Tuesday, 8 November 2011

World's 50 Most Delicious Foods and Me

Tgh mrmbuat kerja lalu terasa bosan. Nak tgk recipe malas sebab mmg malas nak masak pun, wakaka! So, layan aje lah gambau makanan, dasar buruk lantak!!

Source: CNN

50. Buttered popcorn, United States
I never really like buttered popcorn, I prefer caramel popcorn. Tapi kalau pi makan kat US, taktau la suka ke tidak.


49. Masala dosa, India
Based on the description, will never like it sebab ada lentil-based sauce. Common joke, dosa yg boleh dibuat, get it?


48. Potato chips, United States
I bet semua orang suka, so do I.


47. Seafood paella, Spain
DrNotts and Aliaa kata ia sgt sedap, bila la dpt coba ni....


46. Som tam, Thailand
Mmg sedap menjilat jari!! Extra cili padi please!


45. Chicken rice, Singapore
Er, saya tak berapa suka chicken rice except di kedai SCR (Singapore Chicken Rice) Kuching and nasi ayam penyet. So I bet, chicken rice di Singapore mmg sedap la kot.


44. Poutine, Canada
French fries smothered in cheese curds and brown gravy. Erk!Can't imagine!!

43. Tacos, Mexico
SAYA SUKAA!!! Tapi pernah makan buatan sendiri je la, haha.

42. Buttered toast with Marmite, Britain
Like, seriously?  Add a layer of marmalade? I only eat toast with butter, thank you.

41. Stinky tofu, Southeast Asia
Teringin nak coba, mana nak dpt, aaaaaaa.

40. Marzipan, Germany
Sure manis, tok se lah.

39. Ketchup, United States
Yaya's favourite.

38. French toast, Hong Kong
Ini yg paling berkolesterol. Dah la letak butter in between slice of bread, pastu balut dgn telur, goreng balik, hish! Pastu makan dgn butter lagi, apakah?

37. Chicken parm, Australia
Kak LG, sedapkah?

36. Texas barbecue pork, United States
Tapi Anthony Bourdain kata babi panggang Ibu Oka dkt Ubud lagi sedap, ntah la, tak pernah rasa, hehehe.

35. Chili crab, Singapore
Pe'jah, betol ke?

34. Maple syrup, Canada
Er, I tak pernah makan maple syrup, pancake pun aku tak pernah makan. Can't imagine lempeng with something sweet, hehe.

33. Fish ‘n’ chips, Britain
Meme sedak! Saya paling suka yg dkt Asda, hehehe.

32. Ankimo, Japan
Nak! Nak ! Raw monkfish liver, anda berani?

31. Parma ham, Italy
Parma ham with melon, appear in Eat.Pray.Love

30. Goi cuon (summer roll), Vietnam
Tgk rancangan apa ntah, rupanya sgt menggiurkan, tapi they put pork, no comment lah.

29. Ohmi-gyu beef steak, Japan
Macam takkan mampu nak makan benda ni. Daging lembu termahal, hish!

28. Pho, Vietnam
Tengok rancangan Bobby Chin, nampak sedap gile. So I end up pi makan Vietnamese Beef Noodle dkt Secret Recipe, sedap uols!

27. Montreal-style smoked meat, Canada
Err, smoked fish pernah makan, smoked meat? Pun pernah laaa, daging salai la, hahahaha.

26. Fajitas, Mexico
Apa-apa yg based nya adalah flour tortilla, saya suka. Especially with spicy filling.

25. Butter garlic crab, India
Bunyi pun dah sedap, sapa penah masak lauk ni, meh share recipe meh.

24. Champ, Ireland
Mashed potato je pun. Sukaa! Tapi suka KFC punye, hehe

23. Lasagna, Italy
Ia adalah comfort food yg sgt best!

22. Brownie and vanilla ice cream, global
First time saya makan benda ni adalah dkt Restaurant Vivo, City Square, sedapss!

21. Croissant, France
Favourite saya. Saya akan sapu lurpak atas, kiri, kanan, bawah croissants tu, adegan kolesterol terlampau, aww!!

20. Arepas, Venezuela
Ada pork dalam eh, so non-muslim, sila coba!

19. Nam tok moo, Thailand
Pun ada pork.

18. Kebab, Iran
If it's kebab on the skewer tu, saya tak berapa suka. Kalau satay kita, saya sukalah. Tapi if it's kebab dalam pocket tu, saya sukaaa!!! 2 tak cukup ok!

17. Lobster, global
Tak pernah makan yg fresh, so can't imagine kesedapannya.

16. Egg tart, Hong Kong
Saya suka beli dkt bangunan D07, UTM. Ada lab assistant jual, sedap! Eh, how about Portuguese Egg Tart eh?

