Friday, 18 November 2011

Amukan Seorang Student!

Kerja banyak tapi kepala sakit, especially atas bijik mata, sakit dowh! Macam kena tekan-tekan je bijik mata tu. Dulu dah kena mcm gini, pi jumpa gp, gp kata it's just a normal headache and go see optician. Optician pulak kata banyak sgt nengok computer and sambil - sambil tu sempat juga dia bergurau, dia kata mata kita tak centre, ciss!! Juling sikit tu cantek laaa. 

So, nak nengok screen lelama tak buleh. Balik dari hantar Yaya, saya teman T-Bag pi Tkmaxx, saya teman tapi saya yg beli barang, kehkehkeh. Sampai rumah, terus tdo. Takde maknanye nak hadap kerja dlm keadaan otak yg sengal begini. Bangun tdo, terasa macam dirasuk, terus buat lamb stew, hehehe.  Saya jumpa satu lamb stew recipe yg sgt simple dalam allrecipes, tapi saya ada adjust sikit la. Allrecipes kan ada diorg punya apps and it's free, so saya download letak dalam ipad and bila dah takda kerja (read: buat-buat mcm takda keje), mmg saya menelek recipe dalam tu. 

LAMB STEW
Ingredients:
2 pound lamb meat. (saya pakai lamb ribs, sebab murah kahkahkah, sekilo = 4pound).
1 beef bouillon (saya pakai vegetable bouillon).
1 teaspoon of dried rosemary
1 teaspoon of dried parsley
2 teaspoon of ground blackpepper
1 teaspoon of garlic powder.
cornstarch
salt.
celery
potato
carrot

Method:
1. Brown the meat dalam periuk yg ada minyak panas. 
2. Masukkan bouillon tu bersama-sama air (make sure air melitupi daging).
3. Masukkan all the herbs.
4. Biarkan sampai mendidih. Bila dah mendidih, kecikkan api, cover the pot. and let it simmer for an hour.
5. Lepas tu masukkan segala sayur mayur dan masukkan cornstarch yang telah dibancuh dengan air sejuk. 6. Biarkan simmer sampai kentang sudah empuk. Masukkan garam dan siap!

Sedapss dimakan begitu sajaaa...

Itu amukan yg pertama. Apa yg kedua? Been eyeing for this recipe since saya tgk Nigella buat dalam tv. Tapi bila saya telek dkt book rack, rupanya saya ada buku Nigella yg ada recipe ni, kihkihkih, nampak sgt saya jarang telek buku tu. Dan bersempena gak nak merasmikan hadiah birthday dari sendiri kepada diri sendiri. Birthdaynya belum lagi, tapi dah rasmikan dulu hadiahnya, hahaha, sukati la kann?

Apa kejadahnya dlm food processor ni? Esok saya tepekkan ye hasilnya, hasilnya tgh dok bertapa dlm fridge.

Tak cukup dengan dua amukan, kita teruskan kepada amukan yg ketiga dan sememangnya yang terakhir sebab tuan punya badan dah penat. Saya telah membuat karipap, 28 bijik hasil karipap, dan yg dalam bekas ni adalah utk difreeze kan.


Ni amukan seorang student. Agaknye apa jadik, kalau saya mengamuk sebagai seorang pekerja?



Entah-entah jadik jemput-jemput ikan bilis, jadik letteww!!
Photobucket

16 comments:

Mak Piah said...

DLL:
ayoyoyoyoyo...
karipap karipap cinta..?

p.s gi agak mek lak owh. ada seplaiz!

anakdara said...

class gitu amukan ya..mantap..3 makanan sekali..yg no 2 rasa sy tau..haha..mok tukar laptop baru ya mah..screen ya kan berolah rea..hehe

azieazah said...

Kalu nak mengamuk kali ke 3, sila pastikan periuk kawah, seekor lembu gumuk tersedia.

Kari Lembu Kawah Besarrrr punyaaaa!

bujal X said...

oh rusuk kambing~~tarik daging tinggal tulang je~~takde sisa yang melekat~~

*apsal saya selalu tengok stew kaler merah?

Kazaztan Team said...

bagus juga amukan cara begini...ehehhe...menambah lemak...

- GC - said...

mengamok2 la selalu.. untung yaya yayen dgn T Bag.. kenyang perotttt.. hehe

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah:
Ada kmk agak tek kohhh..tenkiu MP.. kelak mun kmk nemu ktk dlm flight, buh eksen sik mok melayan indah, kihkihkih

eee, ktk tangga kah karipap-karipap cinta ya?

DeLancrettLurpak said...

Anakdara:
Kmk makei screen sigek dlm bilit ya.. so sikda la sakit mata nangga..tok banyak gilak polah kerja tok, heheheh..kesimpulannya, mesti ilek-ilek isap gam lok, hehehhe

DeLancrettLurpak said...

Azieazah:
hishh, tak pasal2 ramai org dtg rumah saya, semua ingat ada kenduri kawin, kihkihkih

DeLancrettLurpak said...

Bujal:
Stew omputihs mmg colour nye begini.. stew org melayu mmg letak colour kann?

DeLancrettLurpak said...

Kazaztan:
Lepas melantak, lepas tu menyesal, hahahaha

DeLancrettLurpak said...

GC:
Penat-penat aku masak lamb stew, Yaya tak nak makan, dia nak makan fries, tak ke sadis? T____T

Miss Polaris said...

kelasss akak mengamuk.. meh la tolong mengamuk kat dapur saya.. murh rezeki kami. hehe!

Mak Piah said...

DLL:
Lom adak nangga ...lileh aek liyo mek nanga kipap kitak ya.

Sak nar ati mek ngan kitak...ya la tek nak molah seplaiz ngan kitak... alu kamek seplaiz... mek pikir muka biak ya cam muka kitak...duhal kitak tek mikey ya kamek..

DeLancrettLurpak said...

Miss Polaris:

Meh bagi alamat rumah, make sure esbok penuh, baru leh akak mengamuk bersungguh-sungguh, hehehehe

DeLancrettLurpak said...

Makpiah:

ooo tedah, ktk gik seplaiz ntam kmk, kahkahkah..

Related Posts with Thumbnails