Monday, 27 February 2012

Keria Kejung

Amatur la katakan. First time gitu. Orang kata sweet potatoes oren tu mmg lembik, so saya pikir, kalau rebus, lagi la serap air kan. Saya pun campak semua keledek tu dalam oven. Lepas tu buang kulit, mashed and uli dengan tepung. Tapi saya lupa, takyah la beria uli mcm nak buat karipap, memang le agak melekit sikit masa nak uli tu, tapi hasilnya nanti keria tu lembut. Ni tak, saya budget mcm uli karipap tapi takde le sampai boleh terap tapi still keras sikit. Lesson learnt, kurangkan tepungnye.


Saya refer ingredients utk buat kuih keria kat sini tapi saya main agak2 aje le buat.
Satu lagi buat nipis sikit la kannn, ni bukannya donut dowh!

9 comments:

Ribbon Clown said...

Mim,

My favorite kuih!!!! aku prefer kuih keria yg chewy, so aku ltk tapioca flour sket.. ko punya keria dah cukup nak buat aku drooll.. isk isk

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah,

Aku noticed la, kalau tebal sangat, dia mcm keras kejung.. tapi nipis je, kuih keria aku ni chewy gak la, nyumss!

lemongrass said...

I buat keria kat sini pun pakai the orange keledek and memang serap banyak air. So, I akan microwave the keledek instead of rebus. Much better and my keria tak keras kejung sebab penuh tepung, hehehe....

azieazah said...

Tu kira terer ler jugok wpun amatur. Kak Azie ngaku memang tak reti buat Keria.

but, U know what... MyTokLaki pandai buat Keria banding I. hehehehe

blogresipi.com said...

No comment sebab saya buat kuih keria pun baru sekali. ermmmm, 2 years ago kot. wakaka :D

DeLancrettLurpak said...

Kak LG,


A'ah kan, baik I microwave, I suka tau mengada2 nak menyusahkan diri guna oven, hehe. Ok next time I guna microwave..Susah la nak dpt sweet potatoes yg white colour tu kat sini, kat Aussie?

DeLancrettLurpak said...

Kak Azie,

Saya kalau kat Malaysia takde le carik kuih keria ni, tapi sebab sweet potatoes tu banyak kat kitchen tu yg belajar nak buat.. Saya suka lagi kuih abuk2..

DeLancrettLurpak said...

Ijan,

Baru tahu seksa nak buat kuih tradisional ni, ingat kan senang sangat, tapi ada juga do and don'ts nye

suhana azlin said...

eh betul la kan, asal la aku lembab sgt dah baper kali failed sbb rebus keledek huhu...

semangat ni esok gak gi cari keledek hihi

Related Posts with Thumbnails