Wednesday, 1 February 2012

> 12 hours Nightmare

Saya dah selamat sampai di Bristol dan sudah pun melapur diri di dapur sendiri, ye lah, takkan lah lapur diri dkt dapur jiran sebelah pulak kannn?


Flight kami dari Kuala Lumpur ke Abu Dhabi was at 8.20pm 29th January.  Flight adalah mcm biasa, takde cabin crew yg mencarut, all were good. Sampai Abu Dhabi adalah pukul 11.45pm (Abu Dhabi time, which is 3.45am 30th January waktu Malaysia). Malaysia adalah 4hours ahead from UAE and 8 hours ahead from UK, so lepas ni korang do the math. Our next flight to Heathrow was scheduled at 2.40am. 

Pukul 2am gitu, kami dah start boarding. Saya and Yaya naik je flight tu terus tidor, T-Bag pulak siap tgk movie. Rasanya lama gile saya tdo, flight tak take off pun. Rasanya around 4am++, captain announced that we need to disembark from the flight. All flights were cancelled and the airport was closed. You can find the news here

Funny thing was kami kena la lalu balik airport security utk masuk boarding hall balik, padahal the same people masuk boarding hall and of course takde bawak benda2 yg dangerous. Seksa ok, dah la ramai orang. We were given breakfast coupons and when asked about the new schedule, the ground crew and  the airport personnel said they cannot provide any information. Tension ok! Dalam news tu kata "Passengers on the on the EY045 flight disembarked and were sent to nearby hotels". Kalau betol la, passengers flight tu je la pun. Passengers flight lain adalah merempat di airport. They didn't even let us sat in the gate area, so kebanyakan manusia tdo di atas lantai. 

Then 7.30am, they said our flight EY11 to Heathrow was scheduled at 9am. So, happy la jugak kan. Dah bosan gile wey. Dah pukul 8am, diorg tak panggil pun masuk gate. Bila ditanya, flight akan discheduled lagi. Masa tu dah start dah org marah2. Sapa tak marah wey, the top management takde pun datang bagi explanation and comfort words. Dgn telinga lintah ku ini, dapat gak la dengar ada mamat ni marah2 sebab  kenapa takde say sorry to him, katanya his aunt dah tenat, and he was on his way to see his aunt for the last time, and because of the airport close, he called home and he just found out that his aunt dah meninggal pun. Sadis ok! Dia mmg marah sampai mencaruts ok, ye la bukanlah salah ground crew kalau kau nak merempan pun, tapi kite kena pahamla orang tgh dalam keadaan sedih kan.


And people start arguing kenapa tak bagi kami masuk dalam gate area, selesa la sikit kan, ada tempat duduk bagai, ni semua duduk atas lantai. Kau bayangkan flight from 2am semua cancelled. Tak ke manusia makin bertimbun-timbun dkt aiport. 

At 10am gitu, diorg kasi kami masuk dkt gate area. Dapatlah duduk atas kerusi, syukur ok, vontot mak freezing ok dok atas lantai. Around 11.30am gitu, manusia dah start kumpul dkt ground crew table dkt gate kami and demand for explanation. They asked the ground crew, a Filipino, to call their top management and asked them to come over there. Sebab kalau ko ckp the ground crew about the mishaps, mmg takde maknanye, diorg bukan buleh buat decision pun. Moreover, Asian like us biasanya takde banyak vocabs and soothing words for people dlm keadaan mcm ni. Yang kumpul2 ramai tu kebanyakkan Brits and takde la diorg marah2 mcm kena sawan, they talked nicely but firm la to the ground crew. A few minutes after that, the airport manager turun padang. 

The airport manager said, memang la our flight patutnya pada pukul 9am. But they realized that the on-board food were all expired. So they need to order new food.And bayangkan banyak gile flight cancel, and mana la sempat the caterers nak prepare food banyak gila at the same time kannn? And ada juga yg tanya, dah nak dkt lunch hour and bayang lunch coupon pun takde. Ye lah, dah la stranded, lepas tu makanan dkt airport adalah mahal gila. A sandwich with a cup of coffee cost you about 43AED, lebih kurang RM43++. Even kalau diconvert ke GBP pun harganya adalah super ridiculous.  So, mmg la orang demand coupons, kecuali kau ambik bussiness or first class kan, no complaint kot, makanan banyak dalam sana, shower pun ada di provide. Tapi airport manager kata, they try their best sebab even the food dkt airport tu pun mmg takkan dapat cater utk semua org yg stranded dkt situ. Tapi in the end, the gave up, they gave out the coupon gak. 

Around 12ish gitu, the airport manager kata boleh dah nak boarding but it takes 1 hour to before take off. Belasah la labu, asalkan duduk dalam flight, I tak kesah. Masa ni Yaya dah nangis sebab dia kata he doesn't want to go in the third flight. Dia tak perasan yg we all adalah dekat the same airport, poor little boy. Masuk je flight, T-Bag offer a bottle of milk dkt mamat tu, baru dia diam, minum susu and tdo terus. 

And we arrived at Heathrow at 4.50pm 30th January (UK time), which is 12.50am 31st January, Malaysia time. Gile kan? Depart dari Malaysia 8.20pm 29th January and arrived at 12.50am 31st January, according to Malaysia time.  Dah la rasa berlengas gila, muka daku sikit lagi nak jadik macam Hantu Kak Limah with fire from my mouth. Penat gila! Tapi takpe, dkt Heathrow Riezal picked us up and brought us to Kak Wan's house for dinner. Lega dapat makan sup tulang with terung bercili, hehehe. 

And now I'm recovering.
Recovering from the long flight and horrible experience in Abu Dhabi
and trying to recover from the pain of losing my dear Abah. 


Doakan saya get back on my feet and start running, tak sempat dah berlari anak, three deadlines to go babeh. 


Photobucket

16 comments:

Aslynda Jane said...

you go sis coz you are strong!pray from here.good luck ;)

Ms.Lilies said...

be strong mim

bujal X said...

3 deadline eh~~~stop blogging kakak~~gi buat kerja~~keh keh~~

gudluck~

linda said...

Be strong Mim, aku tau ko leh buat :)

Pn.Ibu said...

i cannot imagine how berlengas u r mim, hehehe...

take care n be strong ya!

JieJ said...

take care and be strong..

- GC - said...

be strong ya kak!!! miss u kt twiter.. :)

ZuNas77 said...

memang nightmare..tak dpt imagine if i yg dlm your situation nih...dgn anak kecik 2 org..mmg terus aku menetap kat Abu Dhabi je la lepas tu..hahaha..

Recovering from losing insan tersayang, it takes time..tp sabar..take your time..dekatkan diri dgn Allah, insyaAllah..u can get thru this..(i experienced twice when lost both of my parents..).

DeLancrettLurpak said...

Asylnda:

Thanks dear

DeLancrettLurpak said...

K.Mimi,

Thanks kak...

DeLancrettLurpak said...

Bujal,

terapi la weyyy, kalau takde blogging ni, buleh gile ok!

DeLancrettLurpak said...

Linda,

Thanks babe

DeLancrettLurpak said...

Pn. Ibu,

Akak imagine je la, saya dgn ikan pekasam dah takde beza bau, kihkihkih

DeLancrettLurpak said...

Jiej,

Thanks ya. Eh, awak kerja di Putrajaya ke?

DeLancrettLurpak said...

GC,

Nanti aku nye mood merempan datang balik, kang penuh le timeline twitter ko, heheh

DeLancrettLurpak said...

Zunas77,

Thanks Kak for the advice..

Emirate tak best kak, mahaiiii! Heheh

Related Posts with Thumbnails