulikkan je la jiran tu eh, kalau ada hasil seperti memberi sedekah kek sedap takpe la jugak kannn? hehehhe

Related Posts with Thumbnails