Wednesday, 7 December 2011

Oh là là, Paris! - Day 3

Sebab kan semalam all out berjalan, so hari ni semua lemah gemalai. Turun breakfast 8.30am gitu. Then terus ke lobby tunggu shuttle bus. Terus pegi Marne La Vallee Ches, carik counter RER and beli unlimited day pass, €14 per adult. Yaya adalah free sebab still under 4years, hehehe. So, dari station kami terus ke CDG Etoile, ada 16 stops kot, so lamaaaaaa gila.  Dari situ, kami tukar naik Metro 6 to Bir Hakeem. Then, baru jalan kaki ke Eiffel Tower.

Orang adalah tidak berapa ramai. So kami decide utk naik. Tak sampai pun 10minutes beratur utk beli tiket. Tiket adalah €13.80 kot dan sekali lagi Yaya adalah free, weehooo!!! Ada tiket €8.50, tapi sampai level two aje. Lepas beli tiket, kena beratur utk security check pulak.

Berdebar-debar gak nak sampai atas tu. Mak kan gayat nok! Level 1 ada restaurant and gift shop, so kami tak keluar dari lift la. Level 2 ada gift shop and semua orang kena keluar kat sini. Sapa nak naik ke atas kena beratur tang lain pulak. So kami pun pi la naik top level tu. Naik je tangga kami terkeluar dkt tempat angin kuat gila.



Lepas tu T-Bag ajak pusing and jumpa tempat yg tak berapa ada angin sangat and boleh la berdiri tepi sikit, kalau tidak risau aje terbang. Lepas tu Yaya dah ajak turun, sebab dia kata "it's scary up here", tau pun kau takut ye!

Paris yang teratur and cantek.

Turun je bawah, kami tgk sikit punya ramai manusia beratur nak beli ticket, ish ish ish, nasib baik dah naik tadi. Lepas tu naik hop-on-hop-off bus. Next destination adalah Louvre Museum. Sebenarnya bus ni berhenti dkt 9 tourist attractions, tapi sebab hari hujan, so kami main pilih tempat nak pegi. Mmg kami tak masuk la ke dalam museum, sebab saya dah warning T-Bag saya tok se masuk museum. I'm not really a museum person.

 Louvre Museum

Then, naik bas lagi and hujan pun turun, so sangat sejuk. Walaupun 9 degrees tapi feels like 3degrees gitu. So, kami pilih nak pi Notre Dame. Again malas nak masuk sebab perut dah lapar, hahaha.

Depan Notre Dame.

Terus ke restaurant yg terhampir. Kami makan salty pancake with triple cheeses with mushrooms, nyums!

Muka Yaya sebab kena paksa makan, hahaha.

Keluar aje dari restaurant tu, mmg la hujan tak buleh blah punye. Beli souvenir sikit terus naik bas balik.  Duduk dkt atas tapi dkt bahagian yg ada roof. Yaya apa lagi, perut dah kenyang, sejuk pulak tu, dia bantai tdo. Jawabnye mmg tak turun la kami dari bas. Merasa la pusing bandar Paris, tengok dari dalam bas. Ingatkan nak turun dkt Champ Elysees, tapi Paris adalah super jam. Possibility nak dpt bas satu lagi dalam masa setengah jam mcm takkan je, so tak payah la turun. Ambik gambo dalam bas aje lah.

Itu adalah bulatan. Semua jenis transport berpusu-pusu masuk. Tapi macamana takde accident tu mmg kagum, sebab kalau tgk cara dia selit tu, mmg saya mengucap la. Itu belum lagi dkt area Lafayette Galleries, kami nampak bukti yang mmg ganas la depa drive.


Walaupun takde niat nak masuk Louis Vuitton, tapi ia nampak sangat menggoda.

Kami habis pusing Paris city and sampai balik dkt Eiffel Tower pukul 3.30pm. Hari pun sangat sejuk sebab hujan tak henti-henti. So kami decide balik aje and singgah dkt Val d Europe. One station before Marne La Vallee Ches adalah Val d Europe. Jalan-jalan nengok kedai lagi, ye la, hari tu tak tawaf abis, kehkehkeh. Tak makan pun sebab perut still kekenyangan. Sebelum balik, saya singgah beli apricot slice and lemon pie.

Kami beli dari kedai Paul, kedai pastry yg banyak branch di serata Paris city.

Lemon pie yang sgt yummy!


Lepas tu singgah masuk Furla utk final decision and guess what, no damage done! Then, terus naik shuttle bus to hotel and relax di hotel.

Photobucket

18 comments:

norh said...

wahhh..best sangattt...

aimilaili said...

seronoknye lahhhh! *semangat kumpul duit lagi pas tgk entry ni* hahaha.

anyway happy holiday ! :)

Anggerik Berduri said...

wah seronoknyaaaaaaaaaaaa. I wish one day I can be there..

eh, muka yaya cuak sangat lah funny..
hahahahahahaahhaha

bujal X said...

kak~kamu bila balik sini~~fm yang saya nak bagi tu tak pos lagi~he~~

Mak Piah said...

DLL:
BErgumbira lah dikau di kota cinta...* jeles* Jangan lupa Laduree ok..sgt yums.

Nashays said...

dan me adalah sangat jelesssssssss...

Hanis MY said...

wonderful! tak sabar nk tgk bag C bersilang yang telah dibeli wink :)

DeLancrettLurpak said...

Norh:
Meme besttt! Tapi lenkali kalau dtg, kite nak pi shoppingggg!

DeLancrettLurpak said...

Aimilaili:
kumpul, jgn tak kumpul yanggg! Heheheh

DeLancrettLurpak said...

AnggerikBerduri:

Belum lagi tgk muka dia takut tgk cerita dlm tv, lagi lawak, hahahahha

DeLancrettLurpak said...

Bujal,

Plan saya balik adalah hujung tahun depan, lamaaaaaaaa lagi!

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Kmk sik singgah pun laduree, sik tauk apahal, hahahha

DeLancrettLurpak said...

Nashays:
Ko rembat la satu pak harab nok! anytime buleh g paris, hehehhe

DeLancrettLurpak said...

Hanis,

Apakah C bersilang? Tok pehe..

Mamma Olyn ♥ said...

adoii tergodanyaaa tgk LV..hehee, best33

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn,

Saya takat tergoda je la, nak beli tu, mmg tidak la, hehehe

Ribbon Clown said...

Furla mmg patut kena sambar..rugi rugi ;p

btw, lucky giler korang dpt naik eifel tower..time aku gi dulu Q panjang sgt2.. tak dpt se naik..hehe

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah,

Cisss! Jangan timbulkan rasa mimpi-tak-lena-kerna-furla, meroyan aku kangggg!heheh

Related Posts with Thumbnails