Saturday, 11 February 2012

Sekodi Kuih Bakar

First batch, dah potong elok-elok.


Second batch, baru potong.


Third batch, baru keluar oven.


Kuih yg paling senang nak buat.
Agak-agak ada tetamu call kata nak dtg lagi setengah jam, cepat-cepat baling dalam oven, gerenti sedap!

Resepi yg dicilok dari koleksi resepi MCBristol.
Boleh eh ahli-ahli sekalian saya tepek disini, sharing is caring gituuu.


Kena pakai plain flour, bukan self raising flour.
Yang third batch tu pakai self raising flour, sebab dah abis plain flour nye.
So yg third batch tu tekstur adalah macam kek sedikit.


Sekodi kuih bakar ni bukan untuk melantak sorang-sorang, nak bawak gi umah Fauzan yg nak balik Malaysia tak lama lagi :).



Photobucket

8 comments:

Nashays said...

aku ske gak makan burn cake ni..sblm ni aku try gugel macam renyah ajer..tapi weh ko pakai pewarna atau air pandan ni...ke kalau masak mmg kaler tukar ijau..

Dlm ati pkir nak g carik bijan malam ni..

Mak Piah said...

Nashays: kekekek kalau masak dia tuko kaler ijau ..macam hulk lak...hik.

DLL:
kelak mek ncoba nok tok owh. Naman kuih tok oiiiii...

Ayu said...

Mengancam rupa kuih bakar ko nok.. Sedapnyaaa :)

Lin Ghazale said...

Full resepi la wey. Cara2 cmne? Nakk

DeLancrettLurpak said...

Nashays,
Mmg ajaib la kalau dia bertukar ke warna hijau tanpa bantuan, hehe.
Aku letak pandan paste leww, sebab aku jenis tak kuasa nak blend daun pandan and tapi. Pakai pandan paste tu sesudu jek..

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Nyaman, sik pernah agik kmk polah kuih tok and nya sik abis. Confirm abis! Jiran omputih sebelah pun suka juak aihhh

DeLancrettLurpak said...

Ayu,

Senang nok, buat utk minum petang, asik rich tea biscuit je, sesekali feeling Malaya apa salahnye,hehehe

DeLancrettLurpak said...

Lin,

Ko baling semua tu dalam blender ko, jangan lupa sesudu pandan paste. Tapi kalau ko takda pandan paste, ko kena blend daun pandan dulu dengan air sikit and tapis utk ambik airnye lew. Pastu baru campur dengan hasil blend benda2 dlm list ingredients tu. Pastu set 180 degrees, bakar sampai masak. Jangan lupa grease baking pan ko.

Related Posts with Thumbnails