Thursday, 1 December 2011

Yang Kaum Lelaki Tak berapa Nak Berkenan...

Apa lagi handbag/kasut kann? Walaupun saya bukanlah manusia yg pakar bab handbag atau kasut, tetap ada gak org tanya pasal price range handbags. We're talking about medium to large goods here, exclude the small goods (wristlets/ wallets) dan ini based on my observation. List ni maksudnya, contohla kan, kalau korang nak carik Coach dlm range price tu mmg ada, tapi tak bermakna Coach takde luxury lines, meaning Coach RM2000 and above pun ada (lagi cantek, kihkihkih). Kiranya it's just a guide of the lowest lines yg kita (or at least, yours truly) boleh afford . Dengan itu, takda la soalan ulangan seperti "Mim, ada tak Coach bawah RM100?". And biasanya yg murah-murah utk designers line tu kebanyakkannya out-of-season punya items, so kalau kamu tak kesah, bolehla. Mak tak kesah, mak redho! And ini based on official websites tau, bukan private/company online shops. So, kalau nak shopping dkt online shop, make sure korang compare dgn the official website tapi agak2 la kan, orang tu nak amik untung lagi+shipping cost. Tapi, hari tu saya jumpa satu blog dari Malaysia ni yg jual Coach handbags tapi ya ampun mahalnye, kalau kira untung plus shipping cost, still rasa melampau lagi, isk! Yelah diorg ni mesti membeli dkt outlet kan, takkan lagi mahai dari harga website + cost shipping + untung, agak-agak ler derrr (rempit pakai handbag ke wey)!


RM4000 and above
Hermes
Chanel
Prada
Salvatore Ferragamo


RM 2500 - RM4000 
Louis Vuitton
Gucci
Mulberry
Tod's
Dior

RM1300-RM2500
Chloe
Burberry
D&G
Anya Hindamarch
Furla
Marc Jacobs
Longchamp (Le Pliage tak termasuk)

RM400-RM1300
Coach (obviously, kat US lah murah kan)
Radley
Longchampe Le Pliage
Braun Buffel
Bonia
Raoul
DKNY
Juicy Couture
Guess
Nine West (Dkt UK/Aussie murah banget!)

Under RM400
Tula
Cath Kidston
Charles and Keith
Zara
Sembonia
Carlo Rino
Padini


 Lain orang lain dia punye range price yg dia boleh afford (read: buat-buat buleh afford, sebenarnya?). Certain orang rasa spending money dkt camera with all the lenses tak apa, but certain org rasa pembaziran.  Ada orang pulak spend duit dkt all type of gadgets in the world, setiap kali launch product baru, dia mesti nak beli. So tak yah la kita argue kenapa people like to spend duit dkt benda yg kita tak berapa nak suka, begitu. Macam ada orang kata duduk di hotel/B&B tu membazir. Sometimes orang lagi suka spend duit dkt benda yg dia boleh pegang, tapi benda yg tak boleh pegang like services (saloon, hotel, pedi/mani), dia rasa membazir, terpulangla nak oi. Tapi jgn la buat muka cringe, juling bijik mata bila tau someone duk hotel, sukati lewww. 


psst: Ni harga di oversea yg saya dah convert, taktau lak rega di KLCC or Pavilion mcmana.

Photobucket

26 comments:

Ribbon Clown said...

yeay..aku suka kasta harga bag ko hehe .. leh jadik guidelines..utk laki aku haha

kucingorengemok said...

tak reti nak komen sebab terkeluar dari bidang, hehe

makcikkantin said...

Tak terlambat kot......HAPPY BIRTHDAY, may years to come be as good & cheerful as it is today.

Dah pi Paris? mintak lah resepi croissant kat sana :)

Nashays said...

Tp klu ikut design, aku suka kategori 2500 ke bawah..xde laa very d datin sgt....mcm anya, mbmj...haihhh nmpk kn buat proposal melawat wan kat buckingham jugak laa..

Nina said...

serious jeles dgn org duk london. sng2 boleh beli vivienne westwood. alamak,mengidam pulak..

and happy belated birthday buat tuan tanah ;)

Nina said...

*senang2 tu merujuk pada faktor tempat, bukan faktor fuluss,hehe. orang kat seblah ni sentap pulak baca komen saya

ciketon fazya said...

Kdg kita kepingin beli tapi kita rasa klu beli yg mhl pun mesti org expect kita beli kt tmpt murah.. Tetiba lepas tu kita muhasabah diri balik * rupanya kita beli nk turun kt org...teruknya perangai aku*

afendi ariff said...

sama mcm kog....luar bidang kuasa aku sis...heh!

Mamma Olyn ♥ said...

happy belated birthday!!.. hrmm bekenan semu yg dilist tu, tp bole tgk je la, pepun still murah compare to msia..hehe

Mak Piah said...

Cita cita saya ialah....:P

Cik Kiah said...

Sesekali ku rasa teringinnnnn...

gerau said...

best tu kalau dapat itu semua bag tapi akak mampu...beg plastik jer...dik non .ki ki ki

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah:
Kan? At least kalau dia dah bagi tau his budget, dapat la kita berangan2, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

KOG,
Bayangkan aje, bag mana buleh sumbat nappies banyak2, itu la bag yg best, hehehe

DeLancrettLurpak said...

McKantin,
Thanks Makcik.

Hai lah, orang sana, nak ckp nak beli tiket pun tak paham, apatah lagi nak mintak resepi..

DeLancrettLurpak said...

Nashays,
Aku setuju! Yg RM2500 tu aku berani masuk kedai je, belum berani bawak gi cashier, heheheh

DeLancrettLurpak said...

Nina,
Alaaa, jgn la jeles. Viviene Westwood tu designnya kadang2 bold jugak, heheheh

DeLancrettLurpak said...

Nina,
Ye btol. Faktor fulus adalah out of subject, hehe..

Thanks for the wish dear :)

DeLancrettLurpak said...

Ciketon,
btol, kalau beli sebab kepuasan diri sendiri, ok kot.. tapi kalau nak letak dlm lemari kaca utk tontonan tetamu, erk, macam tak sesuai aje, heheheh

DeLancrettLurpak said...

Afendi,
Ni utk panduan ko bro, aku tau tak lama lagi birthday wife ko, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn,
Penah tgk rega Clark's dkt Mesia? Over kan?

DeLancrettLurpak said...

MakPiah:
Cita2 MP adalah kasta pertama ? kihkihkih...You can do it! Rembat la satuuuu

DeLancrettLurpak said...

CikKiah,
Kalau sesekali rasa teringin tu takpe la jugak..
Kalau dah 2-3 kali, bengkok gak la nak membayau nye, heheheh

DeLancrettLurpak said...

Kak Gerau,
Haish, bag plastic tesco ari sabtu pun kena charge tauuu, jgn main2, hehehehe

sarukman said...

apa kata cik lurpak buat price review utk golf clubs plak?

DeLancrettLurpak said...

Sarukman,

Eeeeeeeeee!

Related Posts with Thumbnails