Thursday, 29 March 2012

Asia's 10 Greatest Street Food Cities

Orang Mesia ni sensitip, ehem ehem, bukak majalah Asda, sekali telek ada resepi Rendang, tapi dia tulis as Indonesian food, pastu sentap sorang-sorang, kahkahkah! Dah nama satu continent, of course la makanan lebih kurang. Anyway, I found 

Asia's 10 greatest street food cities


Haaa... kann?
Jangan kau risau, Penang ada dlm list. 
Heyyy, bila JB nak masuk list ni weyy!
Depa siap bagi tau kat mana we can find those street food yg yummeh. 

And the food yg masuk the list of yummeh food in Penang adalahhhhhh:

1. Penang Assam Laksa
Aku pernah makan sekali, dkt stall tepi jalan, area Batu Ferrenghi. Fail. Big time it was, sebab manis, apa kes laksa kau manis derrr?! Maybe kena try tempat lain kot. Ha, yg mana dok Penang tu, no 1 tu dalam peta kat atas itu adalah di Cecil Market Food Court.

2. Hokkien Mee
Tak buleh makan la pulak, sebab guna prawn-and-pork-based broth. Tapi kita ada versi halal kan? 

3. Wonton Mee
Pernah makan sekali dua kot. Itupun makan dkt one of the food court dalam UTM. Sedap la jugak kalau lawan dgn cili jeruk.

4. Nasi Kandar.
Sukaaaa!! Nakkk!! Gemoks! Kahkahkah. They say the best nasi kandar adalah di Line Clear, saya tak pernah makan sana. Saya pernah makan dkt Zubaidah ka Zabedah, tak ingat mana satu betol, Saya berjaya makan dkt situ 3 malam berturut-turut, sedappp!

5. Rojak.
Tidak dinafikan rojak di Penang adalah awesomeeeeeee! And yes, lokasi adalah di Gurney Drive and saya pernah makan di situ, adus, nyaman sekali, *terliur*.

6. Lor Bak
Tak buleh makan maaaa.

7. Curry Mee.
Obviously, kena la makan dkt gerai muslim, bukan gerai melayu, ehem. Kalau gerai non-muslim, some put pork blood, katanyalah, manalah saya tahu kannn?

8. Char Kuay Teow.
Aduss sedap! Tapi malangnya saya tak pernah makan char kuay teow yg hebat di Penang. Saya pernah makan Char Kuay Teow sedap di Warung 2000, Kota Samarahan. Abg tukang masak tu asal Penang kalau tak silap, dia meniaga satu-2 menu ja, and dia meniaga malam ja, nyaman sekaliiii!!!

9. Koay Chiap
Pun tak leh makan. Mari buat versi halal, mari!

10. Ice Kacang.
Saya bukan peminat tegar ABC or Ice Kacang. Tapi kalau cendol, saya adalah hantu! Hehe. Abg maca Jasin, aku merindui mu, ting tong.


Antara city yg termasuk dalam list ini adalah Taipei, Bangkok, Fukuoka, Hanoi, Singapore, Seoul, Xi'an, Manila and Phnom Penh. 

Tapi kan.
Saya lagi rasa berselera dan teruja tgk list of food dkt Singapore berbanding dengan Penang. Saya rasa kebanyakkannya mmg kena tekak saya. Singapore listed the following dishes:

1. Chilli crab (*drooling*)
2. Kaya Toast
3. Chicken Rice
4. Barbecue Stingray Sambal (saya rasa sama je kot dgn resepi Ikan Pari Portugis, btol dak?)
5. Katong laksa (rupanya menggiurkannn!)
6. Roti Prata
7. Otah (we called it Otak2 in Malaysia or dalam bahasa elf saya brain-brain)
8. Hokkien Mee. (Different from Penang Hokkien Mee, and saya percaya Singapore Hokkien Mee ni lah saya makan dulu, tapi tak ingat dimana dan rasanya bagaimana)
9. Satay (Note to Fazira: kata kat Ayu, akak mengidam satay, kehkehkeh)
10. Chai Tao Kway (known as Carrot Cake. Saya pernah makan tapi yg dkt Pavilion punya. Sedap tapi sedikit muak. Kena makan panas-panas, laju-laju, mmg nyums!)


Photobucket

12 comments:

bujal X said...

laksa manis tu saya pernah makan rasanya~~memang kegagalan~haih~

ANR said...

ya rabbi kak, Char Kue Teow Warung 2000 ya nang nyaman. and tukang masak punya anak adalah can do. very the indi-boyband-style. makinlah nyaman. LOL

btw, saya bukan pemakan kue teow. tp CKT Warung 2000 yang buat saya jatuh hati. hahahahaha

Fazira said...

baru hari tu dengar2 khabar..
ada orang tu nak pergi Bristol bawak satay.. tapi tak tahulah bila pulak.. hehehehe.. :)

ZuNas77 said...

yezza....food kat Penang adalah heaven...nak buat trip ke Penang just utk makan2...Nasi Kandarrrrr..besshhhhhh...sbb ada lesen utk gemok, mari kita mentekedarah...hahaha

awak kat sana, bawak2 la sabar k..nak buat home made nasi kandar pun boleh juge... :-)

~Mami Little Hero~ said...

nape banyak sangat list makanan yang saya rinduuu niii...meleleh air lioq sambil baca!

DeLancrettLurpak said...

Bujal,

Kann? Mcm confuse pulak masa tgh makan tu, isk!

DeLancrettLurpak said...

ANR,

Aok, sampei ri tok kmk sik pat carik CKT yg nyaman selain dari nok warung 2000 ya, nyaman ehhh

DeLancrettLurpak said...

Fazira,

Kami akan tunggu dgn sabarrrrr!
Kami mahu satayyyy!

DeLancrettLurpak said...

Kak Zunas77,

Saya adalah manusia yg makan nasi kandar dgn campur semua jenis kuah, kalau buat homemade, satu hal la pulak saya nak pi buat semua kuah, kehkehkeh

DeLancrettLurpak said...

Mami Little hero,

Sabar la wahai perantauuuu, makan saja apa yg ada, kehkehkeh

~CN2S~ said...

nak komen sket pasal nasi kandar line clear tu. dulu masa pregnant adalah makan sekali kat nasi kandar line clear sbb teringin bebenar. tapi tu lah sekali makan kat sana..lps tu tak jejak kaki lagi dah...food is good tapi ambiance...tak best ler..cam kotor pun ada...(ni pendapat saya la. orang lain tak tau..)

DeLancrettLurpak said...

CN2S,

Saya pun pernah dgr org kata pasal tahap kebersihan kat situ... ada gak yg ckp tak la sedap sgt sebab ada tempat lain yg lagi sedap.. ontahla

Related Posts with Thumbnails