Thursday, 23 February 2012

The Secret Ingredient

Here's what professional foodies have in their kitchen (source).
Ni version omputihs la kan.

1. Monti Sabini olive oil
2. Vogel Herbamare, an organic herb seasoning (instead of salt)
3. Merchant Gourment Lentils
4. Al Wadi Tahini paste, dressings for roasted vegetables and lamb
5. Ortiz tinned anchovies
6. Tabasco sauce
7. Visciole A Mollo cherries.
8. De Cecco spaghetti
9. Colman mustard
10. Ferron Carnaroli rice
11. Giuliano Tartufi truffle oil
12. Clearspring Marukura Sweet White miso
13. Waitrose maple syrup
14. Marraiges self raising flour
15. Fresh parmesan


Kalau rumah saya, 15 benda wajib adalah:
1. Minyak masak 
2. Plain flour
3. Lurpak butter
4. Eggs
5. Cili kering
6. Ikan bilis
7. Sos cili
8. Kicap cap kipas udang
9. Belacan Miri yo!
10. Serbuk kari
11. Spaghetti
12. Mayonnaise. 
13. Beras la kannn
14. Santan
15. Olive oil

Rasanya standard la kot apa yg kita ada kat dapur kita.
Unless korang jenis masak masakan mexican (mexican? apakah?) aje, confirm lew tak sama.
Walaupun ada benda-benda tu, kalau tak masak, apa lah gunanya, kehkehkeh.

Photobucket

14 comments:

lemongrass said...

Nampak sgt saya bukan foodie tegar versi Omputih sbb brands tu semua saya takde, hahahaha.
Pantry I ada versi dua2 sbb tekak rumah ni macam2 gaya kan. Beras, chili kering, ikan bilis, kicap, susu pekat manis semestinya tak boleh takde.
Tapi pasta, olive oil, pasta sauce, all types of cheese, butter, canned beans pun ada jugak.
Tu yg my pantry and my fridges dah mcm nak bursting at the seams, hehehe.

Yat Maria said...

La....Lurpak apsal ko omit no. 13 Maple syrup..kecik hati Mapel syrup ttu taw..I thot no. 15 is kemenyan size gajah buat asap dapur setahun..sekali parmesan dah..

Messy Mummy said...

Hahaha.. gelak kan diri sendiri dulu... Versi org putih ada 3 jer tapi ada 1 jer betul2 guna :p

Versi org melayu.. Hmm.. standard gak ahh.. Tapi paling2 penting nasi ngan telur :)

Tijah said...

kicap kipas udang lemak manis...must have. tapi mahal la. aritu ada kedai kat umah ni buat sale rm5.70 yg besar haruslah rembat 5 botol terus kan. puas hati mak.

-gedek! said...

belacan?

belacan tu apa?

(eceh)

Ayu said...

Nah senarai mak..

1.Beras
2.Pasta
3.Roti
4.Telur
5.Bawang merah
6.Bwang putih
7.Sos cili
8.Sos tomato
9.Kicap manis cap kipas udang
10.Kicap manis Fatty Boy Brand
11.Cili padi
12.Carrot
13.Tomato
14.Halia
15.Lemon/lime

Nampak nau xde keje. Tapi beras tetap no. 1! Hehehhe

DeLancrettLurpak said...

Kak LG,

Kalau ikutkan kak LG, the list will go on and on and biasanya saya ada perencah like mee bandung, mee rebus. Itu kira guna masa emergency, hehe

DeLancrettLurpak said...

Kak Yat,

Saya kan tak reti makan pancake, that's why maple syrup mmg takda dlm pantry saya, hehe

DeLancrettLurpak said...

Messy Mummy,

Yupp, paling malas pun buleh makan nasik and telur mata kann? Kita kalau dah ada anak susah nak depa mengadu lapar, sebab tu kena ada food stock yg banyak, hehe

DeLancrettLurpak said...

Kak Tijah,

cess! 5 botol jewww! Akak2 dkt sini beli satu kotak tauuu.. hehehe, sebenarnya kami mmg pemalas, makan nasi dgn telur and kicap pun dah kira heaven, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Uncle Gedek,

Belacan tu makanan orang kenamaan jewww, kehkehkeh

DeLancrettLurpak said...

Ayu,

Dah nama orang Asia, mesti lew beras no 1. Tapi aku suka la beras dkt sini wey, sedappp! Ko pakai beras apa kat sini?

Ribbon Clown said...

Gula and beras, aku tambah lam list ko hehe senang nak membaking hehe great entry !

Ribbon Clown said...

Gula n garam.. Cit.. Ape aku pikir sapai silap type.. :P

Related Posts with Thumbnails