Thursday, 9 February 2012

Dimanakah Sensitivity Kamu?

Saya rasa before saya deactivated facebook account saya, saya came across satu gambar yg saya rasa sangatlah sensitif. Gambar apakah yg saya jumpa? Bukan gambar p*rn*, sebab itu tidak sensitif, tapi annoying, ergh!


Gambar seorang pakcik yg sudah tua di hospital and sedang memakai oxygen mask.
Kalau tak silap, dalam gambar tu pakcik tutup mata as if macam dia sedang tidur.


Dan yang paling best, siapakah tukang upload the picture?
Bukanlah anak-anak pakcik tersebut, sebab dkt caption gambar tertulis "Pakcik blablabla dihospital".


Sekarang kan zaman orang ambik gambar di mana-mana sahaja, hatta di dalam toilet (kalau kau nak perasan cute, wajib ambik gambar dlm toilet shopping complex, serious). Tapi dkt hospital? Ambik pulak gambar orang yg tgh sakit mcm gitu, ada kebenaran ke dari pakcik tu or family dia? Rasanya takpelah kot kalau nak disimpan sebagai koleksi peribadi yang bertajuk "orang-orang dihospital yg saya lawat, harap mereka lawat saya semula kalau saya masuk hospital dan bawak seedless grapes". Tapi kalau untuk dishare di blog/FB/tumblr, kamu sudahkah mendapat kebenarannya? Apa perasaan family pakcik tu bila dia tgk gambar tu? 


Certain manusia tak suka dilihat masa dia tgh sakit, bersedih, contoh terdekat adalah saya. Sebab tu masa aruah abah saya meninggal, selain dari bagitahu sedara mara (hati sedara wajib dijaga, kalau tak mulut puaka la yg kau dpt,opss!) saya hanya call jiran-terhampir dan sms seorang ahli-mesyuarat-tingkap-UNIMAS. Dan kebetulan juga, Bujal ada call handphone mak saya, tu jek la komunikasi yg saya buat thru medium. 2-3 hari lepas tu, baru saya email  geng BFF saya dan boss saya. But to answer a phone call (my own phone)?  Entah kenapa, saya tak buleh. Sorry la Fiza, aku tau hang try so hard nak reach aku, sbb most of the time, mmg aku lempar phone aku ntah mana-mana. 


Biar la close family yg nampak kesedihan yg ada, we know that orang lain simpati dengan kita, but to share with the world dengan grafik yg sebegitu, it's a big No-No.


Yes, mmg ada kawan aruah abah yg amik gambar dia di ICU, saya amat berharap pakcik tu simpan utk kenangan sahaja dan mintak2 pakcik tu takde facebook. 


Photobucket

12 comments:

NenetPenne (NP) said...

ha ah..memang tak sensitif kan??

Mak Piah said...

mek setuju. amik gbr impun alam toiletkah alam kebon bunga kah..sekati lah nak...it's ur pic. gasaklah. Mun gbr nok bagus pun, still kenak belajar mintak kebenaran.

x MP.

Ayu said...

Nok, yg ambik gambar mangsa2 kemalangan maut gitu lagilahh aku rasa nak pelangkung kepala dorang seko2. Kita yg terpandang gambar tu pulak yg rasa macam nak maut. Ngeri tahu. Bodoh betullah manusia2 sebegituuu..

Konot said...

memang sgt tak sensitip. cuba kalau kena kat diorang, baru nak paham kot..

Arina said...

Lurpak,
Ada satu insiden pulak terjadi di depan mata akak...suami sepupu akak meninggal, akak pun hadiri sampai ke tanah perkuburan,apa yang menyedihkan adalah sorg adik perempuanya arwah ( remaja) sibuk mengambil gambar video dg handphonenya semasa upacara di kubur tu sampailah mayat tu nak dimasukkan ke dlm liang lahat ,sambil menolak nolak org yg dekat dg dia kerana sibuk mengadjust handphone..dalam hati akak berkata..."apa..kau ingat ini shooting nak buat cerita tanah kubur ke???.." Rasa akak nak bagi penampar aje kat muka anak dara tu....tapi adik beradik dia sendiri tak tau nak menegur...pelik betul....( sori Lurpak...panjang pulak cerita akak ni tapi ini reality...)

DeLancrettLurpak said...

NP,
kannn? Ikut suka diorg jewww

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Aok eh, mun gambar kedirik masuk spital and then upload dimpun, sukati lahh, tapi tok gambar org lain, muka pesakit mesti la sedih and sik bermake-up apa indah nak? eee, geram kmk kohhh

DeLancrettLurpak said...

Ayu,

Tu lah, mmg sedap je letak gambau mcm gitu, kekonon sensasi la, sensasi taik kucennnnn!

DeLancrettLurpak said...

Konot,


kannn? kang dah terkena dkt batang hidung sendiri, rasa-innnnn!

DeLancrettLurpak said...

Kak Arina,

Fuhhh, nasib baik masa aruah abah saya meninggal, takde org buat perangai gila mcm gitu..Dia nak buat apa video mcm gitu, dia nak tatap setiap malam kahh? Hishhh, pelik lahhh

Unknown said...

ahh mimah. aku tak kisah. aku kenai hang dah lama. susah senang sama2. hari ni hang susah, sendu...nanti2 hari aku pulak. itula gunanya kawan. sama2 bagi sokongan.

DeLancrettLurpak said...

Fiza the Unknown,

Tu la, aku mmg devastated gila weyyy.. Because he's one of the reasons aku buat menatang phd ni..La ni dia dah takda, mcm lost sikit la...

Related Posts with Thumbnails