Tuesday, 20 December 2011

Pemenang Teka Teki dan Puding Coklat Sos Custard

Tak ramai nak mencuba teka teki nampaknye, mungkin kalau kita tayangkan hadiah, mungkin ramai yg berpusu-pusu teka, matikla perasan kannn?  Anyway, mmg dah ada pemenangnya. Senang sgt teka teki ni, lain kali saya nak bagi yg mencabar minda sikit. 

Before bagi tahu nama pemenang, mestilah ada selingan kejap. 

Semalam ada dinner lagi bersama jiran dan main course adalah nasi lemak dan juga mee bandung. Saya kan pencinta nasi lemak, haruslah saya belasah 2 pinggan nasi lemak with condimentss wajib plus rendang ayam, nyumsss!!! Pastu perut dah tak leh nak sumbat mee bandung, hahaha. Anyway, for dessert, saya bawak pudding coklat sos custard. Sebenonya saya nak buat coklat jelly in custard sauce, tapi saya dah tak ingat recipe mana yg saya pakai, so belasah aje la buat yang ni.

It turns out to be too sweet to my liking, so saya tambah sesudu besar nescafe gold, hahah. So next time, mesti kurangkan gula dlm pudding dan lebihkan gila dlm kerja, apakah? Anyway, taste wise mmg sedap la puding ni, cuma kena letak dalam bekas kecik2, baru la presentable sikit. One more thing, coklat cadbury tu macam tak berapa ngam la utk recipe ni, kalau pakai van houten maybe lebih rasa koko kot.


PUDING COKLAT SOS CUSTARD (Source : Kak Dayang Jack)

Ingredients:
10 g serbuk agar2 (plain) Cap Tiga Ros (3 sachets of vege-gel)
500 ml susu segar + 250 ml susu cair
100 ml air
3/4 cawan gula pasir (next time use only 1/4 cwn)
2 sb susu pekat
2 sb serbuk koko (dibancuh dgn sedikit air panas/suam)
1 sb tepung kastard (dibancuh dgn 2 sb air)
1 sb mentega
1 sk esen vanilla

untuk Sos Kastard :
2 cawan susu segar/susu cair (boleh campur kedua2nya sekali)
2 sb tepung kastard
4 sb gula pasir
1 sk esen vanilla

Method:
1. Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air.
2. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. Kacau sebati dgn api perlahan.
3. Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan.
4. Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan.
5. Untuk Sos Kastard : Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut. Kemudian, dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dgn coklat urai jika suka.

Sepatutnya tabur coklat tu masa nak hidang tapi dasar anti-climax mmg mcm ni.

Yaya tak suke pudding mcm tu, so ini mango jelly dia.


Kalau korang, which one korang prefer?


Anyway, back to the teka-teki teka tekuk..



Pemenangnya adalah...





















Ini adalah blog pemenang tersebut. 
Hadiah belum beli lagi sebenonye.
Tunggu boxing day, hahaha.


Nanti saya akan contact pemenang bila hadiah nya dah sedia ya.

Photobucket

16 comments:

bujal X said...

Wah ha ha ha ha ha ga ha ha ha..



Saya hebat.

Tq kak!

Anggerik Berduri said...

I want that mango jello pleaseeeeeeeeeeeeeeeee. :)))

Kazaztan Team said...

saya mau kedua2 dessert....& bujal tahniah...cis...jawapan tu saya tak snggup nak taip...ehehheheheh

Mak Piah said...

DLL:
saya tidak menang?
kita putus,ok??LOL.

Errr.....mintak puding mango Yaya lok key ngubat ati.

gedek! said...

boxing day?

hadiah glove boxing ke..?

Hassan said...

Salam Sejahtera
Blog yang menarik ~~~

ZuNas77 said...

wow..nampak sedapnya your dessert...thnks for dropping by my blog..best sgt blog u nih..ni rasa nak khatam the whole entries!!!...

btw, thanks for the recipe..nanti nak try lah..

DeLancrettLurpak said...

Bujal,

Kamu mmg hebat bab yg itu, hahahahhahah

DeLancrettLurpak said...

Anggerik,

Sila claim dirumah kami, hahaha

DeLancrettLurpak said...

Kazaztan,
Eh kak , org dalam pantang buleh makan pudding ke? pudding panas jek la kot, hehehhe

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Tamak Yaya ya, sik maok share, last2 sik abis punnnn

DeLancrettLurpak said...

Uncle Gedek,

Taklah, hadiahnya adalah boxer.. tapi warna pink la.. hihihi

DeLancrettLurpak said...

Hassan,

Tenkiu :)

DeLancrettLurpak said...

Zunas77,

Thanks dear. Alah, recipi cincai boncai ajee...

anakdara said...

blh cuba puding ya..mcm senang..

kucingorengemok said...

hmm, siapa yang ukur ek? hehe

Related Posts with Thumbnails