Friday, 9 December 2011

Oh là là, Paris! - Day 4

Dah raso malas nak tulis hari yang last in Paris ni sebab tak de benda pun. Tapi mcm  pelik, tetiba senyap kan, mana penutupnya kannn?

Flight kami ke Bristol from Paris CDG Airport adalah pukul 10am. Saya bangkit pukul 5 lebih, pukul 6.15am, kami dah terpacak dkt lobby utk check out and tunggu shuttle bus. Sampai dkt train station, rupanya train was scheduled at 7.15am. Tunggu je lah kan. Lagipun 10minutes je dari train station to Airport. 

Lucky us, orang tak ramai dkt check-in counter. So, pukul 8.30am kot, kami dah settle segala hal security bagai and masuk ke departure hall.  Saya rasa banyak2 airport, saya paling suka la kot Paris CDG airport, sgt teratur susunannya and sangat cantek and takde bau hancing macam dkt Fiumicino Airport, Rome, kihkihkih.

First thing to do adalah breakfast! Perut dah nyanyi asereje dah. Nampak Laduree, tapi takde tempat duduk, so pegi cafe sebelah. Alah, kami breakfast dgn muffin and pain au chocolate aje. Hati mmg melonjak-lonjak sebab nak melawat duty free shop dkt departure hall tu. Mmg terjegil-jegil bijik mata saya tgk kedai-kedai tu masa lepas dari security, oh heaven!

So, melawat la saya ke kedai-kedai tu, waduh waduh, Furla mmg menarik tertarik and mmg da bomb. Tapi tak beli sebab again, saya nak something French. Oh saya tak masuk la kedai yang category atas sekali tu kan, sebab confirm takkan berani nak pegang pun, hehe. Saya pun masuk JuaraPanjang and Lancel, saya seronok sebab new arrival murah, yela without VAT kan. Tapi handbags semuanya tidak menggoda langsung. Tapi saya tgk walletnya, boleh tahaaaaann. Kira okla kalau dah buang VAT kan?

Saya dgn confidentnya, pi bayar. Saya mmg takkan perasan berapa cashier tu punch in. Tapi macam pelik juga, apsal macam mahal pulak. On the way nak lepak dkt area departure gate, saya cakap dkt T-Bag, mcm mahal je saya kena tadi. Sebab tadi saya tgk harganya lain T-Bag kata baik pegi tanya. So saya pun pegi. Rupanya kalau flight from Europe countries to Europe countries, tetap kita kena VAT, huwaaa!! Tapi yg saya sangat heran adalah, masa saya dari Fiumicino Airport, Rome (destination was Heathrow Airport, London), saya ada membeli gak di G****. Tapi depa bagi saya without VAT price. Why?! Help! Siapa ada jawapan kepada soalan pelik saya ni, tlglah jawap, Mak Piah, help me. Or anyone, tlgla jawap.

And betol ke rules tak leh ambik gambau dalam airport? Adakah alasannya sbb security threat? Kami main curik-curik ambik gambau sbb nak tunjukkan betapa canteknya airport ni.
Tapi malangnya gambar ini tidak menggambarkan kecantikkan airport secara menyeluruh, hahaha.

And misi saya masa holiday adalah tercapai, walaupun terpaksa sambung satu hari di Bristol, hoih, sapa sempat abiskan buku cerita waktu malam kalau dah siangnya berjalan sakan, ye dak?


Buku cerita ini sangat best. Saya ada baca few buku si John Grisham ni, tapi tak baca pulak yang ni. Ni pun Fizee yg recommend, thanks Fizee :)

Sekianlah jalan-jalan cuti di Paris tajaan T-Bag, hihihi.
Photobucket

18 comments:

Mak Piah said...

DLL:
claim VAT sik apat? ayoooo...sik tauk juak mek koh. Selalunya dapat sebab kita bukan pemegang paspot EU.

kenak tfeeefooo kitak asa mek.

* mintak paperbag G**** lok!

DrSinga said...

G****

wuuuhuuuuu...

bujal X said...

airport dia pun da rupa dalam kapal terbang~he~~

akuzle ayu said...

JG mmg rock!!

cahya indah said...

CDG memang cantik la tengok gambar akak ambik tu. Suka baca buku2 John Grisham, tapi tak ingat dah penah baca ke belum The Brethren tu. macam belum je.

suhana azlin said...

serius cdg dah cantik?

kitorang dulu pergi 2009, tgh renovate...trauma giler sbb kucar kacir pastu xde signboard ke ape

boleh la pengaruh hubby blk msia from paris after this hihi...tp kan, rasanya italy mmg busuk la kan? =P

DeLancrettLurpak said...

MakPiah,

Emosi kmk aihhh, rugi nearly RM150, tensi tensi!

Paperbag dah dimbak ke pasar meli ikan, kahkahkah

DeLancrettLurpak said...

Ibusinga,

Beli G**** yg mur-murs je... takde la ambik yg leather, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Bujal,

airport je cantek, kapal terbang huduhss gilaa.. hahahaha

DeLancrettLurpak said...

Akuzle Ayu,

kan kan? Tapi kadang2 plot dia dah boleh agak, so mcm takde element suprise.. hehehe

DeLancrettLurpak said...

Cahya Indah,

Pi carik buku ni tauu, besttt!

DeLancrettLurpak said...

Suhana Azlin,

Kau akan terkesima melihat kecanggihan dan kecantikan CDG Paris, percayalah, hehehe.. pastu kau akan jaw drop tgk ada kenal Chanel and Prada dkt dlm departure hall, hehehehhe

Mamma Olyn ♥ said...

uishh kna jugak tax, melampau arr..hehe. lawa la airport even nmpak suku ja dlm pic...hehe

Nashays said...

ermmm dalam building tak tau laa plak x bleh...tp ape kesah nok, curik2 pon bleh pe..pepandai laa ejas..wakakakaaa

sarukman said...

G****? GERAU?

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn,

kan? kan? terkesima saya tauuu

DeLancrettLurpak said...

Nashays,

Kang kalu kena tangkap, naya ooo

DeLancrettLurpak said...

Sarukman,

Alaa, line yg murahs jewww, kite mana mampu nak beli leather G****

Related Posts with Thumbnails