Wednesday, 14 December 2011

Stock

Kenapa? Kenapa kena buat stock sambal ikan bilis petai, kenapa?
Sebab petai mahal dek non.
100gram petai adalah £2.43. 
Tak ke menangis kau tgk rega dia?

So, sekali beli, terus aje sambalkan dia.

Ambik nasik panas.
Telur goreng.
Ambik sikit sambal ikan bilis petai.
Perhhhh!

Nyumsss!

Photobucket

24 comments:

Ina Hashim said...

salam

waduh......sedapnya......kat sini bukan musim petai rasanya

gula merah said...

laparnya......sambal petai tetap di hatiku...berpinggan nasik makan pon x sedar wei..

cahya indah said...

masa pegi Sunday market kat Alor Gajah hari tu petai besar2..tapi kitorang beli petai masak tempoyak dengan daun2 apa tah yang dah siap packed dalam bekas tu. sedap.

Konot said...

homaigod terliur haku!

ai punya feveret... mau makan 5 kali tambah!

KSWSK said...

tgk sambal tu dr xlapo pun rs jd lapo

Mamma Olyn ♥ said...

nyumm..da setaun xmkn petai..isk, dok cr xpenah ada stok petai kat aseanic tu..huhu

DeLancrettLurpak said...

Ina Hashim,

Eh, petai pun ada musim eh? Ingatkan buah sepanjang tahun, heheh

DeLancrettLurpak said...

Gula merah:

Kannn? Addictive sungguh la weyyy

DeLancrettLurpak said...

Cahya Indah:

Akak kan, petai masak lain, akak tak berapa gemor sgt. Sambal or raw aje.

DeLancrettLurpak said...

Konot:


Tak buleh, tak buleh, ko tgh detox kannn? Jgn kacau detox mu ituuuuu

DeLancrettLurpak said...

Wawa:

Mmg sedap tahuuu.. alamak, aku pun terliur skang

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn,

Dkt kedai cina, namanya Sator beans. Biasanya kedai cina mmg ada. Kedai korang tu kedai cina ke thailand?

aliaaroslan said...

minggu lepas lepas, saya buat sambal udang petai. minggu lepas saya buat sambal ikan bilis petai. maka minggu ni, sambal ayam goreng petai. bolehkah? hahahaa

jgn marah, kak. hehe

Noraishikin Mohd Salleh said...

sedapnya kak noooonnnn...hihi...gagahnya boleh tahan buat stock..klu kin mmg xdan nak mkn kali kedua dah :p

Ayu said...

aduhaiii. tertelan ailio. :p

suhana azlin said...

woi mana jumpa potai tu woiii..!!! aberdeen xde ponggg....huhu...

jeles nih jeles hmpph hmppph *kembang kempis idung*

Mamma Olyn ♥ said...

ooo..kat kedai cina kmi xpenah ada, slalu ada kat kedai thai, tp xpenah kesempatan nak beli, asik abis je, lgpun xbyk, jual sikit2..huhu

DeLancrettLurpak said...

Aliaa,

Mentang2 kamu dok kat Mesia.. cer bayangkan kalau kamu dkt Notts, mau nangis kamu tgk gambor ni,hahahahahah

DeLancrettLurpak said...

Ikin,

Akak kalau ikut nafsu dinosour akak ni, dah lama akak belasah satu tupperware tu, ahahahha

DeLancrettLurpak said...

Ayu

Ko dkt London lagi senang nak carik kann? cili kering dah sampai lom?

DeLancrettLurpak said...

Suhana,

Kesian ko, duk atas sangat, heheh.. bersabarlah ye dik non..

eh kat sana ada kedai cina tak?

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn,

Tau dak sekarang ada petai in brine.. cap ayam jugak..cer carik, hehehhe.. kami dah jumpa and murah lagi dari yg fresh

suhana azlin said...

nasib baik kedai cina ada, boleh la berebut rembat kicap kipas udang, milo, durian dgn kuey teow msia laju2...maklumla sekali sampai bukan banyak maka wajib tamakkan diri hahaha

eh, ada petai in brine? cer translate sket in english petai means..??

DeLancrettLurpak said...

Suhana,

petai = sator beans..

"petai in brine" tu mmg dia tulih dkt atas tin.. hehe, agak2 dah low stock dkt atas tu, bawak2 ler berjalan ke bawah ni haa..hehehe

Related Posts with Thumbnails