Sunday, 26 February 2012

Desserts Corner

Hari Khamis lepas jiran-terhampir buat farewell party utk Kak Fariza's family. So the theme was Italian. Jiran-terhampir masak leek and carrot soup (which was sedap gilaaa!), white sauce tagliatelle, salad and roast chicken wing. Kak Salwa brought her scrumptious beef lasagne. And moi, in charge of the desserts.  

Since my BB batt dah hampir flat, so no picture of the main courses.
Desserts : Eton Mess with extra meringue nest, Red Velvet Cake and Panna Cotta Gula Melaka.

Sebenarnya pagi khamis tu, before saya masuk "opis", saya bake the cake first and buat panna cotta. Sementara sejukkan panna cotta tu, saya masuk "opis" and buatlah kerja sampai lah masa nak kena ambik Yaya from Children Centre. Before keluar tu, baru perasan saya lupa nak letak Panna Cotta dalam freezer, ergh! So the Panna Cotta still wobbly masa saya bawak ke rumah jiran-terhampir sebab sempat masuk 1 hour plus aje dalam freezer.  Sampai rumah jiran-terhampir, terus saya masukkan dalam freezer beliau and terlambat pulak buat kuah gula melaka. By the time nak makan dessert, kuah gula melaka tu still lagi suam-suam kuku. Me being so confident, terus curah atas Panna Cotta yg dah keras (quite lama jugak la kami makan main course, haha, sampai keras panna cottaku dlm freezer jiran). Padan muka aku, terus panna cotta tu cair, cis!! Tapi I tell you Panna Cotta tu meme sedakkk do'oh!! Sila carik resipi dkt list disebelah kiri.  Diorg decide to name that Panna Cotta Gula Melaka yg tak keras tu as Cendol Bristol, seriously rasa cendol, haha. Tapi kalau kau dah duduk tepi gerai cendol, takyah la gatal buat Panna Cotta Gula Melaka, haha.

Close up Sepahan Eton

Saya definitely kena masuk cake decorating class. Mmg tangan saya keras.

Bangun je esok pagi, mamat ni demam. Dah lama dia tak demam, so dia tak gi sekolah la.  Tapi a bit clingy la dia lately ni, sikit2 jerit panggil "Mommy".

Dan esok paginya tu saya breakfast dengan leek and carrot soup with garlic bread, hasil tapauan saya dari rumah jiran-terhampir, hehe.
Sedap gilos! Jiran dah bagi recipe, so nak buat la next time, terasa lagi kesedapan soup itu ok!

Ok, esok nak buat kuih keria.
[Penutup entry yg sengal]
Photobucket

14 comments:

somuffins said...

DLL
Mekasih...kita dah salin resipi PCGM (mentang2lah dia orang Melaka yerk??, hehe)

azieazah said...

SOM, salin resepi jer tak jadi.
Paling-paling ada ler sebekas di pos ke sana sebagai tanda berterimakasih ye tak?
I boleh jadi tukang ambil. Nanti I bagi alamat I yaaaaa...!

hehehehe

DLL, terkedu tak tau nak komen apa. Kagum.
Moga yang demam tu kembali sihat.

Mak Piah said...

Get well soon Yaya. Hugs*

Ribbon Clown said...

Sedap..!! cantik je aku tgk ko nyer cake deco he he

Eh nak recipe leek and carrot soup.. share2x..

DeLancrettLurpak said...

CikSom,

Actually you can also use gula kabung la ciksom, eh jap gula kabung and gula melaka bukan sama ke? hehe

DeLancrettLurpak said...

Kak AzieAzah,

Thanks Kak AzieAzah. Nanti kalau CikSom dah post the dessert, and you dah rasa, bagitau eh the verdict, hehe

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Thanks Aunty Piah, hehe

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah,

Nanti aku share bile aku buat, dlm this week gak aku nak buat, terasa kesedapan nye tauu

suhana azlin said...

nak resepi sup sedap jugakkk...

alololo comel je demam2 tido peluk bear bear hihi..skang mmg musim kut, sbb bertukar cuaca kan, cam ramai je yg selemo dgn domam2 nih.

apa yg penting, omak eh jgn sakit. kut tak tunggang tobalik la jwbnye.

bobotnear said...

Mim, saya rindukan cake2 awak..cepat le balik or saya pi sana awak buat cake utk saya ye

S..U..D..@..I..S said...

kek yg sdapppp

DeLancrettLurpak said...

Suhana,

Omak eh mmg cannot afford to be ill, kojo eh banyakkkk...

ok, nanti den share resepi soup sodapp!

DeLancrettLurpak said...

Bobotnear,

Cehh, bukannya rindu dkt saya, rindu dkt saya jewww, cehhh!

Kalau saya balik sana pun, saya dok Kuching, bukannya KL, hahaha. Bilanya awak nak dtg sini?

DeLancrettLurpak said...

Sud@is,

Sedap bangetttt!

Related Posts with Thumbnails