Thursday, 22 March 2012

Anis's Surprise Birthday Bash

Ingat tak my first trainee dulu? Dia lah birthday girl dlm cerita ini. Birthday girl mintak mama dia buat birthday party. Tapi mama dia kata takde birthday party, padahal mama nye dah discuss dgn sekutu2nya  utk buat surprise birthday party. So the plan was, pagi-pagi parents Anis hantar Anis ke rumah saya bersama kawan-kawannya Nurul and Syaz.  Sementara dkt rumah saya, mama Anis akan masak la hidangan partynya. Mereka kena tolong saya buat cupcakes for Mother's Day, cupcakes yg telah diorder (yg ni mmg tipu la kann) and red velvet cake yg kami akan sambut birthday Anis secara kecil-kecilan. Saya siap tipu kata yang takde orang sangat this week, so kita sambut birthday Anis simple aje, Anis diam aje. 

Plan saya adalah all Red Velvet Cake and cupcakes, the girls yg buatkan, saya hanya jadik mandur and tukang masukkan dalam oven. Since Shaz and Nurul datang lambat gila, so saya suruh Anis buat semua, hahaha. Tapi saya tahu dia suka. She did all the measuring, mixing and pour the batter in the cake pan. Sementara tunggu RV cake and cupcakes ready, saya buat cream cheese topping utk cheese cupcakes yg saya dah buat a day before. And again I asked her to decorate the cheese cupcakes. Cheese cupcakes ini adalah utk mother's day celebration. Lepas Shaz and Nurul sampai, they all mmg having the time of their life la kan, sambil decorate cupcakes sambil bergurau senda, sambil jilat the leftover batter, isk isk isk. 

Ini mmg totally sinful tapi nyums!

Dalam pada tu, saya dah siapkan a simple lunch, bolognese spaghetti. Seronok tengok budak2 ni makan, dapat pulak air coke, mmg overdose sugar diorg, mmg riuh rumah saya! Masa ni Yaya dah siap-siap nak pi birthday party kawan sekolah dia, so T-Bag la kena hantar and tunggu. Lepas tu saya siapkan soft centred chocolate cupcakes. Rupa cupcakes tu mmg cantek, tapi salah saya, soft centred chocolate cupcakes ni sesuai makan panas-panas, baru la chocolate dalam tu gooey aje, ni nak tunggu party nye, yg panas pun dah sejuk, lesson learnt.

Deko air tangan the girls.

Sementara bebudak ni decorate 59 cupcakes (mmg pengsan!), saya assemble the RV cake. Lepas assemble saya suruh diorg sambung decorate and saya pun naik atas utk mandi, semayang and siap. Elok-elok je saya turun, dapur dah siap dibersihkan, tak lama lepas tu Papa Anis sampai and picked us up. Saya suruh Shaz and Nurul pegang 2 bekas cupcakes, saya pegang Mother's Day cupcakes and birthday girl pegang her own birthday cake, hahaha. Hujan renyai-renyai. Sampai je luar rumah, saya suruh Anis duduk dalam kereta sementara Papa Anis pegi amik payung, alasannya takut all the decoration kena hujan, padahallll! Saya, Shaz and Nurul cepat2 masuk dalam rumah.

Versi deko ni versi dah penat, haha.

Rumah nampak sangat gelap dari luar, mcm takde orang je. Bila Anis masuk je, apa lagi mmg terkejut gila muka dia masa kami jerit "Surprise", hahaha. 

Anyway, kami sgt suka sebab Anis mmg tak dpt agak langsung yg kami buat surprise. Menu utk hari itu adalah sangat marvellous, mee kari (sedap nak lagi nak lagi!!!), lasagne, sausage rolls, tuna vol-au-vent, red velvet cuppies, soft centred chocolate cuppies and chocolate fountain with its condiments (marshmallows, strawberries etc)

Mantappp!!! 

Dan ini adalah birthday cake yg dibuat oleh birthday girl dan dideco oleh birthday girl dengan Nurul and Shaz.
Ada bakat the girls ni kannn? Nurul yg buat the flowers tu, hebatt!

Anyway, lesson saya pada hari itu kepada mereka, nak buat cake tu agak mudah tapi nak kasik cake tu nampak cantek+ elegant adalah sgt susah, now they knew.

Photobucket

8 comments:

Kazaztan Team said...

nape kek anda nmpk sgt tinggi...?

azieazah said...

Buat kek memang mudah. Setuju (wpun Kak Azie masih tak reti). Tapi nak deco, utk kasi presentation cantek, memang perlukan tangan yang berseni juga.

Happy Birthday ANIS!

Mak Piah said...

rasa muda remaja dak masa berlepak lepaks dgn anak anak muda itu?

x MP

suhana azlin said...

bestnye baking2 and eating2 selalu! hehehe...

suka sgt finger foods pakai frozen pastry, so senang kan? macam2 boleh eksperimen. but yet x ada kesempatan lagi nak try buat.

eh, engko dah ulser byk sgt napenye? x cukup air ke ada side effect ubat? mana tau kan,certain ubat tu cam bagi badan panas..sabar ye noks,boleh bygkan kesakitan itew..

DeLancrettLurpak said...

Kazaztan,

Rasanya ia tinggi sebab ia ada 4 layers of cake.. Saya sebenarnya buat satu batter aje, pastu saya tuang batter tu dalam dua bekas cake pan, pastu dah masak, saya potong 2 lagi, dapatlah 4. feeling2 secret recipe la sikit kannn, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Kak Azieazah,

tu la, saya plan nak masuk cake decorating class la nanti, mcm best je kan.. bukan nak berniaga pun, tapi saja utk hobby, hehe

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah.

Surprisingly they all banyak discuss hal dunia masa dok berkumpul and of course about boy band la kan. And kamek rasa sungguh tua sebab sik tauk the latest about boy band ahahaha

DeLancrettLurpak said...

Suhana,

Aku stress noks! Rasa penuh dah plate aku skang ni, keje berlambak2, dgn visa yg tak settle2 lagi, isk!!!

Related Posts with Thumbnails