15. Kalua pig, United States
No comment.

14. Donuts, United States
No wonder semua polis US suka, hehe.

13. Corn on the cob, global
Mak saya punya favourite, sapu butter atas nya, aww!!

12. Shepherd’s pie, Britain
Tak berapa minat, saya prefer lasagna. 

11. Rendang, Indonesia
Err, rendang indonesia yg mcmana eh? Dkt Malaysia pun dah ada berapa jenis rendang kann?

10. Chicken muamba, Gabon
Saya google, nampak mcm ayam masak sweet sour aje, kihkihkih.

9. Ice cream, United States
Ice cream dgn pistachios, yums! 

8. Tom yum goong, Thailand
Kasik pedas gila, fuuyoo!! *terliur*

7. Penang assam laksa, Malaysia
Saya suka lagi laksa johor dan laksa sarawak. Hehe.

6. Hamburger, Germany
Burger jalanan kita pun apa kurangnya, heheh.

5. Peking duck, China
Argh, sedap! Esok nak ajak T-Bag makan lah, hehe.

4. Sushi, Japan
Favourite saya yg dahulunya tidak disupport oleh T-Bag. Sekarang T-Bag pun terjebak sama, kahkahkah!

3. Chocolate, Mexico
Sapa tak suka, angkat jari? Er, what happen to Belgium?

2. Neapolitan pizza, Italy
Masa pi Italy, tak sempat makan ni. :(

1. Massaman curry, Thailand
Seriously, yg ni kena coba. Hish, bila nak pi Bangkok ni!


Sebenarnya saya lapar.
Hehehe.
Photobucket

14 comments:

bujal X said...

laksa penang terbaik~~

rendang indon punya kah?

somuffins said...

DLL
Selamat hari raya qurban :-)
Nak komen sket (selalu tak bitau nak komen pun, hehe..).

#50 .. kat Msia dah ada jual popcorn macam2 perisa; ada cheese ada kari (ada macam2 tapi I sempat rasa yg dua tu aje).

#42 .. omputih esp OZ mmg suka sapu marmite atas roti. Aruah my father bukan omputih tapi apsal dia makan marmite, I pun tak tau. The smell is qte gross.
BTW, marmite isnt marmalde, hehe..

Nur68 said...

#21 is definitely me...kamek antu croissant...tp lately susah mok jumpa good buttery croissant di Kuching...teringat dengan sandwich croissant yang famous di Frosty Boy zaman 90an dolok..huhuhu...

lemongrass said...

Hikhikhik....
terus terliur melihat list anda but sperti kata Cik Som, marmite sgtlah hampeh bau n taste banding dgn marmalade, jauh panggang dari api :-). Kat OZ ada vegemite, lebih kurang adik beradik marmite.
Chicken parm klu takde ham, sedapppppppppp :-).

Daddy Ziyyad said...

dalam list 50 tu, ada yang saya langsung tak tahu apabenda makanan nya..hahaha

cahya indah said...

apasal banyak sangat favorite food Cahya kat sini, kak Mim? dasar kaki makan..hehe.

stinky tofu tu teringin sebab kes suka tengok cerita Cantonese from Hong Kong dulu2..sibuk diorang suka makan tu.

DeLancrettLurpak said...

Bujal:
Tension tau.
Kalau pegi kedai pan-asian dkt sini, mesti dia letak rendang as indon punye, kita punye, kita punye, heheheheh

DeLancrettLurpak said...

CikSom:

You click pada CNN link tu. They say it's marmalade on the toast. At first I confuse gak.. Tapi I tak kesah, sebab I tak makan both marmalade and marmite tu..

anyway, masa I kecik-kecik I makan marmite with bubur, tapi I tak ingat la rasa dia mcmana, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Nur68:
Kamek baruk jak breakfast dgn chocolate croissant, nyaman aih. Paling nyaman croissant yg pernah kmk makan di Malaysia was dkt Istana Hotel, KL. Nang buttery abis! Tapi they say, croissant paling nyaman nang di France. Kelak mun ada rezeki ke France, kmk maok coba, hehehe

DeLancrettLurpak said...

Kak LG:
Pandai buat chicken parm tu tak? mana tau kak LG ada resepi yg telah ditwist tu suit our tekak belacan, share la.. hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Daddyziyyad:
Kenapa ek, kenapa pisang goreng dgn kicap cecah takde dalam list? berhantu ok makan benda tu, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Cahya Indah:
Kan kan? List ni mmg kasik air liur merembes-rembes, *lap notebook*.

tu lah, akak pun tgk cerita cantonese, tu pasal tau pasal stinky tofu tu, teringin ok nak rasa. mesti sedap sebab mcm depa kutuk durian tak sedap tapi sebenarnya durian adalah sedapsss!!!

Ribbon Clown said...

Mim,

aku baru balik melaka..so tak sempat mengomen hehe

chili crab kat mesia pun ade yg sedap..kat sg pun sedap..tgk kat mana lah..

aku suka list nih..aku pun nak buat! nak tiru leh? cam kena tag la kunun hahaha

DeLancrettLurpak said...

Pe'jah:
Aku teringin nak jalan-jalan carik makan dkt Singapore.
Aku nak rasa sup tulang merah tu and murtabak singapore.. bila la ekkk

Related Posts with Thumbnails